13.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialIaţeniuk: Ucraina va răspunde "militar" oricărei tentive ruse de anexare a estului...

Iaţeniuk: Ucraina va răspunde “militar” oricărei tentive ruse de anexare a estului ţării

Ucraina va răspunde “militar” oricărei tentative ruse de “anexare” a regiunilor proruse din estul ţării, a declarat joi, la Bruxelles, premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk, relatează Mediafax.

“Vreau să avertizez în mod oficial Rusia: vom răspunde ferm, inclusiv prin mijloace militare, oricărei tentative de cucerire a Ucrainei, de trecere a frontierei de către trupe ruse sau de anexare a regiunilor din estul (ţării) sau altor (regiuni)”, a declarat şeful Guvernului.

El a subliniat că problema alipirii Peninsulei ucrainene Crimeea la Rusia depăşeşte cu mult cadrul relaţiilor ruso-ucrainene şi i-a îndemnat pe occidentali să “răspundă în mod adecvat”.

“Rusia a încălcat dreptul internaţional şi a subminat regimul neproliferării nucleare. Rusia a comis un jaf armat asupra unei ţări vecine independente. Occidentul este necesar să răspundă în mod adecvat”, a adăugat el.

Rusia, Statele Unite şi Marea Britanie au devenit garante ale integrităţii teritoriale a Ucrainei în 1994, când fosta republică sovietică a renunţat la arsenalul nuclear.

“Este necesar ca toată lumea să înţeleagă că există un preţ de plătit pentru stabilitate în zonă. Există două mijloace: fie victimele, fie euro şi dolarii”, a subliniat el, părând că se referă la sancţiuni economice vizând Moscova.

“Este mai bine să sacrificăm euro şi dolari decât să plângem mii de morţi într-un război sângeros”, a adăugat Iaţeniuk.

“Sper ca partenerii noştri europeni să înţeleagă acest lucru. După, va fi prea târziu pentru utilizarea altui tip de sancţiuni”, a conchis el.

Cele mai citite

Jim Caviezel, actorul care l-a jucat pe Iisus Hristos, spune că Dumnezeu l-a îndrumat să se facă actor

Jim Caviezel, actorul care l-a jucat pe Iisus Hristos în filum "Patimile lui Hristos", regizat de Mel Gibson și în care joacă și Maia...

Olympiakos Pireu și Fiorentina, cu un pas în finala Europa Conference League

Olympiakos Pireu și Fiorentina sunt favorite la calificarea în finala ediției din acest an a Europa Conference League, după ce s-au impus, joi seară,...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu către jurnaliști, de Ziua Mondială a Libertății Presei

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, vineri, cu prilejul Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, că activitatea de jurnalist, cu toate valenţele sale, are în sine...
Ultima oră
Pe aceeași temă