Berlinul va înfiinţa un fond de opt miliarde de euro pentru a ajuta regiunile afectate de inundaţiile excepţionale din ultimele două săptămâni, a anunţat presa germană joi, potrivit Mediafax.
Cancelarul german Angela Merkel ar trebui să îi primească joi după-amiaza, la Berlin, pe cei 16 guvernatori ai statelor federale (landuri), într-o întâlnire prevăzută de multă vreme, dar care va avea ca prioritate pe ordinea de zi pagubele provocate de inundaţii.
Cotidianul economic Handelsblatt a citat joi surse apropiate Guvernului, care afirmă că va fi anunţat un fond special de opt miliarde de euro. Acest fond va fi finanţat jumătate din bugetul statului federal, iar cealaltă jumătate din bugetele landurilor, inclusiv ale celor care nu s-au confruntat cu inundaţii, potrivit surselor.
Într-un interviu acordat Passauer Neue Presse, cotidian local dintr-o regiune bavareză, afectată puternic de inundaţii, ministrul Economiei Philipp Rosler sugerează un fond de aproximativ 6,5 miliarde de euro, la fel ca în 2002, anul în care au avut loc ultimele indundaţii de amploare din Germania.
Citeşte şi Inundaţiile, o catastrofă pentru agricultura din Germania
Miercuri, în timpul celei de-a patra vizite de teren de la începutul catastrofei, Merkel a asigurat că „nu a fost stabilit niciun plafon”.
Conferinţa care îi reuneşte pe cancelarul german şi pe conducătorii landurilor va avea ca subiect de dezbatere şi problema finanţării unui asemenea fond.
Reiner Haseloff, şeful guvernului regional din Saxonia Superioară (estul Germaniei), unul dintre statele cele mai afectate de inundaţii, a propus, în cotidianul Mittledeusche Zeitung, o creştere de 5,5% aplicată impozitului pe venit şi companiilor, destinată la origini eforturilor de reconstrucţie a fostei RDG.
Cu toate acestea, ministrul de Finanţe, Wolfgang Schäuble şi ministrul Economiei Philipp Rösler au respins ideea creşterii taxelor. Pentru ei soluţia rămâne un împrumut sau/şi o scădere a cheltuielilor, pentru a găsi aceste sume de bani, alături de soluţia unei posibile recurgeri la fondul european de solidaritate.
În nord, lenta retragere a apelor continuă, în timp ce digurile, deşi supuse încercării, fac faţă acestei probe, mai ales în Lauenburg, Schleswig-Holstein şi Hitzacker din Saxonia Inferioară, cele două oraşe ameninţate de ape şi vizitate miercuri de cancelar.