12.4 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialIar sunt la mare căutare terenurile pentru construcţii

Iar sunt la mare căutare terenurile pentru construcţii

De două ori mai mare decât în anul 2015 – aşa este valoarea tranzacţiilor cu terenuri anul acesta, ceea ce ar putea reprezenta un indiciu al revenirii pe creştere a sectorului imobiliar. În 2015, suprafața terenurilor achiziționate a ajuns la 45 de hectare, în condițiile unei valori cumulate de 90 de milioane de euro.

Comparativ cu 2014, care a fost cel mai bun an de după criză pentru piața din București, acest nivel a marcat o scădere de 55%, ca valoare și, respectiv, 16%, ca suprafață.

Principalele cauze au fost numărul redus de tranzacții cu loturi pretabile pentru dezvoltarea de birouri, pe de o parte, și faptul că investitorii nu au fost deloc interesați de terenuri pentru dezvoltări mixte (office și retail), pe de altă parte.

În acest context, mai mult de jumătate din cele 45 de hectare au fost achiziționate de către retaileri (precum Ikea, Dedeman sau Mega Image), în vreme ce terenurile pentru dezvoltări rezidențiale și industriale/logistice au reprezentat, fiecare, câte 20% din total.

Cei mai activi cumpărători au fost investitorii suedezi și cei locali, în vreme ce grecii și austriecii, care s-au numărat printre cei mai activi jucători în ultimul deceniu, nu au avut achiziții semnificative în 2015.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă