6 C
Bucharest
Wednesday, 6 December 2023
HomeSpecialInstrumente chirurgicale folosite într-un lagăr nazist, scoase la licitaţie

Instrumente chirurgicale folosite într-un lagăr nazist, scoase la licitaţie

Materialul chirurgical care i-a aparţinut directorului unui lagăr de concentrare din Al Doilea Război Mondial va fi scos la licitaţie, sâmbătă, în sudul Marii Britanii, potrivit Mediafax.

Instrumentele poartă iniţialele ofiţerului SS Anton Burger, comandantul lagărului Theresienstadt, situat în apropiere de oraşul Terezin din actuala Republică Cehă.

Ofiţerul nazist, de origine austriacă, aflat la conducerea lagărului din iulie 1943 până în februarie 1944, nu a beneficiat niciodată de pregătire medicală, fapt care i-a făcut pe istorici să bănuiască o deturnare a scopului pentru care a fost creat acel echipament medical.

Cutia în care se aflau instrumentele a fost recuperată de supravieţuitorii Holocaustului. Nora fostului comandant a încredinţat obiectele unei mici firme de licitaţii din sudul Angliei, Villa Hall Auctions.

Ea nu a putut să ofere prea multe informaţii despre traseul acelei cutii, ţinând cont de faptul că soţul ei vorbea foarte rar despre familia sa, de care a fost despărţit.

Theresienstadt era un ghetou şi un lagăr de tranzit unde au fost încarceraţi până la 140.000 de evrei. 33.000 dintre ei au murit acolo în timpul războiului şi 88.000 au continuat drumul spre Auschwitz şi alte lagăre de exterminare.

Lagărul a devenit celebru servind maşinăriei de propagandă a regimului nazist, care l-a “cosmetizat” pentru o vizită a Crucii Roşii şi pentru turnarea unui film.

Condamnat la moarte după război, Anton Burger a reuşit să scape şi a trăit în Germania sub un nume fals, până la moartea sa, în 1991. Abia la trei ani de la decesul său, adevărata lui identitate a fost descoperită.

Vânzarea acestor obiecte, estimate la sume cuprinse între 2.400 de euro şi 4.800 de euro, va avea loc sâmbătă.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 651: Germania recunoaște întârzierile în livrarea de arme

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a admis că au loc întârzieri în livrările de arme către Ucraina, subliniind în acelaşi timp că se...

Tendințe la nivelul pieței de creditare. La ce ne putem aștepta în 2024?

Anul 2023 nu a fost cel mai bun pentru dezvoltatorii imobiliari. Vânzările au scăzut chiar și 30-40 la sută față de anul trecut, iar...

Transhumanța a fost înscrisă în patrimoniul cultural al UNESCO

Valoarea Transhumanței, ca ocupație tradițională și ca mijloc de păstrare a identității culturale, a fost recunoscută ca patrimoniu cultural imaterial al umanității, a anunțat...
Ultima oră
Pe aceeași temă