24.4 C
București
duminică, 8 septembrie 2024
AcasăSpecialHarta sonora pentru linistea Clujului

Harta sonora pentru linistea Clujului

Municipiul Cluj-Napoca va avea, alaturi de Bucuresti, prima harta de zgomot. Realizarea acesteia este o cerinta a Uniunii Europene pentru toate orasele care depasesc 250.000 de locuitori, fiind o operatiune care se practica in prezent pe intreg continentul.
In Romania exista noua orase care pana la 30 aprilie 2007 trebuie sa depuna la sediul Ministerului Mediului aceste harti pentru a fi implementate la nivel national, dupa care rezultatele vor fi trimise mai departe, la forurile europene de la Bruxelles.
Primaria Cluj-Napoca a incheiat deja un contract de 7 miliarde lei vechi cu o firma specializata, „Enviro Consult”, in realizarea acestor harti si a documetatiei necesare, cu toate masuratorile si analizele culese de pe teren. Societatea lucreaza si la Bucuresti aceste harti, fiind reprezentanta in Romania a celei mai autorizate companii in bransa din Europa, „Bruel&Kjaer” din Danemarca. „Vrem, nu vrem, trebuie sa facem aceasta harta, desi nu este prioritatea noastra zero, insa este importanta din perspectiva integrarii europene”, a spus primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc.

Proiect in trei pasi

„Proiectul realizarii acestor harti de zgomot cuprinde trei etape, dupa reguli standardizate la nivel european”, a declarat directorul „Enviro Consult” din Bucuresti, George Tache. Proiectul cuprinde trei etape, iar prima are ca data de finalizare 30 august, cand Primaria trebuie sa aiba realizata harta vectorizata a municipiului in format 3 D (tridimensional), harta acustica in format 3 D prin simulare informatica, stabilirea pe harta acustica a punctelor de monitorizare a zgomotului, achizitionarea de statii fixe de monitorizare, tehnica de calcul si programele aferente, o statie meteo si GPS plus mijloace de transmitere a informatiilor.
In etapa secunda, pana la sfarsitul anului, harta acustica trebuie validata de o comisie de la Agentia Regionala de Protectie a Mediului (ARPM), realizarea sistemului de monitorizare a zgomotului in municipiu, precum si a unei statii mobile de monitorizare.
Harta de zgomot cu documentatia finala, realizata in cea de-a treia etapa, va fi depusa la Autoritatea Nationala de Protectia Mediului pana la 30 martie 2007, pentru validare.

Limita de 55 decibeli

Nivelul zgomotului general admis in oras, atat ziua, cat si noaptea, nu trebuie sa depaseasca 50-55 de decibeli. Avand de respectat anumiti parametri impusi de legislatia europeana, autoritatile locale vor fi obligate sa ia masuri de protejare a populatiei impotriva poluarii fonice date de traficul urban, feroviar, aerian si de zgomotul industrial.
Emil Boc a spus ca la Cluj-Napoca exista deja un proiect european, de 3 milioane de euro, pentru refacerea si modernizare a liniei de tramvai care uneste cartierul Manastur cu Gara CFR si zona industriala a Combinatului de Utilaj Greu.

Impunerea unui alt trafic

Astfel de masuri vor face ca traficul auto sa fie redirectionat pe anumite portiuni sau chiar restrictionat la nivelul vitezei si cel al traficului de zi si de noapte sau fata de tonaj, usor sau greu. De asemenea, vor fi realizate sensuri unice, semafoarele vor fi sincronizate, vor exista interdictii orare si inchideri de artere pentru redarea doar a traficului pietonal. „Clujul, vechi oras medieval, are nevoie de schimbarea traficului”, a subliniat George Tache, care a realizat, in aceste zile, cateva masuratori pentru a desena, schematic, o harta a zgomotului in zona de nord a municipiului.
„Vor fi facute masuratori la nivelul autostrazii Transilvania, cand va intra in functiune, precum si a traficului aerian. Monitorizarea va fi facuta periodic, iar o data la cinci ani aceste harti de zgomot vor fi refacute”, a precizat directorul „Enviro Consult”.

Cele mai citite

Două veacuri de la nașterea eroului pașoptist Avram Iancu. Peste 3.000 de oameni la Serbările de la Țebea

Președintele Iohannis a transmis că încărcătura simbolică a Sărbătorii de la Ţebea este una specială, în "Anul Avram Iancu" Manifestările comemorative au pornit de la...

Sfânta Maria Mică. Nașterea Luminii Divine

Biserica catolică și cea ortodoxă sărbătoresc Nașterea Maicii Domnului în ziua de 8 septembrie Sfânta Maria Mică este o zi de sărbătoare creștină care prăznuiește...

Brațul lung al legii are cătușe în Alba

Mita a deschis ușa ilegală pentru un polițist care se află acum în arest la domiciliu Potrivit surselor ziarulunirea.ro, poliţistul Petrean Nicolae Constantin ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă