13.4 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialInstrumente chirurgicale folosite într-un lagăr nazist, scoase la licitaţie

Instrumente chirurgicale folosite într-un lagăr nazist, scoase la licitaţie

Materialul chirurgical care i-a aparţinut directorului unui lagăr de concentrare din Al Doilea Război Mondial va fi scos la licitaţie, sâmbătă, în sudul Marii Britanii, potrivit Mediafax.

Instrumentele poartă iniţialele ofiţerului SS Anton Burger, comandantul lagărului Theresienstadt, situat în apropiere de oraşul Terezin din actuala Republică Cehă.

Ofiţerul nazist, de origine austriacă, aflat la conducerea lagărului din iulie 1943 până în februarie 1944, nu a beneficiat niciodată de pregătire medicală, fapt care i-a făcut pe istorici să bănuiască o deturnare a scopului pentru care a fost creat acel echipament medical.

Cutia în care se aflau instrumentele a fost recuperată de supravieţuitorii Holocaustului. Nora fostului comandant a încredinţat obiectele unei mici firme de licitaţii din sudul Angliei, Villa Hall Auctions.

Ea nu a putut să ofere prea multe informaţii despre traseul acelei cutii, ţinând cont de faptul că soţul ei vorbea foarte rar despre familia sa, de care a fost despărţit.

Theresienstadt era un ghetou şi un lagăr de tranzit unde au fost încarceraţi până la 140.000 de evrei. 33.000 dintre ei au murit acolo în timpul războiului şi 88.000 au continuat drumul spre Auschwitz şi alte lagăre de exterminare.

Lagărul a devenit celebru servind maşinăriei de propagandă a regimului nazist, care l-a “cosmetizat” pentru o vizită a Crucii Roşii şi pentru turnarea unui film.

Condamnat la moarte după război, Anton Burger a reuşit să scape şi a trăit în Germania sub un nume fals, până la moartea sa, în 1991. Abia la trei ani de la decesul său, adevărata lui identitate a fost descoperită.

Vânzarea acestor obiecte, estimate la sume cuprinse între 2.400 de euro şi 4.800 de euro, va avea loc sâmbătă.

Cele mai citite

26 de avioane de război și 5 nave chineze, detectate în jurul Taiwanului

Ministerul Apărării din Taiwan a anunţat vineri că a detectat 26 de avioane şi cinci nave chineze în jurul insulei în ultimele 24 de...

Reporteri fără Frontiere: Peisajul mediatic din România, lipsa transparenței și trusturi media care propagă dezinformări

România se mândrește cu un peisaj mediatic divers și relativ pluralist, oferind un teren fertil pentru investigații de interes public puternice. Cu toate acestea,...

Germania și aliații acuză Rusia de atacuri cibernetice de amploare

Germania a acuzat Rusia că a lansat atacuri cibernetice asupra firmelor sale de apărare și aerospațiale, precum și asupra unor ținte din alte țări,...
Ultima oră
Pe aceeași temă