16.4 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialInalte fete bisericesti si mireni de rand la racla de argint

Inalte fete bisericesti si mireni de rand la racla de argint

Iasiul a devenit de ieri sufocant. Circulatia rutiera a devenit un infern, iar pericolele de tot felul pandesc din metru-n metru. “Viteza” de atingere a moastelor sfinte din racla de argint este de 3.200 de pelerini/ora, iar coada dureaza peste opt ore, autoritatile apreciind ca pana ieri la pranz pe la Cuvioasa Parascheva s-au perindat peste 800.000 de oameni. Ieri, la Iasi a sosit si PF Teoctist, care a primit titlul de Honoris Causa al Universitatii “Al. I. Cuza”. Patriarhul Romaniei urmeaza sa oficieze astazi Sfanta Liturghie la Hramul Cuvioasei Parascheva. O mare absenta la Cuvioasa Parascheva din acest an este presedintele Romaniei, Traian Basescu anuntand abia miercuri seara ca nu poate onora invitatia Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.

Mitropolitul Dosoftei – canonizat la Iasi

Ieri, la ora 9.00, pe Aeroportul International Iasi a sosit PF Teoctist. Patriarhul Romaniei a fost onorat de Universitatea “Al. I. Cuza” cu titlul Honoris Causa dupa o ceremonie solemna in Aula Mare a universitatii, propunerea decernarii titlului venind din partea Facultatii de Teologie Ortodoxa “Dumitru Staniloae” si a IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. “Decizia Senatului a venit la solicitarea colegilor de la Teologie, bineinteles, cu apropiata colaborare a IPS Daniel, care ca intotdeauna are un gand bun pentru scoala”, a precizat prof. univ. dr. Dumitru Oprea, rectorul Universitatii “Al. I. Cuza”. PF Teoctist a fost legat in tinerete de Mitropolia Moldovei si Bucovinei, pe care a pastorit-o dupa ce a fost, pe rand, slujitor al Catedralei de la Iasi, eclesiarh, exarh al manastirilor din aceasta regiune si Episcop Vicar la Bucuresti. “Revenirea sa la Iasi este revenirea acasa. PF Teoctist este fiu al Moldovei si parinte duhovnicesc al acesteia, ca patriarh si ca fost mitropolit, si de aceea cetatea Iasilor il intampina cu bucurie”, a precizat Arhimandritul Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor.
Imediat dupa manifestarile de la Universitatea “Al. I. Cuza”, PF Teoctist si un impresionant sobor de inalti prelati au sfintit Casa memoriala Dosoftei, urmand ca astazi, dupa slujba Hramului Cuvioasei Parascheva, Mitropolitul Dosoftei sa fie canonizat. Prin aceasta canonizare se marcheaza 120 de ani de la recunoasterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Romane, precum si a 80 de ani de la ridicarea la treapta de Patriarhat.
De 361 ani, Sfanta Cuvioasa Parascheva strajuie si ocroteste Iasiul. Pazitoare la rau si martora la multumire, Sfanta este prilej de bucurie pentru localnicii ce i se pot ruga oricand, dar mai ales pentru pelerinii care vin sa i se inchine.

Expiraciuni si kitschuri la coada pelerinilor

Pelerinii sunt mana cereasca pentru unii comercianti. Ofertele sunt dintre cele mai ingenioase: de la buchete de busuioc verde pentru atins moastele pana la practicul “scaunel al pelerinului”. Coada celor care asteptau sa atinga racla sfanta a Cuvioasei Parascheva se intindea pe mai bine de doi kilometri, ocupand nu mai putin de cinci strazi din spatele Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. In puterea noptii, de-a lungul cozii, oferta comerciantilor, in marea lor majoritate bronzati natural, era extrem de variata, de la ceva de-ale gurii pana la lucruri practice. Daca in primele zile “ceaiul pelerinului” oferit de Primaria Iasi era gratuit, noaptea trecuta el se dadea pe bani, cu 10.000 de lei paharul. La cea mai mare cautare a fost “scaunelul pelerinului”, pliant, numai bun pentru miile de pelerini osteniti care stateau ore in sir in picioare pentru a ajunge la racla sfanta. Pretul scaunelului este de 120.000 de lei si cererea a depasit oferta. “Scaunelul este din lemn de fag, fag fiert. Este trainic si oferim garantie la el pana la incheierea pelerinajului.
Daca sunt probleme cu scaunelul, pelerinii il schimba pe cel defect cu unul nou. Pretul este mic, 12 lei noi”, a precizat Ioan Ghita, unul dintre comerciantii care s-au plimbat toata noaptea in susul si-n josul cozii. Cu 10.000 de lei, florarii vand buchete de busuioc, tufanica si dumitrita pentru atingerea moastelor, florile fiind luate apoi acasa, ducand harul Cuvioasei Parascheva la sute si sute de kilometri. Negustorii “fac milionul” in numai cateva ore, iar noptile sunt lungi si foarte reci… 100 de mici expirati erau gata pregatiti sa ajunga pe mesele pelerinilor prezenti la Sala Sporturilor. Patronul care vindea marfa expirata de aproximativ o saptamana este din Husi. “O persoana fizica comercializa mici preparati din carne tocata al carei termen de valabilitate era depasit din data de 3 octombrie. Administratorul in cauza a incercat sa se disculpe spunand ca patru kilograme de pasta de mici fusesera congelate”, a declarat Marius Bodea, directorul Oficiului pentru Protectia Consumatorului Iasi. Potrivit conducerii OPC, inca alti doi comercianti vindeau pastrama de oaie expirata.

Infarct la racla

Oboseala, alimentatia deficitara si frigul continua sa faca victime printre pelerinii veniti sa se inchine la moastele Cuvioasei Parascheva. In cursul zilei de miercuri, o batrana de 60 de ani, din Iasi, a facut infarct chiar langa racla sfanta. “Pacienta a fost diagnosticata cu infarct miocardic.
In urma ingrijirilor primite, starea sa e stabila”, a precizat dr. Tudor Ciuhodaru, purtator de cuvant la Spitalul de Urgente Iasi. Tot din cauza oboselii, un comerciant din judetul Vrancea a facut infarct in drum spre “Sarbatorile Iasilor”.
“Pacientul nu se stia suferind de probleme cardiace. A facut un infarct cu complicatii destul de serioase. Dupa ce a fost stabilizat in cadrul serviciului de primire urgente, a fost trimis la Centrul de Cardiologie Iasi, in vederea unui tratament de specialitate”, a precizat dr. Diana Cimpoesu, purtator de cuvant la Spitalul “Sf. Spiridon” Iasi.
Pentru a asigura asistenta medicala de urgenta si pentru a rezolva cat mai repede numeroasele cazuri de lesin inregistrate in randul pelerinilor, reprezentantii Serviciului de Ambulanta Iasi au decis sa trimita chiar in fata Mitropoliei Moldovei si Bucovinei o ambulanta care sa intervina in asemenea cazuri.

Cele mai citite

Donald Tusk vrea să consolideze granița Poloniei cu Belarusul

Prim-ministrul polonez Donald Tusk a declarat, astăzi, că Varșovia începe lucrările pentru consolidarea întregii granițe estice, deoarece țara se confruntă cu ceea ce el...

FCSB a primit medaliile și trofeul de campioană a României la fotbal. Gigi Becali preocupat de parcursul echipei în cupele europene

Finanţatorul echipei de fotbal FCSB, Gigi Becali, a afirmat, sâmbătă, după partida cu CFR Cluj, pierdută cu scorul de 0-1, la finalul căruia jucătorii...

Localnicii curăță apele la Roșia Montană

Localnici și susținători ai Roșiei Montane participă, în ziua de duminică, 12 mai, la prima din cele cinci campanii de ecologizare a malurilor apelor...
Ultima oră
Pe aceeași temă