7.8 C
Bucharest
Wednesday, 29 November 2023
HomeSpecialGuvernul României regretă decesul fostului arbitru FIFA Nicolae Rainea

Guvernul României regretă decesul fostului arbitru FIFA Nicolae Rainea

Guvernul României îşi exprimă regretul profund faţă de decesul fostului arbitru FIFA Nicolae Rainea, informează un comunicat de presă remis redacției.

România a pierdut o mare valoare, o personalitate din domeniul sportiv cu o carieră profesională unică, ţinând cont că domnul Nicolae Rainea a fost unul dintre puţinii arbitri la nivel mondial care a arbitrat la trei campionate mondiale consecutiv, precum şi la turnee europene de cel mai înalt nivel”, se arată în comunicatul citat.

​ ​Fostul arbitru FIFA Nicolae Rainea a decedat, miercuri, la vârsta de 81 de ani.

Colegii de breaslă ai fostului arbitru au reacționat, după aflarea veștii.

 Fostul arbitru internaţional Ion Crăciunescu a declarat, miercuri, că a debutat alături de Nicolae Rainea în arbitraj și a precizat că fostul ecuson FIFA a fost un model pentru toţi colegii săi, informează Mediafax.

"Rainea a fost un arbitru excepţional. Eu am debutat în arbitraj făcându-i linie lui Nicolae Rainea. Îmi aduc aminte că am avut un incident atunci cu un preşedinte de club şi el mi-a luat apărarea. Am fost foarte mândru de treaba asta, pentru că era mult mai uşor să arunci un tânăr arbitru în gura leilor decât să te iei de un preşedinte de club. Dar el avea o forţă extraordinară. El a fost pentru noi mai sus. Întotdeauna ne-am uitat la cei care erau mai sus ca noi, la Rainea, Igna, o generaţie de arbitri foarte bună. Am avut o relaţie foarte bună, mă suna de fiecare dată de ziua mea, îmi ura la mulţi ani, şi îmi spunea că nu o să uite niciodată că e ziua mea. Eu l-am respectat foarte mult. Cu siguranţă a fost un model pentru toţi arbitrii români. Dacă nici cei mai buni arbitri, cei care fac performanţă, nu pot fi modele, cine să fie?", a declarat Ion Crăciunescu.

Și fostul arbitru FIFA Adrian Porumboiu a declarat, miercuri, că regretă enorm dispariţia lui Nicolae Rainea pe care îl consideră "ce mai înalt vârf al arbitrajului românesc care nu va fi niciodată egalat", informează Mediafax.

"Am aflat primul despre ce s-a întâmplat cu nea Nicu, Dumnezeu să îl ierte. Mi-e greu să vorbesc pentru că am fost foarte apropiaţi. A murit cel mai înalt vârf al arbitrajului românesc care nu va fi niciodată egalat. A fost un om extraordinar, un om cum rar îi va mai fi dat României să aibă, cu atât mai puţin arbitrajului românesc. Regret enorm, orice aş spune în momentele acestea ar fi în plus", a afirmat Porumboiu.

Nicolae Rainea s-a născut pe 19 noiembrie 1933, la Brăila. El şi-a început cariera ca fotbalist și a evoluat pentru Laminorul Brăila, Metalul Piatra Neamţ şi Constructorul Bârlad. 

În 1959, a devenit arbitru, iar după trei ani a promovat în lotul divizionar. A debutat în Liga 1 în 1965, iar după două sezoane a primit ecusonul FIFA. 

Cel mai titrat arbitru român a condus 400 de meciuri în prima ligă, a arbitrat 115 meciuri internaţionale, a participat la trei ediţii ale Cupei Mondiale.

După ce s-a retras din arbitraj în 1984, a fost observator şi apoi preşedinte al Asociaţiei Judeţene de Fotbal Galaţi. De asemenea, Nicolae Rainea a fost membru şi preşedinte onorific al Comisiei Centrale a Arbitrilor.

 

 

Cele mai citite

Cum arată invazia turcilor în România: întârzieri mari la A0

Turcii care construiesc segmente din A0 au întârziat nespus de mult. Spre comparație, constructorul român UMB a început un lot cu doi ani...
00:00:50

VIDEO. Papa Francisc recunoaște: “Nu mă simt bine”

Papa Francisc nu părea deloc bine în timp ce susținea un discurs, la o zi după ce și-a anulat o călătorie la summitul climatic...

Cătălin Predoiu: mulțumiri poliţiştilor români şi germani pentru depistarea şi reţinerea lui Cătălin Cherecheş

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, le-a transmis mulţumiri poliţiştilor români şi germani pentru depistarea şi reţinerea lui Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare, condamnat...
Ultima oră
Pe aceeași temă