15.6 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăSpecialÎmprumut de 24 de lei pentru sărbători

Împrumut de 24 de lei pentru sărbători

În decembrie a crescut cu 25% numărul pensionarilor care au solicitat împrumuturi la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) din Galaţi, fie pentru că nu aveau ce să pună pe masă în ziua de Crăciun sau de Revelion, fie pentru a-şi cumpăra medicamente sau lemne de foc. “În ultimele zile din noiembrie şi prima parte a lunii decembrie am aprobat sute de cereri de împrumut pentru cei care vin şi spun: «Vreau să pun şi eu ceva pe masă în ziua de Crăciun» şi i-am ajutat aşa cum s-a putut”, a declarat Tinca Buruiană, contabil-şef al CARP Galaţi. Potrivit preşedintelui CARP Galaţi, Ionel Hâncu, mulţi dintre pensionari recurg la soluţia împrumutului şi pentru ca în această perioadă să nu le lipsească medicamentele sau lemnele de foc.

„Luna decembrie, sfârşitul de an, este o perioadă deosebită în viaţa fiecărui român şi pensionarii vin ca să facă anumite împrumuturi – pentru masa de Crăciun şi Anul Nou, dar majoritatea împrumută pentru că au nevoie de bani pentru medicamente, pentru îngrijirea sănătăţii. Mai sunt oameni care la ora actuală nu au lemne de foc şi vin şi fac câte un împrumut suplimentar pentru procurarea de lemne”, spune preşedintele CARP.

Potrivit lui Hâncu, numai în primele zile ale lunii decembrie au fost acordate 363 de împrumuturi în valoare totală de 650.000 de lei, mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2009, când au fost acordate 287 de împrumuturi, în valoare de 450.000 de lei.

Etalonul disperării, cele mai mici împrumuturi

Surprinde şi apariţia unor cazuri disperate, ale unor pensionari care vin să ceară un împrumut pentru a-şi cumpăra de mâncare şi cele necesare traiului de fiecare zi, dar care nu au curajul să împrumute prea mulţi bani, de teamă că nu îi vor putea înapoia.

Un pensionar a solicitat un împrumut de 30 de lei, iar o pensionară a cerut un împrumut de 24 de lei, acestea fiind şi cele mai mici împrumuturi acordate vreodată de CARP. Bătrâna rămăsese fără bani cu câteva zile înainte de venirea pensiei şi a cerut împrumutul de 24 de lei pentru a avea ce pune pe masă.

În celelalte perioade din an, pensionarii trec pragul CARP pentru a solicita împrumuturi pentru cumpărarea medicamentelor sau pentru tratamente, pentru a-şi putea plăti întreţinerea, pentru reparaţii la apartamente sau alte cheltuieli curente, dar şi pentru a-şi ajuta familia.

„Este răspândită între oamenii de vârsta a treia grija pentru cei de acasă şi mulţi vin să împrumute pentru a-şi ajuta copiii sau nepoţii care sunt înscrişi la diferite şcoli”, a precizat preşedintele CARP Galaţi.

În perioada ianuarie-noiembrie 2010 au fost acordate 14.324 de împrumuturi, care totalizează 27 milioane de lei, în timp ce în 2009 au fost acordate 13.732 de împrumuturi, în valoare de 23 milioane de lei. Cel mai mare împrumut de anul acesta a fost de 6.000 de lei.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 825: Zelenski, așteptat la Bruxelles

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, este aşteptat în această dimineaţă la Bruxelles, unde urmează să semneze un acord bilateral de securitate cu premierul belgian Alexander...

STS a intervenit să repare o defecțiune apărută într-o reţea internă de telefonie interurbană din București

Sistemul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a intervenit, luni seară, la o defecţiune apărută la un echipament ce deserveşte o reţea internă de telefonie interurbană...

ONU condamnă atacurile mortale israeliene din Rafah

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a condamnat atacurile aeriene mortale ale Israelului lângă Rafah, în Fâşia Gaza."Condamn acţiunile Israelului care au ucis zeci...
Ultima oră
Pe aceeași temă