13.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialÎn Cehia au început vineri alegerile locale şi pentru Senat

În Cehia au început vineri alegerile locale şi pentru Senat

Cehii au început să voteze vineri după-amiază pentru înnoirea unei treimi din cele 81 de posturi de senator şi pentru a-şi alege reprezentanţii locali, într-un scrutin-test pentru Guvernul de centru-dreapta, promotor al unor măsuri de austeritate bugetară, transmite AFP, potrivit Mediafax.

În cadrul acestor alegeri organizate pe parcursul a două zile, birourile electorale vor fi deschise vineri de la ora 14.00 (15.00, ora României) la ora 22.00 (23.00, ora României), apoi sâmbătă, de la ora 08.00 (09.00, ora României) la ora 14.00 (15.00, ora României).

Instalat în iulie, guvernul lui Petr Necas a luat măsuri de reducere a cheltuielilor sociale şi a salariilor funcţionarilor, măsuri împotriva cărora 40.000 de persoane au manifestat la Praga la sfârşitul lunii septembrie, la chemarea sindicatelor.

Aceste alegeri reprezintă “o primă analiză a stării de spirit a societăţii, de la instalarea Guvernului”, a afirmat Bohuslav Sobotka, liderul social-democraţilor (CSSD, de opoziţie), fără a ascunde ambiţia partidului său de a obţine majoritatea necesară în Senat pentru a “corecta reformele”.

Partidul Democratic Civic (ODS) al lui Necas, principala formaţiune de dreapta din Cehia, deţine în prezent 36 din cele 81 de locuri în Senat, pe care îl controlează prin intermediul partenerilor săi de coaliţie.

Social-democraţii din CSSD (29 de mandate) au nevoie de 12 noi posturi de senator pentru a obţine majoritatea absolută în Camera Superioară. Cu o altă formaţiune de dreapta, TOP 09, şi partidul de centru Afaceri Publice (VV), Guvernul dispune de 118 din cele 200 de mandate din Camera Deputaţilor.

În afara de reformele economice, Senatul are un rol important în decizii privind probleme cum ar fi mobilizarea de militari în străinătate şi alegerile prezidenţiale. Social-democraţii se opun prezenţei militarilor cehi în Afganistan şi Irak.

Alegerile senatoriale se desfăşoară o dată la doi ani, în 27 din 81 de districte. În cadrul unui al doilea tur de scrutin prevăzut pentru 22 şi 23 octombrie se vor confrunta cei doi candidaţi cel mai bine plasaţi în primul tur.

Alegerile municipale se vor desfăşura vineri şi sâmbătă, cu un mare număr de partide şi formaţiuni înscrise, acestea fiind deseori cunoscute doar la nivel local. ODS controlează în prezent primăriile în 82 din 132 de oraşe cehe având o populaţie de cel puţin 10.000 de locuitori.

Cele mai citite

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...

FC Barcelona și-a „betonat” poziția secundă în Spania, după victoria cu „lanterna roșie” Almeria

FC Barcelona și-a consolidat poziția secundă în La Liga, după ce s-a impus cu scorul de 2-0 în deplasarea de la Almeria, în etapa...

Marcel Ciolacu, ferm convins că România va avea până la sfârșitul anului o inflație de sub 5%

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că trendul inflaţiei este unul descendent, iar pe finalul acestui an va coborî sub cinci la sută. Acesta a...
Ultima oră
Pe aceeași temă