15 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăSpecialHashim Thaci compară cu propaganda nazistă raportul CoE privind traficul de organe

Hashim Thaci compară cu propaganda nazistă raportul CoE privind traficul de organe

Premierul kosovar, Hashim Thaci, vizat de un raport al Consiliului Europei (CoE) asupra unui presupus trafic de organe, a denunţat aceste acuzaţii, pe care le-a comparat cu propaganda nazistă, într-un interviu publicat joi de un cotidian elveţian, relatează Mediafax.

Răspunzând unei întrebări din partea cotidianului TagesAnzeiger, Thaci şi-a exprimat regretul că raportul, elaborat de parlamentarul elveţian Dick Marty, nu conţine “nici fapte, nici dovezi” şi a apreciat că este vorba despre o “răzbunare politică”.

“Felul în care Marty a scris raportul îmi aminteşte de propaganda lui Joseph Goebbels (numărul doi în ierarhia regimului nazist, însărcinat cu propaganda). Acest pamflet are aluzii rasiste”, a adăugat premierul kosovar.

În acest raport, prezentat public la jumătatea lui decembrie, a doua zi după alegerile generale din Kosovo, Marty evocă un presupus trafic de organe, prelevate de la deţinuţi sârbi, organizat pe teritoriul albanez, de către militanţi separatişti kosovari, la sfârşitul anilor ’90.

Raportul vizează un grup de conducători ai Armatei pentru Eliberarea Kosovo (UCK), din care făcea parte şi Thaci.

În opinia premierului kosovar, “raportul lui Marty include numeroase invenţii şi este susţinut de zvonuri”.

El a adăugat că, prin acest raport, Marty a “defăimat tot poporul albanez” şi “încearcă să incrimineze lupta (kosovară) pentru eliberare faţă de politicile de reprimare sârbe”.

De asemenea, Thaci l-a acuzat pe parlamentarul elveţian că s-a “pus în serviciul naţionalismului sârb”.

Kosovo, care şi-a proclamat în mod unilateral independenţa faţă de Serbia, a fost recunoscut ca stat, până în prezent, de 72 de ţări, între care Statele Unite şi 22 din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE). Serbia nu recunoaşte această independenţă, considerând, în continuare, Kosovo drept provincia sa meridională.

La sfârşitul săptămânii trecute, Thaci i-a ameninţat pe “falşii patrioţi” din Kosovo care au cooperat cu Marty, în cadrul anchetei acestuia, subliniind că aceştia ar putea să suporte consecinţele acţiunii lor.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, care a solicitat acest raport, este chemată să se pronunţe asupra acestui text la sfârşitul lui ianuarie.

Cele mai citite

Ciolacu anunță că se modifică plafonul de la care se impozitează pensiile

Premierul Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD, a declarat, luni, că de la 1 septembrie, odată cu recalcularea pensiilor, se va modifica şi plafonul peste...

STS a intervenit să repare o defecțiune apărută într-o reţea internă de telefonie interurbană din București

Sistemul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a intervenit, luni seară, la o defecţiune apărută la un echipament ce deserveşte o reţea internă de telefonie interurbană...

Ciolacu anunță că se modifică plafonul de la care se impozitează pensiile

Premierul Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD, a declarat, luni, că de la 1 septembrie, odată cu recalcularea pensiilor, se va modifica şi plafonul peste...
Ultima oră
Pe aceeași temă