12.7 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSpecialHosni Mubarak avea cunoştinţă de "fiecare glonţ tras", afirmă Omar Suleiman

Hosni Mubarak avea cunoştinţă de “fiecare glonţ tras”, afirmă Omar Suleiman

Fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak, acuzat că este responsabil de moartea unor manifestanţi în ianuarie şi februarie, avea “perfectă cunoştinţă de fiecare glonţ tras”, potrivit unei mărturii a fostului director al serviciilor de informaţii, citat joi de un cotidian de stat, relatează AFP, citat de Mediafax.

Potrivit cotidianului Al-Akhbar, procurorul s-a sprijinit, în parte, pe mărturia lui Omar Suleiman, fostul director al serviciilor de informaţii, numit vicepreşedinte, post pe care l-a ocupat doar temporar, pentru a-l acuza pe Mubarak de “crimă cu premeditare”.

“Mubarak avea perfectă cunoştinţă de fiecare glonţ tras asupra manifestanţilor şi a numărului de morţi şi răniţi”, le-a spus Suleiman judecătorilor, porivit Al-Akhbar.

“Informările conţineau toate cazurile în care gloanţe reale sau gloanţe de cauciuc erau trase asupra manifestanţilor, în încercarea (regimului) de a înăbuşi revoluţia”, continuă cotidianul.

Suleiman, numit vicepreşedinte la 29 ianuarie, este cel care a anunţat plecarea de la putere a lui Mubarak, la 11 februarie.

Parchetul egiptean a anunţat marţi că fostul şef de stat şi cei doi fii ai săi vor fi judecaţi.

Ei sunt acuzaţi de “crimă cu premeditare”, de “planificarea uciderii anumitor participanţi la manifestaţiile paşnice ale revoluţiei din 25 ianuarie” şi că au abuzat de poziţia lor, pentru a se îmbogăţi.

O sursă judiciară a anunţat că Mubarak a fost informat, în mod oficial, joi, în camera sa de spital, cu privire la acuzaţiile formulate împotriva sa, dar şi asupra fiilor săi, deţinuţi într-o închisoare din Cairo.

Potrivit acestei surse, data şi locul procesului vor fi hotărâte ulterior.

Potrivit unui bilanţ oficial, 846 de persoane au fost ucise, în cele 18 zile ale revoltei fără precedent contra lui Mubarak, care l-a obligat să părăsească puterea.

La 13 aprilie, el a fost plasat în arest preventiv, într-un spital din Sharm el-Sheikh (est), unde a fost internat după ce a suferit o criză cardiacă, în timpul unui interogatoriu.

Parchetul General a cerut, săptămâna trecută, să fie examinat din nou, pentru a se stabili dacă starea sa de sănătate permite să fie transferat în spitalul unei închisori.

Cele mai citite

Bayern Munchen a făcut egal cu Real Madrid(2-2) în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor la fotbal

Bayern Munchen a terminat la egalitate cu Real Madrid, 2-2 (0-1), marţi seara, pe Allianz Arena, într-o partidă din prima manşă a semifinalelor Ligii...

Zelenski vede Ucraina membru în NATO cu o condiție majoră

Președintele Volodimir Zelenski consideră că Ucraina nu va putea deveni membru NATO până când nu va câștiga războiul cu Rusia, conform observatornews.ro. Secretarul general al...

Bayern Munchen a făcut egal cu Real Madrid(2-2) în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor la fotbal

Bayern Munchen a terminat la egalitate cu Real Madrid, 2-2 (0-1), marţi seara, pe Allianz Arena, într-o partidă din prima manşă a semifinalelor Ligii...
Ultima oră
Pe aceeași temă