12.1 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialGuvernul va modifica legea achizitiilor publice, la solicitarea CE

Guvernul va modifica legea achizitiilor publice, la solicitarea CE

Guvernul pregateste o noua modificare a legii achizitiilor publice, la cererea Comisiei Europene, prin majorarea amenzii aplicate autoritatii contractante pentru anularea unui contract acordat nelegal si modificarea prevederii referitoare la taxa de timbru impusa firmelor care contesta licitatii, informeaza Mediafax.

Legislatia privind achizitiile publice a fost modificata de Executiv in luna martie, prin stabilirea unor noi reguli de atribuire a contractelor si rezolvare a contestatiilor.

Noua lege a introdus o taxa de timbru in cuantum de 2% din valoarea contractului pentru persoanele fizice si firmele care contesta in instanta rezultatul unei licitatii de atribuire a unui contract de achizitii publice, taxa stabilita de Guvern pentru a limita numarul de contestatii care blocheaza proiecte, si a prevazut ca instanta poate constata nulitatea contractului in mai multe situatii.

In cazul in care contractul de achizitie publica a produs efecte juridice sau daca anularea intelegerii ar avea efecte negative mai mari decat cele pozitive, instanta poate sanctiona autoritatea contractanta, daca exista motive imperative de interes general, cu o amenda de pana la 2% din valoarea obiectului contractului.

Comisia Europeana a transmis insa recent Guvernului mai multe observatii legate de noile reguli, aratand ca noua taxa de timbru poate impiedica accesul liber la justitie, iar amenda perceputa autoritatii contractante este prea mica, au declarat agentiei MEDIAFAX surse oficiale.

"In aceste conditii, vor fi modificate prevederile privind taxa de timbru, posibil chiar prin eliminarea acesteia, iar cuantumul amenzii aplicate autoritatii contractante va fi majorat prin introducerea unei limite maxime, de 15%, superioare valorii actuale", au aratat sursele citate.

Intentia Executivului de a modifica legislatia achizitiilor publice este prezentata si intr-un document guvernamental, in care se arata ca oficialii Comisiei Europene au transmis Romaniei observatii ale Directoratului General de Piata Interna si Servicii referitoare la prevederile OU 19/2009 privind achizitiile publice, solicitandu-se si organizarea unei teleconferinte la nivel de experti din partea romana si din partea CE.

"Comisia si-a exprimat ingrijorarea fata de taxa de timbru cu privire la accesul liber la justitie, acces ce trebuie garantat de catre stat, majorarea acestei taxe de timbru putand atrage o limitare a dreptului la actiune. S-a cazut de acord ca o solutie de compromis ar putea fi revenirea la legea cadru, in speta Legea 146/1997 privind taxele judiciare de timbru. S-a avansat si varianta modificarii ulterioare a acesteia, desi exista hotarari ale CEDO cu privire la cuantumul taxei judiciare de timbru stabilit prin Legea 146", se arata in documentul obtinut de MEDIAFAX.

In ceea ce priveste amenda aplicata autoritatii contractante, Comisia a aratat ca nivelul de 2% din valoarea obiectului contractului este considerata "ineficienta si nedescurajanta", amintind ca nivelul mediu al amenzii la nivelul statelor membre CE este de 15%.

"Solutia agreata in unanimitate a fost de flexibilizare a acesteia, intre un plafon minim de 2% si 15%, ramanand la latitudinea instantelor de judecata stabilirea valorii efective", conform documentului.

Comentariile Comisiei au vizat si modul de evaluare a activitatii Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), iar reprezentantii Guvernului au asigurat ca evaluarea va fi realizata strict din punct de vedere administrativ, convenindu-se inserarea unei mentiuni exprese in textul ordonantei.

"Reprezentantii Comisiei si-au exprimat reticenta privind componenta comisiei de evaluare a CNSC, in care intrau 3 reprezentanti ai Guvernului. Ulterior, aceste aspect a fost solutionat prin eliminarea din aceasta comisie a oricarui membru care ar fi susceptibil sa afecteze independenta CNSC, prin introducerea unui reprezentant al Curtii de Conturi si a doi reprezentanti ai Parlamentului", se mai arata in document.

Ordonanta aprobata de Guvern in luna martie prevede ca activitatea CNSC este evaluata bilunar de catre o comisie alcatuita dintr-un reprezentant al Guvernului, care indeplineste si functia de presedinte al comisiei, un reprezentant al Ministerului Finantelor, un reprezentant al Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, un reprezentant al Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice si un reprezentant al Consiliului Concurentei. Pana la acea data, din comisie faceau parte si reprezentanti ai Parlamentului, respectiv un deputat si un senator.

Cele mai citite

Germania susține că a fost victima unui atac cibernetic rusesc. Berlinul avertizează că vor exista consecințe

Berlinul a acuzat vineri hackeri ruşi susţinuţi de Moscova de un atac cibernetic intolerabil împotriva membrilor Partidului Social-Democrat german şi a avertizat că vor...

Germania susține că a fost victima unui atac cibernetic rusesc. Berlinul avertizează că vor exista consecințe

Berlinul a acuzat vineri hackeri ruşi susţinuţi de Moscova de un atac cibernetic intolerabil împotriva membrilor Partidului Social-Democrat german şi a avertizat că vor...

Bogdan Lobonț, înaintea partidei cu CFR Cluj: “Avem din nou posibilitatea să arătăm ceea ce putem în momentul de faţă”

În cadrul unei conferințe de presă desfășurate vineri, antrenorul echipei de fotbal FC Rapid București, Bogdan Lobonț, a împărtășit gândurile sale înaintea meciului cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă