19.1 C
Bucharest
Thursday, 21 September 2023
HomeSpecialFostul europarlamentar Adrian Severin a fost condamnat la patru ani de închisoare...

Fostul europarlamentar Adrian Severin a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare. S-a predat la Poliția Capitalei. Ce a spus acesta, imediat după ce a primit sentința definitivă

UPDATE 18.05: Adrian Severin s-a predat la Poliția Capitalei, potrivit B1TV.

17.20: „Sentința a fost pronunțată. Comedia s-a terminat. Mai precis acest act al comediei. Așa cum mă așteptam, ceea ce a început ca o farsă jurnalistică s-a sfârșit printr-o farsă judiciară. Aceasta nu a fost lupta dintre cinste și corupție, ci dintre patrie și dușmanii ei. Într-o colonie nu există stat de drept. O bătălie s-a încheiat dar istoria nu se sfârșește aici. Românii vor merge mai departe. Victoria va fi a lor. Victoria va fi a noastră”, a scris Adrian Severin, miercuri după-amiază, pe pagina sa de Facebook.

16.34: Adrian Severin a fost condamnat, miercuri, la patru ani de închisoare cu executare, au decis magistrații Înaltei Curți.

——–

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie vor da miercuri sentinţa definitivă în dosarul în care fostul europarlamentar Adrian Severin a fost condamnat în primă instanţă la trei ani şi trei luni de închisoare cu executare pentru luare de mită şi trafic de influenţă. Ultimul termen al procesului a avut loc luni.

În timpul procesului, procurorul de şedinţă a solicitat judecătorilor condamnarea lui Adrian Severin la 6 ani şi 6 luni de închisoare pentru luare de mită şi cinci ani pentru trafic de influenţă, la care să se adauge un spor de pedeapsă.

De cealaltă parte, avocaţii lui Adrian Severin au cerut achitarea fostului europarlamentar sau condamnarea la închisoare cu suspendare, având în vedere că suferă de o boală incurabilă.

În februarie 2016, Adrian Severin a fost condamnat la trei ani şi trei luni închisoare cu executare, fiind acuzat că, în perioada decembrie 2010 – martie 2011, a acceptat promisiunea a doi jurnalişti de la publicaţia britanică 'The Sunday Times', care efectuau o investigaţie sub acoperire, de a-i plăti 100.000 euro anual în schimbul depunerii de amendamente în comisiile de specialitate ale Parlamentului European, pe de o parte, şi votării împotriva altor amendamente ce nu corespundeau intereselor societăţii comerciale pe care aceştia pretindeau că o susţin, pe de altă parte.

„La suma menţionată se adăuga şi suma de 4.000 de euro pe zi pentru orice acte efectuate de parlamentar, în legislativul european, în legătură cu depunerea de amendamente. În contextul discuţiilor din perioada ianuarie – martie 2011, Adrian Severin le-a pretins celor două persoane, potrivit înţelegerii, suma de 12.000 euro, lăsându-le să creadă că are influenţă asupra a doi deputaţi din Comisia juridică, a raportorului Comisiei pentru afaceri economice şi monetare din legislativul european, precum şi asupra unui alt membru al Parlamentului European, pentru a-i determina să introducă un amendament la proiectul de Directivă al Comisiei Europene privind garantarea depozitelor bancare, în sensul intereselor clienţilor companiei pe care cei doi susţineau că o reprezintă”, arată procurorii.

Potrivit DNA, în vederea încasării sumei de 12.000 euro, Adrian Severin a emis o factură pe care a trimis-o pe mail uneia dintre cele două persoane.
Trei europarlamentari – Adrian Severin, slovenul Zoran Thaler şi austriacul Ernst Strasser – ar fi acceptat 'să-şi vândă serviciile' unor jurnalişti ai ziarului 'The Sunday Times', care pretindeau că se ocupă cu acţiuni de lobby. Reporterii au propus mai multor membri ai Parlamentului European să le plătească 100.000 de euro pe an în schimbul 'ajutorului' pentru adoptarea unor amendamente.

Conform anchetatorilor, Adrian Severin a depus amendamentul prin intermediul unui coleg, iar întrebat de unul dintre jurnalişti dacă a fost uşor să-l convingă pe colegul deputat să depună amendamentul, el a răspuns că până la un anumit punct i-a fost greu, dar că în cele din urmă acesta a acceptat ideea, 'însă a fost o adevărată muncă'.

Eurodeputatul sloven şi cel austriac au demisionat din Parlamentul European, renunţând astfel la imunitatea parlamentară, în schimb Adrian Severin a refuzat, susţinând că este vorba de 'o înscenare pusă la cale de persoane care au acţionat ca agenţi provocatori şi cu o motivaţie politică'. 

Cele mai citite

„Ucraina face totul pentru a se asigura că, după agresiunea rusă, nimeni din lume nu va îndrăzni să atace vreo națiune”

Zelenski a stârnit aplauze, marți, când și-a ocupat locul la pupitrul Adunării Generale a ONU din New York, purtând o cămașă de culoare...

AROBS se va transfera pe 25 septembrie pe piața reglementată a BVB

BVB a aprobat scoaterea societății Arobs Transilvania Software din componența indicelui BET Aero și a adus modificări în structura indicelui BEt AAero. Astfel, la finalul...

Elon Musk caută voluntari pentru a le implanta un dispozitiv pe creier

Neuralink, start-up-ul de implanturi cerebrale al lui Elon Musk, a anunţat că a primit aprobarea unei comisii independente de evaluare pentru a începe...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies