11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialHaos sau lovitură de stat în Yemen?

Haos sau lovitură de stat în Yemen?

Demonstraţia de forţă a miliţiilor Houthi ale Ansarallah virează cu fiecare zi tot mai mult spre o lovitură de stat. Autorităţile din sudul Yemenului au închis miercuri aeroportul internaţional şi portul Aden şi au denunţat o „lovitură de forţă“ a miliţiilor şiite, care au ocupat palatul prezidenţial din capitala Sanaa. Comunitatea internaţională este îngrijorată de agravarea situaţiei din Yemen, ţară aliată a SUA în lupta contra Al Qaeda.

Consiliul de Securitate al ONU convocat de urgenţă a condamnat atacurile islamiştilor şiiţi contra palatului prezidenţial şi a reşedinţei preşedintelui Abd Rabbo Mansur Hadi, pe care îl consideră „autoritatea legitimă” a Yemenului. În mod special sunt preocupate statele din Golf vecine cu Yemen care s-au reunit ieri în Arabia Saudită. Semn al extinderii crizei, Comitetul de securitate al provinciei Aden a decis închiderea aeroportului şi portului din marele oraş din sud pentru a protesta contra „atingerii simbolului suveranităţii naţionale şi  al legalităţii constituţionale care este preşedintele” Hadi. Comitetul a denunţat miliţiile şiite ca fiind „responsabile de securitatea” preşedintelui, premierului Khaled Bahah care este încercuit la Sanaa şi a directorului de cabinet al preşedintelui, răpit sâmbătă.

La Sanaa domnea ieri un calm precar, miliţienii şiiţi, numiţi Houthi după numele şefului lor, fiind desfăşuraţi în sectoarele care au fost teatrul confruntărilor de luni şi marţi. Tânărul lor lider, Abdel Malek al-Houthi, a sfidat la televiziune autorităţile şi a precizat că avansările combatanţilor săi reprezintă un avertisment pentru preşedintele Hadi pentru a accelera schimbările politice cerute de oamenii săi. Se crede că preşedintele, văzut de SUA ca un aliat crucial în lupta contra terorismului, s-ar afla încă în capitală dar locaţia este necunoscută. Derularea evenimentelor, confruntările şi escalada crizei violente din ultimele zile la Sanaa duc la ipoteza unei lovituri de stat într-unul din statele cele mai sărace şi precare din lumea arabă. „Toate opţiunile sunt deschise în această acţiune” a declarat liderul şiit, precizând că „nimeni, fie el preşedinte sau nu, nu va fi deasupra măsurilor noastre dacă va urzi un complot împotriva ţării”. Houthi a asigurat că mişcarea lui, Ansarallah este gata să facă faţă „oricărei măsuri” a Consiliului de Securitate al ONU.

Rebelii Houthi au capturat importante cantităţi de arme şi alte echipamente militare care erau depozitate în imensul complex al palatului prezidenţial. Ei au reuşit să pătrundă în complex după două zile de lupte cu garda prezidenţială, soldate cu 18 morţi. Responsabili militari favorabili şefului statului au acuzat fidelii ex-preşedintelui Ali Abdallah Saleh că susţin activ miliţiile Houthi de la intrarea lor în capitală, la 21 septembrie. Alungat de la putere în urma revoltei populare din 2011, Saleh păstrează o puternică influenţă şi reţele pe care le-a ţesut cu grijă în armată şi printre triburi în timpul celor 33 de ani de preşedinţie. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă