11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialHarold Crick - un personaj in cautarea autorului

Harold Crick – un personaj in cautarea autorului

“Aceasta este o poveste despre un om pe nume Harold Crick…si despre ceasul lui de mana. Harold Crick era un om al numerelor infinite, al calculelor nesfarsite si al catorva cuvinte. Iar ceasul lui de mana spunea chiar mai putin”.
Asa isi prezinta romanciera Karen Eiffel (Emma Thompson) personajul principal al cartii pe care incearca s-o termine respectand termenul limita stabilit de editori. Chinuindu-se sa gaseasca cea mai buna metoda pentru a-l ucide la Harold si a se ridica la inaltimea asteptarilor dupa zece ani de la ultima carte publicata, Karen ajunge sa sufere de “blocajul scriitorului”, iar editorii ii trimit pe cap o asistenta rabdatoare pe nume Penny Escher (Queen Latifah), care sa se asigure ca totul va fi gata la timp.
Fictiunea se complica. Harold (Will Ferrell) exista in realitate, e un agent fiscal singuratic, are un singur amic la birou si n-a avut parte pana acum de impliniri pe plan profesional sau personal.

Intr-o buna zi, aude in gand vocea unei femei care descrie exact actiunile pe care le face, lucrurile pe care le simte, asa ca se vede nevoit sa apeleze la o specialista, in fata careia sustine cu tarie: “Nu este schizofrenie…. este doar vocea din capul meu. Adica, vocea nu-mi spune sa fac ceva, imi spune ce am facut deja. Mai exact si intr-un vocabular mai bun…” Din momentul in care vocea aminteste cuvantul “moarte”, Harold cauta cu infrigurare sa afle cine e cea care poate sa-i hotarasca destinul si sa o convinga sa-l lase in pace.

Povestea lui Harold intra in cinematografe din 30 noiembrie sub titlul “Mai mult decat fictiune”.
Este vorba despre o productie Columbia Pictures si Mandate Pictures, adusa in Romania de Mediapro Distribution.

Dilemele lui Harold si ale romancierei care-i “ataca” gandurile se topesc intr-o comedie care aduce in poveste un teoretician literar pe nume Jules Hilbert (Dustin Hoffman), care ii sugereaza lui Harold ca ar trebui sa isi traiasca viata asa cum n-a facut-o pana acum, si o brutareasa emancipata, pe nume Ana Pascal (Maggie Gyllenhaal), de care Harold se amorezeaza instant cand o viziteaza pentru un audit.

Intr-o tragedie scrisa de Karen Eiffel, de regula personajele principale mor in momentul in care au cele mai multe motive pentru a trai. Ce se va intampla cu Harold cel viu si cu Harold, personajul romanului despre “viata, moarte si taxe”?
Ei bine, el asta se gandea inca din 2001 scriitorul Zach Helm, caruia-i venise ideea un scenariu al carui erou este un om este insotit zi si noapte de un narator neobosit pe care numai el il poate auzi si care-i spune ca urmeaza sa moara. Se pare ca fiecare personaj al scenariului care a fost transpus pe pelicula “sfarseste prin a face ceva care sa-i ajute pe ceilalti sa se salveze unul pe altul”, spune Helm. “Exista o tema in subtexte, si anume ca oamenii si lucrurile pe care le luam cel mai mult asa cum sunt ele sunt ceea ce da valoare vietii si ceea ce ne tine vii, de fapt”, adauga scriitorul. De aceeasi parere e si Marc Forster, regizor care a intrat in atentia publicului dupa avalansa aprecierilor la adresa filmului sau din 2004 "Finding Neverland".

O serie de replici subtile, cateva rasturnari de situatii, si o atentie sporita fata de numele strazilor, numele afacerilor si numele de familie ale personajelor – Crick, Hilbert, Pascal, Eiffel, Escher, Banneker, Kronecker, Cayly – toti matematicieni preocupati de ordinea interioara a lucrurilor, completeaza un film in care spectatorii sunt invitati sa participle emotional, nu doar in povestea care se scrie, ci si in felul in care se scrie aceasta.

Nici coloana sonora nu e de neglijat. De toate detaliile s-au ocupat Britt Daniel, cantaret, chitarist si compozitor (lider al trupei Spoon cu cateva albume de succes la activ: in 2001 – “Girls Can Tell,” in 2002 – “Kill the Moonlight” si in 2005 – “Gimme Fiction”) si Brian Reitzell musician care a colaborat cu Sofia Coppola la filmele: "Marie Antoinette", "Rataciti printre cuvinte"/ "Lost in Translation" si "The Virgin Suicides", cu Mike Mills la “Cu degetu’n gura”/ "Thumbsucker", cu Peter Berg la “Friday Night Lights” si cu Roman Coppola pentru “CQ”.

Asa ca n-aveti nici un motiv sa ratati aceasta comedioara simpatica, mult mai concentrata pe replici si idei decat pe imagini, promovata de Mediapro Distribution, si sa impartiti cadoul cu prietenii, macar in seara artificiilor de 1 Decembrie si in weekendul vesel aferent.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă