14.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialInvestiţie de 18 milioane euro la Jucu

Investiţie de 18 milioane euro la Jucu

Unul dintre cele mai importante centre logistice din regiune va fi construit lângă fosta fabrică Nokia.

 
Compania germană Karl Heinz Dietrich International Exped SRL, unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa logisticii, va investi 18 milioane de euro în parcul Industrial Tetarom III de la Jucu. Acolo va ridica un depozit logistic, care va avea în final, adică în anul 2015, o suprafaţă totală de 30.000 de metri pătraţi. În primă fază, depozitul va ocupa 10.000 de metri pătraţi, iar această primă structură, care va genera în 2014 80 de locuri de muncă direct, va fi gata peste aproximativ un an şi o lună.

Investitorul german va ocupa, în total, 4,4 hectare de teren din parcul industrial de la Jucu ce aparţine companiei Tetarom, subordonată Consiliului Judeţean Cluj. „Am semnat contractele la notar, iar compania germană a primit dreptul de superficie pentru această suprafaţă”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu. Acest lucru înseamnă că administraţia judeţeană va păstra dreptul de proprietate asupra terenului, iar compania germană va plăti o chirie anuală.

Posibil partener Bosch

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj spun că lucrările de construcţie vor începe curând. Horea Uioreanu a dezvăluit că această companie logistică ar intenţiona să devină unul dintre partenerii concernului german Bosch, care a planificat la Jucu investiţii în valoare de 77 de milioane de euro. Bosch îşi va deschide fabrica din Jucu în toamna acestui an şi va crea minim 320 de noi locuri de muncă. Însă numărul acestora ar urma să crească semnificativ în următoarea perioadă. Camioanele firmei Karl Heinz Dietrich ar putea prelua producţia Bosch, care ar urma apoi să fie livrată în toată Europa. Managerul companiei germane, Hanns Ulrich Dietrich, a declarat la Cluj că depozitul logistic din Jucu va deservi întreaga Transilvanie de Nord. Un alt client, în afară de Bosch, pe care îl vizează conducerea acestei firme este reprezentat de concernul italian DeLonghi. Acesta a cumpărat fosta hală construită de producătorul finlandez de telefoane moble Nokia.

DeLonghi a angajat deja 100 de persoane şi a instalat primele linii tehnologice, care sunt în curs de calibrare. Investiţia italienilor va fi de circa 50 de milioane de euro, însă ea ar putea creşte şi mai mult. Numărul locurilor de muncă nou create va fi de peste 800, până în final. Însă interesul investitorilor pentru platforma de la Jucu rămâne ridicat. Directorul Tetarom, compania creată de Consiliul Judeţean care administrează parcul din Jucu, Viorel Găvrea, a spus că mai sunt disponibile doar două parcele de teren, de 16 şi de 12 hectare. Însă au început negocierile două companii, care solicită 28 şi 33 de hectare. O altă companie, Star Storage, care ca construi un centru de date, este pe cale să semneze un contract care prevede închirierea a 2 hectare pentru o investiţie de 28 de milioane de euro. Alte două companii, cu care discuţiile sunt abia la început, au intenţia de a realiza investiţii pe parcele de 30, respectiv 40 de hectare. În aceste condiţii, reprezentanţii Consiliului Judeţean vor cere Ministerului Educaţiei să cedeze parcului industrial o parcelă de 172 de hectare, aflată în prezent în proprietatea Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj.

Cine sunt noii investitori germani

Compania Karl Heinz Dietrich International Exped se află în România din 1997 şi are filiale la Cluj, Sibiu, Arad, Timişoara. Braşov şi Bucureşti. Compania are 500 de angajaţi în prezent şi se bucură de o solidă reputaţie internaţională.

Cele mai citite

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...

A fost găsită fetița dispărută la Iași. Alazaroaie Riana Danielle a plecat de la școală, dar nu mai ajunsese acasă

ALAZAROAIE RIANA DANIELLE are 10 ani și fusese văzută ultima dată purtând uniforma școlară. La momentul dispariției, ea se afla pe raza municipiului Iași,...

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...
Ultima oră
Pe aceeași temă