21.3 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialIliescu: La 75 de ani, Vaclav Havel şi-a încheiat o viaţă glorioasă

Iliescu: La 75 de ani, Vaclav Havel şi-a încheiat o viaţă glorioasă

Fostul preşedinte Ion Iliescu a declarat, duminică, că Vaclav Havel a fost una dintre personalităţile proeminente, care a marcat istoria contemporană şi că acesta, la 75 de ani, “şi-a încheiat o viaţă glorioasă”.

“Ştiam că Vaclav Havel avea dificultăţi cu sănătatea, am citit anul acesta un volum de memorii a evoluţiei sale. Dispare un om care a marcat istoria acestor ani şi care rămâne în conştiinţa publică ca mare personalitate a vremurilor noastre”, a spus Ion Iliescu, citat de Mediafax.

Iliescu a precizat că a urmărit de-a lungul anilor problemele pe care Vaclav Havel le-a avut cu sănătatea, apreciind că acesta era “un om care avea suferinţe şi care a trecut prin episoade grele de sănătate”.

Ion Iliescu a mai spus că Vaclav Havel era şi un om de cultură, dramaturg, iar la sfârşitul lui 1989 a fost ales de Parlament preşedinte al Republicii Cehoslovace.

Iliescu a precizat că s-a întâlnit de mai multe ori cu Vaclav Havel, arătând că în 1990 au fost la un Comitet consultativ la Moscova, iar în iunie 1991 la Praga, “unde s-a semnat documentul de lichidare a Tratatului de la Varşovia”.

Ion Iliescu a precizat că, în 2001, la Praga, a participat la o reuniune a NATO, care a consemnat intrarea României în Alianţa Nord-Atlantică.

“Am receptat această ştire (moartea lui Vaclav Havel – n.r.) cu toată tristeţea. La 75 de ani, Vaclav Havel şi-a încheiat o viaţă glorioasă, o viaţă care l-a impus ca o mare personalitate a istoriei contemporane nu numai a Cehoslovaciei, ci respectiv a Cehiei şi Slovaciei, ci a lumii contemporane”, a adăugat Iliescu.

Fostul preşedinte ceh Vaclav Havel a decedat duminică dimineaţă la vârsta de 75 de ani, a anunţat Biroul său, citat de AFP.

Artizan al “Revoluţiei de catifea” anticomuniste din 1989 şi preşedinte al Cehoslovaciei apoi al Cehiei din 1989 până în 2003, el a murit în somn, a afirmat purtătoarea sa de cuvânt, Sabina Tancevova.

Havel, a cărui viaţă publică a fost afectată de mai multe probleme de sănătate, a fost spitalizat pentru scurt timp la 8 martie din cauza unei inflamaţii a căilor respiratorii.

O pneumonie tratată în mod necorespunzător în închisoare, la începutul anilor ’80, şi un cancer pulmonar i-au creat numeroase probleme de sănătate lui Vaclav Havel.

Havel, care a fost fumător înrăit, a fost operat în decembrie 1996 de cancer la plămânul drept. În afară de o bronşită cronică, el are frecvent probleme cardiace.

În 1998, el a fost în pericol de moarte de două ori: în aprilie, când a fost supus în ultimă instanţă unei intervenţii chirurgicale în Austria în urma unei perforări a intestinului, apoi în august, din cauza unei crize cardiace.

În ianuarie 2009 el a petrecut două săptămâni la terapie intensivă la Praga pentru o inflamaţie pulmonară, în timp ce în mai 2010 a fost spitalizat în Statele Unite din cauza unor probleme cardiace.

Cele mai citite

Scurt ghid despre transportul și protecția produselor: ce cutii să alegi

Două dintre aspectele importante de care este recomandat să ții cont atunci când dorești să onorezi comenzile de produse cu succes se referă la...

Specialiștii Muzeului Național de Artă al României se alătură grevei din Cultură

Sindicatul Specialiștilor Muzeului Național de Artă al României, afiliat  federației sindicale CulturMedia și confederației Cartel ALFA,  se solidarizează  cu  toți ceilalți colegi ai sindicatelor...

Ana Bogdan, învinsă în turul secund la Roma

Ana Bogdan a ratat calificarea în turul al treilea la Roma, unde s-ar fi duelat cu Sorana Cîrstea, după ce a fost învinsă în...
Ultima oră
Pe aceeași temă