11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialHC Zalău, meciul unei ţări

HC Zalău, meciul unei ţări

Formaţia sălăjeană are şanse, sâmbătă, să devină prima echipă din handbalul feminin românesc care cucereşte un trofeu european în ultimii cinci ani.

 

Echipa de handbal feminin HC Zalău poate intra din nou în istoria handbalului românesc, dar şi a celui de pe bătrânul continent. La 16 ani distanţă de la ultimul ei trofeu european, City Cup, echipa sălăjeană, pregătită din nou de către Gheorghe Tadici, trebuie să întoarcă un handicap de şase goluri în faţa rusoaicelor de la Lada Togliatti pentru a cuceri Cupa EHF. Beşe şi compania au pierdut, 24-30, meciul tur disputat în Rusia săptămâna trecută, iar sâmbătă, în returul programat în Sala Sporturilor „Antonio Alexe” din Oradea, au nevoie de o victorie la şapte goluri diferenţă.

Dacă se va întâmpla acest lucru, HC Zalău va deveni prima echipă de handbal feminin din România, din 2007 încoace, care va cuceri o cupă europeană. În acel an, Oltchim Râmnicu Vâlcea, sub comanda aceluiaşi Tadici, a cucerit „Trofeul Campioanelor”, fosta Supercupă a Europei, trofeu continental ce avea să rămână ultimul de până acum pentru handbalul feminin românesc. „Va fi greu să întoarcem rezultatul din tur, dar nu imposibil. Le-am şi spus la fete că trebuie să batem la şapte goluri, dar putem să realizăm o victorie şi la şase goluri, dar să primim sub 24, mai ales că am mai câştigat o finală în acelaşi mod. Nu am fost prea mulţumit în multe momente ale jocului tur, dar acum trebuie să uităm totul şi să ne concentrăm pentru partida retur. Cred că putem produce surpriza, însă eu sunt foarte mulţumit şi că am ajuns aici, pentru că jucăm singura finală a unui joc de echipă”, a declarat antrenorul lui HC Zalău.

Duel Tadici-Trefilov

Meciul cu Lada Togliatti este şi o revanşă personală pentru Gheorghe Tadici în lupta cu antrenorul rusoaicelor, Evgheni Trefilov, cel care a câştigat cu naţionala Rusiei titlul european în 2005, tocmai în faţa naţionalei României pregătite de către Tadici. Cu siguranţă cel mai titrat antrenor din handbalul feminin românesc, Gheorghe Tadici are în palmares nouă trofee obţinute, atât interne cât şi europene, cu singurele echipe de club pe care le-a pregătit până acum, Silcotub Zalău, actuala HC Zalău, şi Oltchim Râmnicu Vâlcea. „Pentru mine, aceasta este a treia finală, iar primele două au fost câştigate. Ar fi nemaipomenit pentru oraş, echipă şi pentru handbalul românesc să putem câştiga şi Cupa EHF. Avem în faţă jucătoare care au câştigat Campionatul Mondial şi au devenit vicecampioane olimpice, dar încercăm să dăm totul pentru a lua trofeul. Putem întoarce rezultatul şi deja mă gândesc la două-trei soluţii noi în echipă. Oricum, dacă vom avea un arbitraj de care au beneficiat rusoaicele în tur, cred că putem lua trofeul”, a mai spus Tadici.

Meciul retur va avea loc la Oradea pentru că lucrările de modernizare ale Sălii Sporturilor din Zalău încă nu s-au încheiat. „Chiar dacă Clujul este mai aproape, acolo fanii au ceva împotriva mea, este şi o rivalitate mare între Zalău şi Cluj, aşa că am ales Oradea”, a mai spus antrenorul sălăjencelor. Partida de la Oradea va începe la ora 17:00.

Tadici-omul trofeu

Ultimele trofee ale handbalului românesc feminin au fost aduse de către Oltchim Râmnicu Vâlcea, pregătită de către Gheorghe Tadici. Sub comanda celui mai vulcanic antrenor din handbalul românesc, Oltchimul a cucerit în 2007 Cupa Cupelor, după care, câteva luni mai târziu, s-a impus şi în Trofeul Campioanelor, fosta Supercupă a Europei. De altfel, Tadici a strâns în cei doar doi ani pe care i-a petrecut pe banca Oltchimului cinci trofee. Antrenorul originar din Piatra-Neamţ, în vârstă de 60 de ani, a depăşit 30 de ani pe banca tehnică a echipei de handbal feminin din Zalău, căreia i-a adus până acum patru trofee.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă