12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialIdei pentru România

Idei pentru România

Tineri cu CV-uri impresionante au fost chemaţi să-şi împărtăşească experienţa şi soluţiile pentru societatea românească, în cadrul conferinţei TEDx din Bucureşti. Cei treisprezece vorbitori au propus schimbări în domenii ca educaţia, cultura, sportul, antreprenoriatul şi sexualitatea.

„Educaţia nu are nevoie de reformare, ci de o revoluţie”

Traian Brumă este un absolvent al Politehnicii care a creat şi a lansat în România Universitatea alternativă. Ironic este că tocmai neajunsurile şi dezamăgirile legate de învăţământul românesc au fost „catalizator” în demersul lui Traian. „Scoala te învaţă: pasivitate, superficialiate, obedienţă, competiţie şi conformism. Sunt exact opusul lucrurilor care folosesc în viaţă. De aceea, în 2007 am hotărât să facem o universitate alternativă, pe principii ca: raportarea la viaţa reală, învăţare socială (cu accent pe colaborare) şi autonomie (care implică învăţarea personalizată)”, explică tânărul.

Această idee îndrăzneaţă a venit însă după o perioadă în care Traian, împreună cu alţi tineri studenţi, au încercat să reformeze sistemul din interior. În 2003 organiza proteste studenţeşti. A continuat cu o îndelungată campanie de teasing (atragere a atenţiei n.r.), prin diverse proiecte menite să atragă atenţia asupra neregulilor de implementare a sistemului Bologna în Universităţile din ţară. După patru ani de trânte cu sistemul, Traian s-a „radicalizat” şi a concluzionat că nu reforma e soluţia, ci pornirea de la zero.

În 2008, cinci oameni puneau bazele Universitatii alternative. Lucrurile evoluează relativ încet, dar, oricum, nimeni nu se aştepta să fie simplu. În prezent, peste 100 de studenţi participă la noua formă de învăţământ, in cadrul unor comunitati de practici, precum cele propuse de organizatia CROS. In doi ani va fi lansata si Universitatea alternativa, anunta Traian.

În ceea ce priveşte viitorul învăţământului alternativ, absolventul Politehnicii propune o analogie cu evoluţia tehnologică. „Gândiţi-vă la aparitia CD-ului, care, în final, a înlocuit casetele cu totul. Este vorba de o inovaţie disruptiva – cred că in educaţie avem nevoie de acelaşi lucru: o nouă paradigmă, care să fie replicabilă, sexy, vizibilă şi ieftină. Cum va evolua totul? Vor aparea două, trei universităţi care devin vizibile şi apoi atractive. Numărul aplicanţilor va creşte, va depăşi oferta, aşa că alţii vor deveni interesaţi să creeze asemenea universităţi; apoi va fi nevoie de reglementari legislative, iar aceasta va conduce în final la revoluţia in educaţie”, încheie cu entuziasm Traian.

„Cred că tocmai s-a auzit falimentul răsunator al educaţiei din Romania!” a comentat moderatorul evenimentului TEDx, comicul Claudiu Teohari (Teo), referindu-se la ropotul prelungit de aplauze care a urmat discursului ţinut de Traian Brumă.

„Voluntariatul este o investiţie în formarea personală”

Adrian Pop este un alt student nemulţumit de sistemul de învăţământ, care a hotărât să reacţioneze. Absolventul Facultăţii de Arhitectură, cu vârsta de 25 de ani, este cel care a venit cu ideea organizării unei Olimpiade pentru studenţii acestei universităţi: Concursul Anual al Studenţilor Arhitecţi (CASA).

Proiectul, implementat din 2009, implică anual în jur de 900 de studenţi şi un juriu imparţial, alcătuit din personalităţi naţionale şi internaţionale din domeniul arhitecturii. Iar totul a început din iniţiativa câtorva studenţi voluntari. „Am câştigat prin proiectul acesta dialogul dintre şcoli şi în special dintre studenţi. A pornit de la o idée simplă şi a schimbat foarte multe. Trebuie să avem iniţiative, nu să aşteptăm”, explică Adrian.

Reinterpretarea prispei ţărăneşti

Raluca Păun şi Pierre Bortnowski sunt studenţi tot la Arhitectură şi demonstrează la rândul lor că iniţiativa şi munca sunt paşi esenţiali în dezvoltarea personală şi colectivă. Ei au reuşit să obţină participarea României la concursul internaţional de proiectare – folosind energie regenerabilă – din Madrid, Solar Decathlon.

Cei 14 studenţi care formează echipa României lucrează la proiectarea unei case ce foloseşte exclusiv energie regenerabilă. Machetele prezintă imaginea unei casuţe asemănătoare locuinţelor ţărăneşti, cu prispă şi un design simplu. În realitate casa foloseşte tehnologii moderne complexe, iar prispa a fost alesă atât din considerente estetice, cât şi pentru valenţele ei practice: „vara ajută la răcorirea casei, iar iarna, când soarele este jos, contribuie la încălzirea acesteia”, explică tinerii ilustrând cu planşe desenate tehnologia. Proiectul acestora va fi analizat de comisia internaţională din Madrid, în luna septembrie.

În Alexandria se desfăşoară cel mai important festival de teatru dedicat educaţiei alternative din România

Lansat de Andreea Borţun în 2006, pe când aceasta avea doar 16 ani, Ideo Ideas are astăzi o reputaţie naţională. Presedintele de onoare al festivalului şi membru al juriului este Marcel Iureş. „Alexandria era un oraş fără teatru, iar proiectul nostru a avut succes fiindcă a răspuns unei nevoi. Nu trebuie să aşteptăm să se întâmple, ci să facem să se întâmple”, crede Andreea.

„Let s talk about sex” („Haideţi să începem să vorbim despre sex”)

Este îndemnul Laurei Mattes. Tânăra este bursier Fulbright şi s-a întors din San Francisco în România pentru a realiza un proiect de cercetare despre sexualitatea tinerilor.

Problemele societăţii româneşti în materie de sexualitate sunt legate de precara educaţie sexuală a tinerilor şi de violenţa domestică. „Abuzurile din cuplu nu au la bază alcoolul şi frustrarea, după cum susţine majoritatea. E vorba despre dorinţa de putere şi control şi implică inegalităţile dintre bărbaţi şi femei”, explică cercetătoarea.

„Sexul e de bază în vieţile noastre, ca mâncatul şi respiratul. Este însă puţin discutat, fiindcă e resimţit ca o temă incomodă. Dar este de o importanţă neîndoielnică. Haideţi să incepem să vorbim despre sex, dacă vrem să aducem progres în societate”, îşi încheie Laura discursul.

În cadrul evenimentului au mai vorbit:

Dan Cristea: campion mondial la dezbateri. România Liberă va publica zilele care urmează un interviu cu acesta

Crina Coco Popescu: prima femeie care a escaladat circuitul celor şapte vulcani

Alexis Eremia: antreprenor


Răzvan Crişan
: antreprenor


Cristina Ghenoiu
: cercetător în cancer, al cărei interviu îl puteţi citi aici.

Cezar Ursan: inventatorul dispozitivului ecologic de încărcare a telefonului mobil

Elena Marineci: trainer

Vladimir Oane: antreprenor

TED este o organizaţie înfiinţată acum 25 de ani în SUA, care şi-a propus să facă auzite ideile importante din lume. A avut ca vorbitori personalităţi precum Al Gore, Bill Gates, Sir Richard Branson, Isabel Allende, Gordon Brown.
În spiritul “idei care meritã împãrtãşite”, TED a creat TEDx, o platformã de evenimente locale, sub care s-a desfăşurat şi Conferinţa „Changemakers” din Bucureşti, aflată la a treia ediţie.

Cele mai citite

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...
Ultima oră
Pe aceeași temă