25.2 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialHuawei, o ameninţare pentru securitatea SUA

Huawei, o ameninţare pentru securitatea SUA

Guvernul chinez a cerut ieri explicaţii autorităţilor americane după dezvăluirile de presă privind intruziunea Agenţiei americane pentru securitate, NSA, în reţelele gigantului chinez al telecomunicaţiilor, Huawei. Potrivit New York Times şi Spiegel, NSA ar fi accesat ani de zile arhivele Huawei, documentele interne de comunicaţii între liderii societăţii, ca şi codurile secrete legate de producţie.

Articolele celor două publicaţii sunt bazate pe documente furnizate de fostul consultant al NSA Edward Snowden. La origine, operaţiunea NSA, botezată „Shotgiant”, viza căutarea indiciilor privind relaţiile dintre Huawei şi armata chineză. Responsabilii americani au considerat multă vreme Huawei, gigantul chinez al telecomunicaţiilor, o ameninţare pentru securitate şi au blocat tranzacţiile comerciale în SUA de teama că societatea va crea „portaluri ascunse” în echipamentele sale, care ar putea permite armatei chineze sau Beijingului, susţinute de piraţi cibernetici, să fure secretele întreprinderilor guvernamentale. Dar, în timp ce SUA au făcut un caz public din pericolele achiziţionării de echipamente de la Huawei, documente secrete relevă că Agenţia Naţională de Securitate – NSA – a creat propriile „porţi ascunse” direct în reţelele Huawei. Agenţia şi-a creat drum spre serverele din sediul Huawei din Shenzhen, inima industrială a Chinei, după cum arată documentele furnizate de Snowden. Astfel, agenţia americană a obţinut informaţii privind funcţionarea ruterelor şi comutatorilor numerici uriaşi pe care Huawei le conecta la o treime din populaţia mondială şi a urmărit comunicaţiile cadrelor superioare ale companiei chineze. Unul din obiectivele operaţiunii „Shotgiant” era descoperirea legăturilor între Huawei şi armata chineză dar planurile au mers mult mai departe, pentru exploatarea tehnologiilor echipamentelor vândute de Huawei altor ţări, inclusiv aliaţilor şi naţiunilor care evitau achiziţionarea de produse americane.

Documentele dezvăluite de NYT şi Spiegel şi interviuri cu responsabili ai serviciilor secrete oferă o nouă perspectivă asupra escaladei războiului numeric dintre Washington şi Beijing. În timp ce preşedintele american, Barack Obama, şi liderul chinez, Xi Jinping, au început discuţii privind limitarea conflictului cibernetic, acesta pare să se intensifice.

Piraţii armatei chineze

NSA a urmărit peste 20 de grupuri chineze de pirataj cibernetic – peste jumătate fiind în unităţi ale armatei şi marinei chineze – care au intrat în reţelele guvernului SUA, în întreprinderi implicate în domeniul ­dronelor şi armelor nucleare. Foşti şi actuali responsabili americani ­arată că ritmul acţiunilor de pirataj s-a accelerat după dezvăluirea de anul trecut că unele dintre atacurile cibernetice cele mai agresive provin ­dintr-un sediu al Unităţii 61398, din Shanghai, care aparţine armatei chineze.

Administraţia Obama face distincţie între piratarea şi furtul de secrete din întreprinderi în cadrul politicii chineze de susţinere a propriilor întreprinderi gestionate de stat şi operaţiunile de spionare pe care le efectuează SUA împotriva ţintelor chineze şi altora. Responsabilii americani au declarat de mai multe ori că NSA intră în reţele străine cu scopul legitim al securităţii naţionale.

Doi ani după ce „Shotgiant” a devenit un program major, Comitetul pentru servicii secrete al Camerei ­Reprezentanţilor a emis un raport asupra Huawei şi altei întreprinderi chineze, ZTE, care nu citează nici o dovadă spre confirmarea suspiciunilor asupra legăturilor cu guvernul chinez.

„Triunghi numeric”

Huawei, care a abandonat speranţele de a intra pe piaţa americană, se plânge că este victima protecţionismului, învăluit în probleme de securitate naţională, iar responsabilii companiei insistă că nu au nici o legătură cu armata chineză. Preocupările Washingtonului pe tema Huawei datează de aproape un deceniu, de când RAND Corporation, organism de cercetare, evaluare a ameninţării potenţiale a Chinei pentru armata americană, a concluzionat că „întreprinderi private chineze ca Huawei” fac parte dintr-un nou „triunghi numeric” de întreprinderi, institute şi organisme guvernamentale, care au lucrat în secret împreună. Huawei este un gigant mondial – fabrică echipamente care constituie coloana vertebrală a Internetului, instalează cabluri submarine din Asia în Africa şi a devenit al treilea cel mai mare fabricant de smartphonuri din lume, după Samsung şi Apple. Omul din spatele strategiei sale este Ren, fondatorul invizibil al societăţii, un fost inginer al armatei chineze în anii 1970. Pentru chinezi, el este similar cu Steve Jobs, un antreprenor care a ridicat un imperiu numeric începând cu puţin peste 3.000 dolari în mijlocul deceniului 1980, care are două întreprinderi publice şi concurenţi în străinătate. Pentru americani, el este legătura spre Armata de Eliberare Populară.

Cele mai citite

Dacă țările occidentale trimit trupe pe teritoriul “fostei Ucraine”, ar însemna că declară război Rusiei, susține Medvedev

Decizia unor țări occidentale de a trimite trupe pe teritoriul "fostei Ucraine" ar echivala cu o declarație de război împotriva Rusiei, susține Dmitry Medvedev,...

Mădălina Ghenea lămurește “subiectul” Grigor Dimitrov. “Mi se pare că e momentul să clarific”

Mădălina Ghenea a rupt tăcerea și a dezvăluit recent motivele care au stat la baza despărțirii sale de jucătorul de tenis Grigor Dimitrov. Celebra...

CFR Cluj – Rapid 3-2. Giuleștenii rămân fără victorie în play-off

CFR Cluj a câștigat derby-ul alb-vișiniu disputat pe teren propriu împotriva Rapidului cu scorul de 3-2 și și-a consolidat poziția a doua în clasamentul...
Ultima oră
Pe aceeași temă