12 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSpecialHalep, pe culmile gloriei. De azi este numărul 7 mondial

Halep, pe culmile gloriei. De azi este numărul 7 mondial

Şapte trofee pentru numărul şapte mondial, astfel poate fi rezumată cariera de până acum a tenismenei de 22 de ani, performanţă pentru care a primit, vineri, din partea Ministerului Tineretului şi Sportului, titlul de “Maestru al Sportului”.

“La Doha a fost un turneu deosebit pentru mine, pentru că au fost mulţi români în tribune şi m-au susţinut foarte mult. Mă bucur foarte mult că pot să aduc bucurii românilor, acestei ţări, să aduc realizări, nişte titluri foarte importante. Mă bucur că fac asta, mai ales că tenisul este un sport foarte frumos”, a declarat Halep în cadrul evenimentului.

Ziua de 24 februarie este una foarte importantă pentru cariera Simonei, având în vedere că ea o egalează pe Irina Spîrlea, singura jucătoare de tenis din România care a reuşit să urce până pe locul 7 în clasamentul WTA. De azi înainte şi Simona va avea asociat numelui său numărul 7 mondial, cel puţin o perioadă, pentru că în scurt timp ea ar putea urca din nou în clasament.

Dincolo de noua poziţie WTA, Halep are şi două recorduri personale în tenisul românesc, cele şase turnee câştigate anul trecut (cele mai multe pe care o româncă şi le-a trecut în palmares într-un singur an) şi cei mai mulţi bani câştigaţi din premii, în tenis, circa 2,74 milioane dolari.

Aspectul financiar nu a fost întotdeauna relevant în tenis, având în vedere câştigurile mult mai mici din trecut, însă ceea ce contează sunt turneele şi poziţia WTA, cu acestea orice jucătoare putând scrie istorie. Însă deocamdată, până la istorie, Halep are un obiectiv foarte clar, câştigarea unui turneu “important”, după cum denumeşte ea grand slamurile, ca şi cum turneul Premier 5 de la Doha, unul în care a învins mai multe jucătoare de top, a fost o nimica toată.

Câştigarea unui turneu de mare şlem ar putea-o propulsa foarte sus, poate chiar în spatele Serenei Williams. “Este visul meu, voi munci pentru asta şi sper ca într-o bună zi să ajung în fazele finale ale unui turneu important. Mi-aş dori să fie o victorie… în Europa, adică la Paris (n.r. – Roland-Garros).”

Mentorul său, Virginia Ruzici, pe care Simona încearcă să o depăşească, a câştigat Roland-Garros în 1978, de atunci nici o româncă nemaireuşind să ridice trofeul. Până la Roland-Garros următorul pas pentru Simona va fi să-şi apere punctele în turneele Premier de la Indian Wells şi Miami, acolo unde anul trecut a ajuns în turul doi, respectiv trei. La primul dintre ele, care începe pe 5 martie, Halep ar putea-o depăşi pe Kerber, jucătoarea germană aflându-se la doar câteva zeci de puncte în faţa ei. Dacă nemţoaica nu va ajunge în finală, iar Halep va trece de turul al doilea românca va urca pe locul şase mondial.

Intrată în liga mare a tenisului, top 10 mondial, Halep trebuie de acum înainte să-şi calculeze foarte bine turneele în care va intra, jucătoarele de top renunţând de regulă la turneele mai mici, precum şi noul Bucharest Open, inclus de anul acesta în circuitul WTA. În schimb, jucătoare ca Şarapova sau Williams preferă, pe lângă turneele obligatorii, cele Premier, care aduc mai multe puncte. Anul acesta Simona are de apărat cele şase titluri câştigate în 2013, dintre care două turnee Premier şi Turneul Campioanelor de la Sofia. Faptul că nu are de apărat doar turnee mici, care aduc puţine puncte şi oricum consumă la fel de multă energie, este un alt atu pe care îl are Halep în lupta cu alte aspirante la top 10 mondial.

Important în 2014 este să nu mai fie nevoită să abandoneze, aşa cum s-a întâmplat în primul tur, la Dubai. Halep declară că în prezent se simte mai bine, după afecţiunile resimţite la tendonul lui Ahile. Românca a început deja antrenamentele pentru Indian Wells, următorul turneu în care va evolua.

Cele mai citite

ONU încearcă să împiedice “o tragedie fără margini” în oraşul Rafah

Responsabilul ONU pentru situaţii umanitare de urgenţă Martin Griffiths a avertizat marţi, într-o declaraţie, că o operaţiune la sol a armatei israeliene în oraşul...

Zelenski vede Ucraina membru în NATO cu o condiție majoră

Președintele Volodimir Zelenski consideră că Ucraina nu va putea deveni membru NATO până când nu va câștiga războiul cu Rusia, conform observatornews.ro. Secretarul general al...

Prințul de Wales întrebat despre soție și copii: „Toţi sunt bine, mulţumesc. Da, suntem bine”

„ Vă supăraţi dacă vă întreb cum se simt soţia şi copiii dumneavoastră?" a fost întrebat prinţul de Wales de o femeie, potrivit actualitate.org. El...
Ultima oră
Pe aceeași temă