11 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialHCM își închide porțile în nouă zile

HCM își închide porțile în nouă zile

Echipa nu a mai primit nici un leu de la Consiliul Județean, are datorii și jucătorii nu mai pot fi plătiți.

Cele nouă titluri de campioană națională obți­nute de către HCM Constanța nu contează în fața dificultăților financiare. Realitățile cotidiene, plus o singură sursă de venituri sigură au făcut din formația care a dominat ultimii 11 ani din handbalul masculin un nou caz Oltchim, iar dacă nu se găsesc rapid două milioane de lei, lucrurile devin dramatice. Paradoxul este că în conturile CJ Constanța există patru milioane de lei cu dedicație pentru handbal și continuarea activității, dar clubul este în imposibilitatea de a le accesa. Chiar dacă instituția județeană a devenit acționar la club încă din luna martie, anticipând piedicile care se vor pune în finanțare, lucrurile par scăpate de sub control.

De ce nu pot fi achitate ­salariile

„Curtea de Conturi a decis că finanţarea H.C.M. prin Legea 69 a sportului este nelegală şi ne obligă ca în acest an să alocăm bani handbaliştilor doar prin Legea 350 care, însă, se referă la finanţări nerambursabile pe orice domeniu şi pentru orice manifestări. Noi finanţăm prin Legea 350 Sărbătoarea Recoltei, nu sportul de performanţă. Prin această lege nu pot fi achitate salariile sportivilor, iar finanţarea nu poate fi alocată dacă clubul are datorii. Dar de vreme ce, anul acesta, H.C.M. nu a mai primit nici un ban de la noi, normal că are datorii şi dacă nu putem plăti jucătorii, cu ce ajutăm?“, a explicat situația Gabriel Diceanu, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Constanţa.

Ce spune Curtea de Conturi

În fapt, Curtea de Conturi consideră că banii alocați sportului de performanță au fost folosiți în mod ilegal, și a impus CJC să recupereze toate sumele, chiar în instanță, ajungându-se astfel la situația în care principalul finanțator a dat în judecată cluburile pe care le-a finanțat, iar banii care ar fi de recuperat ar îngropa definitiv sportul pe echipe constănțean.

Conducerea se declară ­nevinovată

„Să vină să ne controleze şi dacă vreodată am folosit banii primiţi de la C.J.C. în alt sens decât pentru handbalul de performanţă, eu voi propune desfiinţarea echipei. Este pentru prima dată, în ultimii zece ani, când ne aflăm într-o astfel de situaţie aberantă“, a declarat și managerul Nurhan Ali, cel care susține că la nivel european toate echipele sunt susținute de autorități.

Memoriu la mai multe ­ministere

În disperare de cauză, pentru că situația de la HCM a făcut deja victime în baschet, volei feminin și handbal feminin, reprezentanţii Consiliului Judeţean Constanţa au depus un memoriu la Ministerul Finanţelor, Ministerul Justiţiei, Ministerul Sportului şi la Cancelaria Prim-Ministrului, pentru a clarifica situaţia, deoarece finanţarea prin Legea 350 ar duce sportul către amatorism. „Legea asta e pentru sportul de masă, nu pentru cel de performanţă. Trebuie să se despartă odată apele şi dacă Guvernul va decide o lege sau alta după memoriul nostru, atunci H.C.M. va fi salvat. Dar trebuie să se grăbească. Cei 4.000.000 de lei au rămas în cont pentru handbal, aşa că imediat putem finanţa echipa“, a explicat Gabriel Diiceanu.

Apel disperat

Surprinzătorul val de declarații-șoc a fost însă anticipat încă de la prezentarea echipei constănțene. Deși achizițiile au fost unele spectaculoase, conducătorii clubului au făcut de atunci un apel disperat către mediul de afaceri, HCM aflându-se în colaps, cu restanțe salariale vechi de patru luni și datorii mari către terți. Din acest motiv s-a și renunțat la cantonamentul din Serbia, iar acum unii dintre handbaliști par să-și fi pierdut răbdarea și doresc să plece.

„E de neînţeles de ce la Galaţi Consiliul Judeţean poate sponsoriza echipa, dar aici nu. Doar bani există! Este pentru prima dată în ultimii 16 ani când nu avem bani pentru cantonament. Asta după cel mai bun an al echipei“, a precizat extrema stângă George Buricea.

REACȚIE. ”Situația este disperată”

Căpitanul Laurenţiu Toma se teme că unii dintre colegi vor lua decizia de a părăsi H.C.M.-ul. „De două luni ni se tot spune să mai aşteptăm încă o săptămână. Dar ne temem ca pe 26 să nu ne prezentăm doar opt la meci. Situaţia este disperată, jucătorilor străini nu li s-au plătit nici chiriile. Măcar de s-ar găsi o soluţie pe termen mediu, altfel până la vară rămânem pe bară. Celelalte echipe şi-au format deja lotul, aşa că nu vom mai putea decât să aşteptăm“.

CONSECINȚE. Copiii pleacă

Probabil că cel mai grav lucru din întreaga poveste este destrămarea echipelor de juniori ale clubului, părinții pierzându-și deja speranța după luni de zile de incertitudini. Abandonurile nu pot fi oprite decât printr-o reglementare a situației financiare, asta deși se vorbește de desființare. „H.C.M. este brand naţional şi este inuman ce se întâmplă. Copiii se uită la handbaliştii constănţeni, îi admiră, dar acum nu vor mai avea modele, nu vor mai putea spera că pot ajunge la un astfel de succes ca ei. Iar Curtea de Conturi nu are nici o explicaţie pentru întreruperea performanţei de la Constanţa. În plus, sportul ne scoate afară cu lucruri bune, dar acum se încearcă îngroparea lui“, a comentat situația Marius Puşcaşi, preşedintele Asociaţiei Judeţene Constanţa de Handbal.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă