27.6 C
București
marți, 18 iunie 2024
AcasăSpecialIaşi: Clase intregi de liceu, de nota 2

Iaşi: Clase intregi de liceu, de nota 2

Testarile bobocilor de la liceu au scos la iveala faptul ca ei nu au nici macar cunostintele elementare. La disciplinele la care urmeaza sa sustina bacalaureatul, s-au inregistrat medii sub 4. Aceste rezultate au fost obtinute, in special, la grupurile si colegiile cu profil tehnic. “Noi avem in acest an scolar 3 clase, la zi, iar mediile generale obtinute de acestea variaza intre 1,50 si 3,43”, spune directorul unui grup scolar. Nici la unitatile de elita rezultatele nu s-au ridicat la nivelul asteptarilor.

Rezultatele obtinute de elevii de clasa a IX-a de la grupurile scolare si colegiile cu profil tehnic din judet arata faptul ca acestia vin din gimnaziu fara cunostinte elementare. La disciplinele de baza, cele la care urmeaza sa sustina bacalaureatul peste 3 ani, cei mai multi au luat note mai mici de 4. Rezultatele de la aceste testari nu sint o pata in cataloagele unitatilor scolare, insa constituie un barometru important pentru nivelul de pregatire al claselor de inceput. Profesorii au aflat astfel ca, in demersul lor didactic, trebuie sa o ia cu acestea aproape de la zero. „Rezultatele de la testari arata un nivel foarte scazut al elevilor din clasa a IX-a. Noi avem in acest an scolar 3 clase, la zi, iar mediile generale obtinute de acestea variaza intre 1,50 si 3,43. La romana, mediile pe clasa sint intre 1,50 si 2,50, la matematica intre 1,75 si 2,17, la chimie intre 1,65 si 2,20, la fizica intre 1,70 si 3,20, iar la biologie intre 2,66 si 3,43. Practic, ei nu au baza, dar vom face tot ce se poate ca sa ii aducem la media de promovare a fiecarui obiect, apoi a bacalaureatului. Si cei de anul trecut nu aveau baza, iar anul acesta au ajuns sa ia la testarea initala peste 5. Ma refer la fizica, disciplina pe care o predau”, a precizat Mariana Stana, director al Grupului Scolar „A. Saligny”.

„Media generala este 2,55″

La nivelul unitatii, cadrele didactice vor sa vada daca rezultatele foarte slabe pot fi puse pe seama faptului ca elevii au venit cu goluri mari din gimnaziu ori a faptului ca au o dotare intelectuala slaba. „Noi le-am distribuit teste de inteligenta, iar rezultatele acestora le vom analiza si le vom comunica parintilor, ca sa stie de unde pornim cu ei”, a explicat Mariana Stana. Mediile pe clase, la materiile de bacalaureat sint foarte mici si la Colegiul Tehnic „CFR”. Aici, la cele sase clase de a IX-a, mediile generale sint intre 2,55 si 4,18. „La matematica, media generala este 2,55, la romana 3,58, la fizica 3,19, la chimie 4,18, iar la biologie 3,11. Ne asteptam sa fie rezultate atit de slabe, stiindu-le mediile de admitere. Atita timp cit pot intra la liceu cu medii sub 4 si nu mai sint scoli de arte si meserii ori scoli profesionale spre care sa se indrepte… Noi le-am distribuit chestionare pentru a vedea care sint stilurile lor individuale de invatare – adica cum prind mai repede, astfel incit sa ne adaptam metodele de predare in functie de acestea”, a mentionat Carmen Ciobotaru, director adjunct la Colegiul „CFR”.

„Nu e neaparat numai vina lor”

Performantele inregistrate de boboci la testarile initiale sint dezamagitoare si la Grupul Scolar „St. Procopiu”. „La a IX-a, unde avem doua clase, mediile variaza intre 2 si 3,50. Ma refer la disciplinele de bacalaureat, dar la nici o testare initiala nu s-a depasit 4,50. Chiar daca au venit cu lipsuri mari din generala, sa stiti ca elevii manifesta interes pentru scoala. Nu e neaparat numai vina lor ca vin cu lispuri mari, problema tine si de familie. Multi dintre ei au parintii plecati sa munceasca in strainatate si sint lasati in grija bunicilor sau a vecinilor”, a explicat Mihai Alexandru, director al Grupului Scolar „St. Procopiu”. Chimia si fizica sint pentru cei mai multi elevi de clasa a IX-a discipline „de pe alta lume”.

„Eu predau chimie la patru clase de a IX-a, iar media cea mai mica este 1,81, iar cea mai mare 3,60. Din cele 13 clase de a IX-a cite sint in total, la trei sau patru ai cu cine discuta. Majoritatea elevilor, dupa doi ani de chimie facuti in gimnaziu, nu au nici cele mai elementare notiuni. Nu stiu sa scrie compusi, nu stiu simbolurile, nu stiu tipurile de reactii, nu stiu nimic, ce mai… Sint dintre ei care nu inteleg sensul cuvintelor, ce sa le spun eu de electroni negativi, ca se uita la mine ca la…”, s-a plins Lorela Iancu, director al Grupului Scolar Tehnic din Hirlau. Pentru cei care au facut gimnaziul cu 10-15 ani in urma, chimia si fizica sint discipline ceva mai prietenoase. „La cele 3 clase de la zi, media generala este intre 2,50 si 3. La clasa de seral, unde sint tineri cu virste cuprinse intre 21 si 35 de ani, s-a vazut ca nivelul de pregatire este mai bun, dovada ca notele la testarile initiale au fost de 5 si peste 5. Cu ei nu a fost necesar sa iau de la 0, fiindca au acea cultura generala cu care promotiile curente nu mai vin la liceu. Si cei de la zi ar avea potential, numai ca ei vin din gimnaziu cu handicapul ca nu sint in stare, ca fizica nu e de ei”, a precizat Manuela Cislaru, director al Grupului Scolar Nicolina.

Inspectoratul nu are o statistica

Disciplinele exacte i-au pus in dificultate si pe elevii de la colegiile de elita. „La romana, media generala variaza intre 8,57, la clasele de a IX-a, si 8,08, la clasele de a XII-a. La romana, cea mai mare pondere la cele cinci clase de liceu o au notele intre 8 si 9. La matematica, mediile pleaca de la 6,18, la a IX-a, si ajung inspre 6 la a XII-a. Profesorii de matematica au spus ca si in anii anteriori elevii luau 6 si 7 la testarile de la inceput de an scolar, dupa care isi inteteau efortul, pentru a obtine rezultate bune. Totodata, mi-au semnalat ca nu toti itemii de la testarea initiala au fost la fel de importanti si de relevanti in ceea ce priveste pregatirea elevilor pentru examenele viitoare”, a explicat Camelia Gavrila, director al Colegiului „C. Negruzzi”.

Rezultatele de la testarile initiale nu vor fi comunicate public, la nivel judetean, facind obiectul unor analize realizate la nivelul fiecarei unitati scolare. „Conform «Foii de parcurs», rezultatele la testele initiale sint confidentiale. La nivelul comisiilor metodice se vor face analize si se vor stabili masuri, se vor face informari in cadrul consiliilor profesorale, dar nu s-a solicitat o statistica pentru Inspectoratul Scolar”, a precizat Sabina Manea, purtator de cuvint al ISJ.

Cele mai citite

Un nou consiliu de administrație al companiei Tarom

Compania Naţională de Transporturi Aeriene Române - TAROM are un nou Consiliu de Administraţie, din 15 iunie, care a fost aprobat cu majoritate de...

Ședință comună a guvernelor României și Bavariei, în Germania. Participă prim-miniștrii Marcel Ciolacu și Markus Söder

Premierul României, Marcel Ciolacu, și premierul Statului Liber Bavaria, Markus Söder, vor conduce ședința comună a celor două guverne, în ziua de 18 iunie...

Creditul soției lui George Simion la Raiffeisen Bank a dispărut, după ce liderul AUR a propus boicotarea instituției

Declarația de avere cea mai recentă depusă de George Simion conține o anomalie financiară notabilă. După ce liderul AUR a îndemnat la boicotarea Raiffeisen...
Ultima oră
Pe aceeași temă