22.1 C
București
vineri, 4 octombrie 2024
AcasăSpecialIgaş: 30.000 de oameni din Ministerul de Interne, angajaţi "pe pile"

Igaş: 30.000 de oameni din Ministerul de Interne, angajaţi „pe pile”

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş a declarat căpână la sfârşitul lunii septembrie cei 10.000 de angajaţii ai ministerului vor fi disponibilizaţi, „orientaţi spre alte domenii de activitate”. El a adăugat faptul că deja o parte din ele au fost vacantate prin demisionări.

Întrebat despre angajaţii care au ajuns în minister datorită unor „pile”, Igaş a spus că aproximativ jumătate din salariaţii veniţi din surse externe ocupă o funcţie pentru care nu au o pregătire sau experienţă.

„Atât timp cât există o portiţă laterală, cei care au putut beneficia de ea au făcut-o. A existat posibilitatea de a angaja oamenii din surse externe, şi pe alte criterii pe care ni i-am dori noi. Jumătate din cei din sursă externe s-au angajat prin aceste surse. Cam 30.000 de oamenii”, spune Igaş.

Ministrul a declarat că între 5000-6000  de oamenii vor fi disponibilizaţi, ulterior într-o lună. El a afirmat că cei disponibilizaţiocupă posturi „care nu îşi mai au rolul, în special ne-am orientat spre birouri. Vor fi şi oameni din operativ care vor pleca din sistem”.

„În 2011 am demarat un proiect de lege pentru reorganizarea ministerului, l-am dus spre Parlament, ca atunci când s-a dat votul final, colegii del a minosrităti să nu voteze şi practic toată munca a fost risipită. Nu pot spune că am eşuat politic, dar experienţa mea de parlamentar m-a ajutat să îmi găsesc alt proiect de lege de care să mă agăţ„, a declarat Igaş.

În urma unei  evaluări a ministerului pe o perioadă de 13 ani de zile s-a arătat că  în această perioadă s-au angajat 65000 de oameni. „Am angajat pe bandă rulantă,  oameni care nu erau obişnuiţi cu meseria de poliţist şi au fost puşi la birouri. Cred că marea lor parte au intrat pe bune, au dat un examen corect, dar cred că au fost şi oameni care au intrat sprijiniţi de x şi y care nu aveau nicio experienţă”, afirmă Igaş.

În privinţa calificativelor foarte bune de care se bucură angajaţii ministerului de Interne, Traian Igaş spune că ele nu au fost date pe merit, ci „din burtă”.

„Nu este normal să treci din burtă anumit calificat doar pentru a păstra o relaţie bună cu subalternul. Aceste calificative nu s-au dat în ultimii ani pe merit. Într-un birou nu pot fi toţi la fel de buni. Am constat că unii oamenii nu şi-au făcut datoria, dar calificativul lor este foarte bine. O parte din ele le-am corectat la sfârşitul anului„, a declarat Igaş.

Corupţia în Poliţie

Despre corupţia din poliţie, Igaş spune că nu a ajuns la un nivel alarmant. „Avem suficient de multe structuri pentru a monitoriza şi activitatea poliţiştilor şi cea a infractorilor. Dincolo de ceea ce vedem, România este o ţară sigură, în care nu trebuie să îţi fie teamă să trăieşti în ea. Infracţionalitaea există şi în alte ţări”, spune Igaş.

Ministrul a vorbit şi despre scandalul DETA despre care a spus că trebuie trebuie privit cu atenţie pentru a învâţa din greşeli.

„Ceea ce s-a întâmplat la Deta este un caz pe care trebuie să îl privim cu atenţie şi să tăiem din faşă astfel de cazuri. De multe ori aceste reglări de conturi dacă se întâmplă într-un loc unde nu este foarte multă lume, lucrurile sunt ţinute la secret. Agresorii poate au fost la rândul lor victime. Poliţia încearcă să le gestioneze, uneori cu forţă, uneori cu prea puţină implicare. Nu a fost acţiunea primarului de acolo, regretă ce au făcut fii lui, dar nu a fost el acolo.”, a spsus Traian Igaş.

Traian Igaş este de părere că un poliţist nu ar trebuie să fie influenţat politic pentru că ei sunt independenţi şi au anumite reguli pe care trebuie să le respecte.

„De când sunt eu ministru nu a existat vaga bănuială că am promovat pe cineva politic. Atunci când am împuternicit eu pe cineva am încercat să pun oamenii competenţi. Există independenţă în poliţie, fiecare poliţist trebuie să îşi desfăşoare activitatea fără a fi influenţaţi de cineva. Ei au anumite reguli, un statut pe care intenţionez să îl modific. Suntem în fază finală, urmează să vorbim cu dindicatele poliţiştilor”, a declarat ministrul.

Un alt exemplu pe care ministrul l-a dat în vederea susţinerii modificării statutului poliţistului este faptul că în prezent, poliţişti din vamă nu pot fi disponibilitaţi, chiar dacă sunt anchetaţi şi  ei sunt plătiţi din banii publici datorită regulilor din statut.

În opinia lui Igaş, în prezent poliţistul este „un funcţionar public cu un statut special”, în urma demilitarizării poliţiei.

„Îmi place să cred că disponibilizările nu au fost făcute pe pile, am încercat să obţinem informaţii din toate părţile:, spune Igaş.

Igaş în biroul lui Ceauşescu

„Biroul meu se suprapune cu biroul lui Ceauşescu. Practic din acel birou a plecat .Eu atunci eram unul dintre miile de tineri care scandau pe stradă să cadă acel regim şi am fost fericit când s-a întâmplat asta. Nu m-am gândit niciodată că voi ajunge în acest loc, un loc plin de istorie”, a declarat Igaş.

Anul 2012 a fost menţionat de ministru ca fiind momentul în care România va adera la Schengen.


Cele mai citite

Cheloo, despre fosta iubită a lui Spike: „Te-ai mai îngrășat, îți stă bine”

Teodora Nedelcu, fosta iubită a artistului Spike, a revenit pe scena emisiunii iUmor, provocând reacții surprinzătoare din partea juraților. Cheloo, despre fosta iubită a lui...

România câștigă procesul la CJUE împotriva Parlamentului European și a Consiliului UE, anulând obligația de întoarcere a vehiculelor

România a obținut o victorie importantă la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) în disputa cu Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene, reușind...

Incidente violente în timpul meciului Real Sociedad – Anderlecht, arbitrat de Marian Barbu!

Meciul din Europa League dintre Real Sociedad și Anderlecht, arbitrat de românul Marian Barbu, a fost marcat de incidente violente provocate de fanii belgieni,...
Ultima oră
Pe aceeași temă