16 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialHigh-tech pentru sortarea gunoiului

High-tech pentru sortarea gunoiului

Multă eleganţă la un depozit de gunoi. Ţinută business şi echipament de protecţie. Tocuri şi trepte înalte. Echipamente high-tech şi sortare manuală.

La staţia de sortare a deşeurilor SC Polaris M Holding SRL ne echipăm: veste portocalii, mănuşi de unică folosinţă şi măşti chirurgicale ce formează atât echipamentul nostru, cât şi cel al muncitorilor. Vuietul pătrunzător din hala uriaşă este produs de un utilaj imens, format dintr-o bandă de sortare şi o extensie care se ocupă de compactarea materialelor reciclabile. Ecrane moderne cu touch-screen fac parte din interfaţa de operare a impunătoarei fierătănii. Banda de sortare la care se lucrează manual pare primitivă pe lângă restul componentelor necesare funcţionării.

Doze, pungi, PET-uri, resturi menajere… Toate au acelaşi destin: sfârşesc la mânamuncitorilor de la bandă, a căror mimică rămâne o enigmă ascunsă în spatele măştilor de protecţie. Cele 30 de mâini dibace se înfig în mormanele de pe bandă separând diferitele tipuri de deşeuri, după culoare sau materialul din care provin.

Tunete cutremură încăperea. Materialele reciclabile sortate anterior sunt acum compactate şi organizate sub formă de baloţi. Un sunet de avertizare atrage atenţia asupra terminării unui nou balot.

300 tone sortate zilnic

După ce ieşim în cele din urmă din sala de sortare a gunoiului, ne bucurăm de o gură de aer proaspăt, după care suntem conduşi în biroul de protecţie a muncii. Uimiţi, aflăm că, în medie, pe zi, ajung aproximativ 30-35 de autospeciale, echivalentul a 300 tone de deşeuri, care sunt sortate zilnic de cei 15 muncitori.

La sfârşitul fiecărei zile de lucru, angajaţii primesc câte un litru de lapte, care serveşte drept detoxifiant intern. O dată pe lună, mai primesc săpun şi spirt pentru dezinfectare. 

Cele mai citite

Arest la domiciliu pentru medicul care a uitat o compresă în ambdomenul unei paciente, iar aceasta a murit

Medicul care a operat o femeie din localitatea dâmboviţeană Dragomireşti şi ar fi uitat o compresă în abdomenul acesteia, lucru ce a dus la...

Monica Niculescu, în finala de dublu a turneului WTA Trophee Clarins de la Paris

Perechea româno-chineză Monica Niculescu/Lin Zhu s-a calificat în finala de dublu a turneului de tenis Trophee Clarins de la Paris, după ce au învins...

Ministrul Bogdan Ivan anunță lansarea platformei #nofake pentru raportarea conținutului deepfake

Românii pot raporta conţinutul inadecvat pe care îl văd pe reţelele de socializare pe platforma „#nofake”, a anunţat vineri ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării,...
Ultima oră
Pe aceeași temă