Ministrul Educației vrea manuale pentru sporturi care nu vor putea fi practicate din lipsa finanțării și a infrastructurii. Se va ajunge la situația absurdă de a avea elevi premianți la teorie, dar care nu pot pune în practică ceea ce au învățat.
Liviu Pop a anunțat că elevii de clasele V-VIII vor putea învăța după 40 de manuale distincte, aferente tot atâtor discipline sportive printre care: yachting, hochei pe iarbă sau softball.
Unele dintre aceste discipline sportive există doar pe hârtie. Marea majoritate a acestor sporturi sunt subfinanțate, fiind practicate doar de cei foarte pasionați, dispuși să facă sacrificii și să vină cu bani de acasă.
Sporturile care ar putea fi practicate în cadrul școlilor – gimnastică, tenis, judo, karate – necesită investiții de zeci de mii de lei pe care instituțiile de învățământ nu și le permit.
Infrastructura sportivă la nivel de mase este la pământ chiar și atunci când vorbim de sporturi consacrate. Autoritățile locale preferă să investeascvă milioane de euro în echipe de fotbal care se zbat în mediocritatea primelor ligi în loc să construiască terenuri de fotbal, tenis sau bazine de înot.
Teoria gratuită, practica pe bani
Liviu Pop vrea manual pentru yachting, un sport care doar câteva sute de sportivi cotizanți și 28 de asociații aflate la București sau la Constanța. Tenisul este unul dintre sporturile extrem de îndrăgite după performanțele reușite de Halep&Co. Investițiile în terenuri de tenis sunt 99% private. Un teren de sport dintr-o școală nu poate fi transformat în unul de tenis, compoziția suprafeței fiind diferită. Tenisul este un sport scump, închirierea unui teren costând 30-60 de lei, iar o racheta acceptabilă se ridică la 300 de lei.
În 2016, la Bazinul Olimpic de Înot a izbucnit un scadal uriaș. Doi antrenori băcăuani au acuzat primăria că a pus un director pe criterii politice. Acesta a impus o taxă de inițiere de 85 de lei. Copiii foarte talentați, care proveneau din familii sărace, nu au mai avut acces la bazin. Ei nu ar mai fi putut pune în practică elementele de teorie deprinse în manualele gratuite de înot ale lui Pop. Unele bazine în care se dispută competiții de înot sau polo, devin în weekend ștranduri publice. Este cazul bazinului Dinamo.
Investiții în profesioniști, nu în sportul de mase
Ministrul vrea ca elevii să dobândească noțiuni teoretice despre un sport pe care îl vor putea practica doar la… mall, unde se amenajează patinoare artificiale. Lucrările la patinoarul Mihail Flamaropol, emblematic pentru patinajul românesc, au început abia în această primăvară după ce vechea construcție, aflată într-o stare avansată de degradare, a fost demolată la finele anului trecut. Ani de zile, pentru acest complex, vechi de 65 de ani, nu s-a găsit finanțare.
Se propun manuale pentru sporturi atât de exotice încât trebuie să se înceapă cu explicarea regulillor de bază. Este imposibil de spus unde se poate practica hocheiul pe iarbă dat fiind că terenurile de sport sunt din ciment sau parchet. Și de unde se vor găsi bani pentru practicarea acestui sport în condițiile în care o crosă costă între 80 și 120 de lei.
Nici măcar fotbalul nu mai e la îndemâna puștilor. Maidanele de altădată s-au împuținat după boom-ul imobiliar. La Cluj, București, Timișoara, Iași, Voluntari, Chiajna, Craiova, autoritățile locale investesc sute milioane de euro pentru finanțarea unor echipe de fotbal profesioniste sau în stadioane cu mari probleme și pentru care se platește dublu față de valoarea reală. Nici măcar inițiativa ca terenurile de sport ale școlilor să fie deschise elevilor și pe timpul vacanței școlare nu a fost pusă în practică. Închirierea unui teren de fotbal costă cel puțin 100 de lei. Investițiile autorităților locale în terenuri de forbal, tenis sau basket se limitează la câteva parcuri extrem de aglomerate.
Pop pune școlile la cheltuieli de sute de mii
În România scandalurile pârtiilor de schi este nesfârșit. La Bistrița au fost investite milioane de euro deși nu cade zăpada. La Obârșia Lotrului s-au investit zeci de milioane de euro într-o pârtie, înainte de a exista drumuri decente de acces și locuri de cazare. Pe Valea Prahovei stai ore în șir în trafic pentru a putea schia la Predeal sau Sinaia.
În schimb, Pop vrea manuale pentru: schi alpin, schi fond, schi orientare sau schi sărituri. E nevoie de patru manuale pentru un sport de iarnă costisitor și în care România nu a excelat? Banii pentru tipărirea acestor manuale ar putea fi transformați în vouchere pentru ca cei mici să beneficieze de reducere la telescaun sau teleschi, pentru achiziția de echipamente (care costă mii de lei).
În timp ce antrenori emeriți se plâng că nu mai există condiții decente de antrenamente, iar numărul centrelor de excelență scade dramatic, Pop vrea nu mai puțin de trei manuale pentru gimnastică: ritmică, artistică feminină și artistică masculine. În condițiile în care același Liviu Pop declara că unele școli nu au bani să plătească nici măcar un agent de pază, cu ce bani vor cumpăra instituțiile de învățământ aparate speciale precum: paralele pentru elevi (preț 12.000 de lei), minitrambulină (3.800 lei), covor (1.700 lei), trambulină (26.000 lei, potrivit siteurilor de profil). Pentru a aplica elementele de teorie din manualele de lupte și judo e nevoie de achiziționarea unor saltele care costă între 300 și 600 de lei bucata.
Achiziția unei mese de tenis costă o școală 600 -1000 de lei, cam cât salariul acelui paznic pe care unele instituții de învățământ nu îl pot plăti.
În loc de concluzii
Inițiativa lui Liviu Pop de a introduce 40 de manuale de sport s-a făcut, peste nopate, în afara oricărei dezbateri publice. Ministrul nu a prezentat o informare bazată pe cifre care să demosntreze necesitatea tipăririi unor astfel de manuale. Nu cunoaștem să fii avut discuții cu profesori de sport, antrenori sau părinți. De asemenea, nu am fost informați câte manuale se vor tipări pentru fiecare din cele 40 de discipline sportive dat fiind că interesul nu este unul uniform. Cum își vor alege copiii sportul pe care să îl studieze? Cum se va proceda în cazul sporturilor unde pregătirea practică va fi dificil de realizat. Unde vor fi duși să înoate, copiii? Pe ce terenuri vor juca tenis? Unde vor deprinde baseball-ul sau oina? Și unde a mai auzit, domnul ministru, că, în sport, învățarea, la sânge, a noțiunilor teoretice precede jocul și exercițiile în aer liber?
În lipsa unor răspunsuri la aceste întrebări, putem concluziona că anunțul lui Pop este un nou experiement. Realizat pe copii.
Nu vor exista manuale pentru toate disciplinele
Deși vrea zeci de manuale de sport, Liviu Pop nu poate garanta că pe 15 septembrie, elevii vor avea manuale noi la toate disciplinele din program.
Într-o postare pe contul personal, Liviu Pop declară că: “Da, elevii din clasa a V-a vor avea manual și la disciplina educație fizică.În 7 august, finalizăm licitația pentru manualele la care s-au depus contestații. Trist este faptul că editurile nu au depus oferte pentru toate disciplinele.
Caut soluții și pentru aceste situații”, spune ministrul.