10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialGuvernul României alocă 2,1 milioane de lei pentru armata Afganistanului

Guvernul României alocă 2,1 milioane de lei pentru armata Afganistanului

Guvernul României a decis, miercuri, alocarea sumei de 2,1 milioane de lei pentru susținerea armatei Afganistanului.

Cabinetul Cioloș a aprobat "plata contribuției României la Fondul voluntar al NATO pentru susținerea Armatei Naționale Afgane (ANA TF), în valoare de 2,1 milioane lei pentru perioada 2015-2016, conform angajamentelor asumate la nivel înalt în cadrul forurilor internaţionale", informează un comunicat al Executivului.

Fondurile necesare pentru plata acestei contribuții se suportă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Afacerilor Externe pentru anul 2016.

România și-a exprimat disponibilitatea, alături de alte membre și partenere cu NATO, să contribuie la efortul comunității internaţionale pentru susținerea Forțelor Naționale Afgane de Securitate și Apărare (ANSDF), pentru consolidarea capacității lor de acțiune și pentru stabilizarea Afganistanului.

România a promis o contribuție anuală, aferentă perioadei 2015-2017. Acest angajament a fost reconfirmat la summit-ul NATO din Țara Galilor, din septembrie 2014.

Plata contribuției României pentru anul 2017, în cuantum de 500.000 USD, urmează să fie autorizată printr-o Hotărâre de Guvern distinctă.

La Conferința de la Bonn din 5 decembrie 2011, comunitatea internaţională s-a angajat să continue instruirea, echiparea, finanţarea și dezvoltarea ANSDF după încheierea operaţiunii ISAF, începând cu anul 2015.

Autoritățile de la Kabul s-au angajat, la rândul lor, să aloce, din surse proprii, 500 de milioane USD anual pentru bugetul ANSDF. Această sumă urmează să sporească gradual pe măsura creșterii economice a statului afgan.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă