13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialIarna ne ţine pe loc şi în beznă

Iarna ne ţine pe loc şi în beznă

Vremea rea a provocat trenurilor întârzieri de sute de minute şi a lăsat zeci de localităţi fără curent electric. În 11 judeţe, şoferii s-au confruntat cu polei, vânt şi mâzgă.

 

După ce traficul aerian a fost întrerupt în cursul nopţii, majoritatea curselor aeriene au decolat ieri de pe aeroporturile din Bucureşti, chiar dacă unele dintre ele au avut întârzieri.

Trenurile au întârziat chiar şi 10 ore

Zăpada, poleiul şi copacii căzuţi pe şine au ţinut ieri în loc zeci de trenuri, timp de sute de minute. Oficialii Căilor Ferate nu făcuseră ieri un total al întârzierilor, ocupaţi cu eliberarea liniilor îngheţate, înzăpezite sau blocate de copaci doborâţi de vânt sau căzuţi de pe versanţi.

„Până nu se redeschid toate secţiile de circulaţie, n-avem cum să facem un calcul, nici măcar estimativ. Colegii mei de la trafic nu au cum să centralizeze minutele de întârziere, pentru că se ocupă cu redirijarea traficului în funcţie de secţiile închise”, ne-a declarat purtătoarea de cuvânt a Căilor Ferate Române, Oana Brânzan. Potrivit acesteia, numărul copacilor căzuţi pe linii a fost de ordinul sutelor. „Nu câţiva, nu zeci, au fost sute. Au fost încărcaţi cu zăpadă sau au fost îngheţaţi din cauza poleiului. Din cauza vântului foarte puternic, îi dărâma pe calea ferată”, a explicat Brânzan.

Secţiile de cale ferată cel mai afectate au fost Vatra Dornei – Ilva Mică şi Deda-Topliţa, unde trenurile nu au circulat mai mult de 10 ore.

Potrivit reprezentanţilor CFR, au fost întoarse din drum două trenuri internaţionale care circulau pe direcţia Braşov-Budapesta, precum şi trenul intercity Braşov-Târgu Mureş, acceleratele Bucureşti Nord-Sighetul Marmaţiei şi Bucureşti Nord-Baia Mare, precum şi trenul personal Braşov-Deda. De la Braşov acestea au fost redirecţionate spre destinaţie, pe alte rute.

Zeci de localităţi, pe întuneric

Unsprezece localităţi din judeţul Constanţa nu au avut ieri energie electrică, din cauza depunerilor masive de chiciură pe cablurile reţelei. Potrivit Enel Distribuţie Dobrogea, chiciura cauzată de ploaie, temperaturile scăzute şi vântul puternic a afectat o linie de medie tensiune şi a scos din funcţiune 61 de posturi de transformare. Fără electricitate mai erau ieri trei localităţi din judeţul Tulcea, 36 din judeţul Călăraşi şi alte 30 din Ialomiţa. Pe lângă chiciură, mai mulţi copaci au fost doborâţi de vânt şi au căzut peste liniile electrice. În plus, echipele de intervenţie au ajuns cu greu la zonele cu linii avariate, din cauza poleiului de pe şosele. Întreruperi ale energiei electrice s-au înregistrat şi în Transilvania. Cinci localităţi din judeţul Bistriţa-Năsăud au rămas, în noaptea de miercuri spre joi, fără curent electric, ca urmare a ploilor abundente sau a copacilor prăbuşiţi peste liniile de medie tensiune.

În Harghita, mai multe localităţi au rămas fără curent, după ce câţiva brazi s-au prăbuşit peste liniile de medie tensiune şi au afectat mai multe posturi de transformare.

Poleiul şi blocajele

Circulaţia rutieră pe autostrăzile Bucureşti-Constanţa şi Bucureşti-Piteşti, precum şi pe mai multe drumuri naţionale a fost îngreunată şi ieri, din cauza poleiului. Cu toate că s-a împrăştiat material antiderapant, ploaia a scăzut eficienţa acestuia, potrivit centrului Infotrafic al Poliţiei. Şoselele din 11 judeţe au fost afectate de polei şi au avut loc numeroase accidente rutiere. Poliţiştii rutieri recomandă şoferilor ca, atunci când traversează zone cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă, să fie prudenţi, să circule cu viteză redusă, să mărească distanţa de siguranţă în mers, să utilizeze luminile de întâlnire şi să evite depăşirile. Meteorologii au anunţat că vremea se îmbunătăţeşte începând de astăzi, dar este posibil ca şoselele să fie în continuare acoperite de polei sau mâzgă.

Cel puţin 26 de morţi şi trafic perturbat

Valul de frig care s-a abătut asupra Europei Centrale a provocat moartea a 18 persoane în Polonia, patru în Cehia şi patru în Lituania. Ninsorile abundente din Franţa şi Marea Britanie continuau, ieri, să perturbe traficul din cele două ţări.

Ţara cel mai grav afectată de frig este Polonia, unde s-au înregistrat 10 decese numai în ultimele 24 de ore. Tot teritoriul polonez este acoperit cu un strat gros de zăpadă, iar temperaturile au coborât în nord-est până la minus 17 grade Celsius.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă