12 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSpecialIoan Oltean, urmărit penal pentru favorizarea infractorului

Ioan Oltean, urmărit penal pentru favorizarea infractorului

Deputatul PDL este acuzat, de asemenea, că s-ar fi folosit de influenţa în fostul partid de guvernământ pentru a obţine pentru sine bani şi alte foloase.

Fostul vicepreşedinte şi secretar general al PDL, Ioan Oltean, a fost pus sub urmărire penală, ieri, de procurorii DNA pentru trafic de influenţă şi favorizarea infractorului.

“Există date şi indicii temeinice potrivit cărora, în perioada 2010-2011, învinuitul Ioan Oltean şi-a exercitat influenţa asupra preşedintelui şi vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, precum şi asupra unor înalţi demnitari din Ministerul Mediului, Ministerul Dezvoltării Regionale şi a Turismului şi Ministerul Economiei, în vederea adjudecării licitaţiilor către anumite firme sau pentru alocarea de fonduri publice pe anumite proiecte derulate de primăriile conduse de primari din partidul din care învinuitul face parte”, se arată în rezoluţia procurorilor de începere a urmăririi penale.

De asemenea, anchetatorii anticorupţie îl acuză pe liderul PDL că pe 22 martie 2012 ar fi avertizat două persoane cu privire la faptul că urmau să fie percheziţionate a doua zi de DNA.

Deputatul PDL Ioan Oltean a devenit învinuit după ce procurorii au început să investigheze presupuse fapte de corupţie în cadrul unui dosar desprins dintr-un alt caz, cel al lui Remus Baciu, fost vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale pentru
Restituirea Proprietăţilor (ANRP), condamnat deja la trei ani de închisoare, potrivit Mediafax. Remus Baciu este acuzat că ar fi primit mită 270.000 de euro în schimbul soluţionării rapide a unor dosare de restituire de proprietăţi, decizia instanţei nefiind însă definitivă.

Nereguli în mandatul protejatei lui Oltean

Ioan Oltean a fost unul dintre cei mai influenţi lideri ai PDL în perioada cât acest partid s-a aflat la guvernare. Parlamentarul a reuşit, de exemplu, în 2009, să o impună ca preşedinte al ANRP pe Crinuţa Dumitrean, şi chiar a admis că aceasta a fost desemnată la propunerea sa. Doi ani mai târziu însă, premierul Emil Boc a demis-o pe Crinuţa Dumitrean tocmai pentru nereguli.

Ulterior, şi fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu a sesizat Parchetul instanţei supreme, după ce un audit a stabilit că din cele aproximativ 38.000 de dosare înregistrate pentru perioada 2005-2011 la ANPR, aproximativ 21.000 nu au fost repartizate spre analiză, iar restul de 17.000 nu au fost analizate şi soluţionate.

În 2012, prim-ministrul Victor Ponta a acuzat faptul că Ioan Oltean ştie amănunte despre cum s-au făcut fraude privind retrocedările. “În perioada guvernării lor (a PDL – n.r.), şi domnul Ioan Oltean, de la Bistriţa, cred că ştie cele mai multe amănunte, s-au comis cele mai mari fraude şi cele mai multe tunuri”, a acuzat Victor Ponta. Democrat-liberalul a respins acuzaţiile.

În fine, în vara anului trecut, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a stabilit că din averea Crinuţei Dumitrean nu pot fi justificaţi 150.000 de euro. Mai mult, aceasta s-ar fi aflat şi în stare de incompatibilitate, deoarece ar fi ocupat mai multe funcţii publice în acelaşi timp.

DIICOT. Adriean Videanu, audiat în dosarul lui Ioan Nicolae

Fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, a fost audiat ieri în dosarul în care este urmărit penal pentru complot şi subminare a economiei naţionale în care este cercetat şi omul de afaceri Ioan Nicolae. Acesta a declarat că se consideră nevinovat.

“Nu am niciun fel de relaţie cu Ioan Niculae”, a precizat politicianul. Procurorii DIICOT susţin că în anul 2005 s-a constituit o grupare infracţională formată din persoane de la Interagro, de la Ministerul Economiei, ROMGAZ şi de la Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, care, prin influenţă şi exercitarea intenţionat defectuoasă a atribuţiilor specifice funcţiei, au acţionat în mod concertat în vederea obţinerii de gaze naturale mai ieftine pentru Interagro.

 

Cele mai citite

Alegerea eficientă a unei pompe de apă: Ghid complet pentru maximizarea performanței

Alegerea corectă a unei pompe de apă este esențială atât pentru eficiența energetică, cât și pentru îndeplinirea eficientă a cerințelor specifice fiecărui proiect. Fie...

Franța e gata să medieze între Israel și Hezbollah

Ministrul de Externe al Franţei, Stephane Sejourne, i-a cerut Israelului să facă publică poziţia sa cu privire la o propunere menită să dezamorseze tensiunile...

Estonia acuză Rusia că-i perturbă zboorurile prin interferența cu semnalele GPS

Finair a anunțat că a suspendat zborurile timp de o lună, potrivit radioromania.ro. Estonia acuză Rusia că prin interferența cu semnale GPS încalcă reglementările naționale...
Ultima oră
Pe aceeași temă