-1.1 C
București
miercuri, 1 februarie 2023
AcasăSpecialIndustriaș francez, inculpat pentru corupție, în dosarul submarinelor vândute de Franța Malaeziei

Industriaș francez, inculpat pentru corupție, în dosarul submarinelor vândute de Franța Malaeziei

Un industriaş francez a fost inculpat pentru corupţie, vineri, într-o anchetă asupra vânzării de submarine franceze Malaeziei în 2002, conform unor surse AFP, relatează Agerpres

Fostul preşedinte al DCNI, filiala internaţională a Direcţiei Construcţiilor Navale (DCN), Dominique Castellan, a fost inculpat pentru corupere activă a unor agenţi publici străini şi abuz de bunuri sociale, au precizat aceste surse. 

În această anchetă începută în 2010, judecătorul suspectează că sub acoperirea unor contracte de consultanţă au fost acordate comisioane care au putut servi pentru coruperea fostului ministru malaysian al apărării Najib Razak, în prezent prim-ministru, prin unul dintre consilierii acestuia, Abdul Razak Baginda. 

Alt industriaş francez, fostul preşedinte al Thales International Asia (Thint Asia) Bernard Baiocco, a fost deja inculpat în decembrie pentru corupere de agenţi publici străini, aceiaşi Najib Rakaz şi, respectiv, Abdul Razak Baginda. 

În centrul anchetei, declanşată în urma plângerii unei ONG malaysiene, Suaram, se află vânzarea în 2002 – după negocieri care duraseră mai mulţi ani – a două submarine Scorpion şi a unui submarin Agosta Malaysiei pentru aproape un miliard de euro. 

În timpul negocierilor, un contract semnat în august 2000 prevedea vărsarea de către DCNI, filiala DCN, a 30 de milioane de euro către Thales International Asia. La vremea respectivă, DCN era deţinută în procent de 100% de statul francez. 

Or, ancheta relevă că altă societate – Terasasi – al cărei acţionar principal era consilierul ministrului apărării malaysian, Abdul Razak Baginda, încasase aproape aceeaşi sumă pentru consultări asupra dosarului. 

Anchetatorii suspectează că aceste consultări nu au fost decât un paravan pentru mită. ‘Ne rezervăm declaraţiile pentru judecătorul de instrucţie’, a declarat pentru AFP avocatul lui Castellan, Alexis Gublin. 

‘Perimetrul responsabilităţilor se conturează. Rămân de identificat beneficiarii comisioanelor’, a reacţionat la rândul său avocatul ONG Suaram, William Bourdon.

Cele mai citite

49 de copii s-au înecat în Pakistan după ce o barcă plină cu oameni s-a răsturnat într-un lac

49 de copii s-au înecat în Pakistan după ce o barcă supraîncărcată s-a răsturnat într-un lac. Cadavrele învăţătoarei şi ale căpitanului au fost scoase...

Kamala Harris va merge miercuri la Memphis pentru funeraliile lui Tyre Nichols

Vicepreşedintele Statelor Unite(SUA), Kamala Harris, va merge miercuri în oraşul Memphis pentru a asista la funeraliile lui Tyre Nichols, un tânăr afro-american bătut cu...

Prefectul județului Vrancea vrea ca la nivel de UAT să aibă loc asigurarea serviciilor de deszăpezire pe drumurile județene

Prefectul judeţului Vrancea, Nicuşor Halici, a propus, marţi, în cadrul unei întâlniri cu primarii din judeţ, ca unităţile administrativ-teritoriale (UAT) să se ocupe, cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă