21.5 C
București
luni, 22 iulie 2024
AcasăSpecialInstanţa redeschide urmărirea penală a lui Traian Băsescu, în dosarul demisiei în...

Instanţa redeschide urmărirea penală a lui Traian Băsescu, în dosarul demisiei în cinci minute

Fostul preşedinte Traian Băsescu este urmărit penal, în dosarul în care un bărbat din Craiova l-a reclamat că în 2007 a afirmat că va demisiona în cinci minute și nu s-a ținut de cuvânt, după ce Judecătoria Sectorului 5 a confirmat, vineri, redeschiderea urmăririi penale, informează Mediafax.

Astfel, instanţa a constatat că este legală şi temeinică ordonanţa procurorilor Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, iar decizia Judecătoriei Sectorului 5 este definitivă.

Dosarul a ajuns la Judecătoria Sectorului 5 după ce, în 9 octombrie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a stabilit că Judecătoria este competentă să analizeze şi să dea o soluţie cererii Parchetul instanţei supreme de confirmare a redeschiderii urmăririi penale în dosarul în care un bărbat din Craiova l-a reclamat pe fostul președinte Traian Băsescu că nu și-a ținut promisiunea de a demisiona, așa cum afirmase.

„A fost o declarație verbală asupra căreia am revenit imediat după votul dat în Parlament (…) Parchetul îmi face un program extrem de alert. Nu este o fericire, dar mă voi supune oricărei chemări”, declara Traian Băsescu, în octombrie, la ICCJ.

Citeşte şi: Băsescu, la Judecătoria Sectorul 5, în dosarul demisiei in 5 minute. Precizările fostului președinte

Tot Judecătoria Sectorului 5 a confirmat, la sfârşitul lunii octombrie, redeschiderea, de către PICCJ, a urmăririi penale în cazul lui Traian Băsescu, în dosarul în care Corneliu Vadim Tudor a depus pe numele fostului preşedinte, în 25 noiembrie 2009, o plângere privind jurnaliştii răpiţi în Irak. Corneliu Vadim Tudor a decedat în 14 septembrie 2015.

Instanţa a mai constatat atunci că a rămas fără obiect cererea de redeschidere a urmăririi penale pentru Vasile Blaga, în urma denunţului formulat de Corneliu Vadim Tudor în 25 noiembrie 2009. Acesta susținea că fostul preşedinte Traian Băsescu şi copreşedintele PNL Vasile Blaga se fac vinovaţi de dispariţia a patru milioane de dolari din răscumpărarea plătită de statul român pentru eliberarea celor trei jurnaliști români. În cazul lui Vasile Blaga, ancheta a fost închisă în 2010, printr-o decizie de neîncepere a urmăririi penale. Față de Traian Băsescu, însă, nu s-a putut lua atunci o decizie deoarece acesta se bucura de imunitatea funcției de președinte al României.

Instanţa a confirmat redeschiderea urmăririi în cazul lui Traian Băsescu şi în alte dosare, printre acestea fiind cel privind modul în care a obţinut, în perioada în care era primar al Capitalei, casa din strada Mihăileanu.

Citeşte şi: Cererea de redeschidere a urmăririi penale în cazul lui Băsescu, trimisă de la ICCJ la Judecătorie

Traian Băsescu spunea că se aşteaptă ca pe numele său să fie deschise 60-80 de dosare penale, susţinând că, atunci când şi-a terminat mandatul de primar, împotriva sa erau depuse 700 de plângeri de către chiriaşi ai unor imobile naţionalizate şi de către „mici afacerişti” cărora Primăria Capitalei, pe care a condus-o în perioada 2000-2004, le-a demolat chioşcurile.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă