23.4 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialIniţiativă a Mitropoliei Germaniei: Proiectul „Galaţi 2020“

Iniţiativă a Mitropoliei Germaniei: Proiectul „Galaţi 2020“

Biserica se implică în dezvoltarea unei strategii de îmbunătăţire a situaţiei mediului de afaceri şi stimularea creării de noi locuri de muncă la Galaţi, aducând laolaltă grupuri de experţi din Galaţi şi landul Baden Württemberg.

La Galaţi a avut loc prima întâlnire din cadrul Proiectului „Galaţi 2020” – „Strategie de dezvoltare regională a oraşului Galaţi”, iniţiat de Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei, Europei Centrale şi de Nord şi Fundaţia „Fairventures Worldwide“ din Stuttgart, parteneri fiind Arhiepiscopia Dunării de Jos, Ministerul Educaţiei din landul Baden Württemberg şi Biserica Evanghelică din Württemberg. Au participat 15 experţi şi oameni de afaceri din Germania, din agricultură, energie, logistică, turism, dezvoltare.

Au fost organizate workshop-uri în care au fost identificate problemele economice cu care se confruntă Galaţiul. Iniţiativa derulării proiectului i-a aparţinut ÎPS dr. Serafim Joantă, mitropolit al Mitropoliei Ortodoxe a Germaniei şi Europei de Nord.

„Ideea mi-a venit în urmă cu doi ani, când am constatat cu multă durere că tot mai mulţi români părăsesc ţara şi se stabilesc în Occident şi ţara pierde foarte mult pentru că pleacă mai cu seamă tinerii educaţi aici, pentru a căror educaţie ţara a cheltuit foarte mult. M-am gândit să contactez nişte oameni implicaţi în economia germană, specialişti în economie şi care în acelaşi timp sunt iubitori de România. (..) Am găsit mai mulţi specialişti în economie, în diferite strategii sociale şi aşa am pus pe picioare un proiect privitor la Galaţi. Timp de doi ani au fost depistate toate posibilităţile pe care le prezintă regiunea Galaţiului, infrastructură, turism, agricultură, etc. Specialiştii germani au constatat că există potenţial pentru ca românii de aici să rămână şi să se implice mai mult în propria ţară, în propriul oraş”, ne-a declarat IPS dr. Serafim Joantă.

IPS dr Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a remarcat la finalul celor două zile de dezbateri că întrunirea de la Galaţi şi-a atins scopurile: „Dialogul dintre slujitorii bisericii şi lucrătorii din domeniul social a arătat, la Dunărea de Jos, capacitatea de dialog cu cei care au performat mai mult decât noi, din Germania, şi cred într-un parteneriat între români şi germani în ceea ce priveşte spiritualitatea, dar şi concreteţea programelor sociale aşa cum ni le pot arăta germanii”, a spus Arhiepiscopul Dunării de Jos. Fundaţia „Fairventures Worldwide“ Stuttgart va facilita activităţile viitoare, prin analiza rezultatelor obţinute în urma dezbaterii şi stabilirea unor linii de finanţare viabile.  

Cele mai citite

Vlad Dascălu, campion european la mountain bike în 2023, a fost suspendat

Sportivul român Vlad Dascălu, campion european la mountain bike în 2023, a fost suspendat pe o perioadă de 17 luni de Tribunalul Antidoping al...

Trei țări europene recunosc statul Palestina, provocând nemulțumirea Israelului

Încă trei țări europene - Spania, Republica Irlanda și Norvegia - au luat decizia să recunoască statul Palestina, provocând nemulțumirea statului Israel. Teoretic, statul Palestina,...

Ciucă, mesaj clar: “România nu poate fi intimidată de nimeni”

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au fost prezenți la târgul internațional Black Sea Defense and Aerospace – BSDA 2024, acolo unde au examniat mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă