13.2 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialHosni Mubarak, descris ca un "lider tiranic" de către procuror

Hosni Mubarak, descris ca un “lider tiranic” de către procuror

Fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak a fost descris marţi, de către procuror, la procesul său, ca fiind un “lider tiranic care a încercat să îi predea puterea fiului său mai mic Gamal”, relatează AFP, potrivit Mediafax.

Mubarak, care a condus Egiptul timp de trei decenii, “a răspândit corupţia, deschizând uşa prietenilor şi apropiaţilor, şi a ruinat ţara fără a da socoteală nimănui”, a adăugat procurorul Mustafa Suleiman.

Preşedintele Curţii, Ahmed Refaat, a amânat procesul până miercuri, acuzarea urmând să continue prezentarea argumentelor până joi.

Mubarak, în vârstă de 83 de ani, aflat în arest preventiv într-un spital militar din apropierea oraşului Cairo, a asistat la proces întins pe o targă. Procesul lui a reînceput pe 28 decembrie 2011, după o pauză de trei luni. El este judecat pentru modalitatea violentă prin care a reprimat mişcarea împotriva regimului său de la începutul anului 2011, care a dus la moartea a aproximativ 850 de persoane.

Curtea încercă să stabilească dacă el a fost cel care a dat ordinul de deschidere a focului asupra mulţimii în timpul manifestaţiilor. El poate fi condamnat la moarte în cazul în care i se stabileşte vinovăţia.

Fostul ministru de Interne Habib el-Adli şi şase consilieri ai lui sunt judecaţi alături de Mubarak, ei fiind acuzaţi de acelaşi lucru.

Mubarak mai este acuzat şi de acte de corupţie, acuzaţii extinse şi asupra fiilor săi Alaa şi Gamal, ei fiind de asemenea judecaţi.

În jurul tribunalului au fost trimise mai multe forţe ale poliţiei şi ale armatei.

Fostul preşedinte egiptean este prima victimă a Primăverii Arabe care apare în persoană în faţa judecătorilor.

Procesul a început pe 3 august 2011, înainte de a fi suspendat până în septembrie în urma unei cereri de recuzare a preşedintelui Curţii, considerat părtinitor de avocatul părţilor civile. Magistratul a fost însă păstrat, permiţându-se astfel continuarea procesului.

Mărturiile poliţiştilor din timpul audierilor publice au fost favorabile fostului lider egiptean, lăsându-se să se înteleagă că nu el a fost cel care a ordonat deschiderea focului asupra protestatarilor.

Cele mai citite

Union Saint-Gilloise a câștigat prima Cupă a Belgiei din ultimii 110 ani

Union Saint-Gilloise a câştigat Cupa Belgiei după ce a trecut de Royal Antwerp cu scorul de 1-0 în finala disputată joi pe stadionul Roi...

Intervenție de urgență a negociatorilor și a trupelor de asalt la Cora Pantelimon unde un bărbat amenință că se sinucide

Echipe de negociatori și de asalt sunt, joi după-amiaza, în fața complexului Cora Pantelimon, din Sectorul 2 al Capitalei, unde un bărbat amenință că...

Maia Sandu speră ca Republica Moldova să intre în UE “până în 2030”

Președinta Maia Sandu le-a spus cetățenilor Republicii Moldova că țara lor ar putea fi primită în Uniunea Europeană până în anul 2030. "Depinde de noi...
Ultima oră
Pe aceeași temă