12.5 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialGuvernatorul de Illinois, arestat pentru coruptie

Guvernatorul de Illinois, arestat pentru coruptie

Rod Blagojevich, guvernatorul statului Illinois, a fost arestat marti, dupa ce politia federala a descoperit ca acesta a incercat sa vanda fostul loc de senator al presedintelui ales al SUA, Barack Obama. Blagojevich, care, conform Constitutiei SUA, avea prerogativa sa numeasca un inlocuitor pentru postul lasat vacant de Obama, a fost inregistrat de FBI cu autorizarea justitiei, din discutiile interceptate rezultand ca el intentiona sa obtina avantaje personale in schimbul nominalizarii: "Am aceasta putere si este (…) aur curat si… aa… aa…, pur si simplu nu voi da pe nimic (locul in Senat – n.n.)".
Potrivit actului de acuzare, Blagojevich planuia sa ceara in schimbul nominalizarii un salariu substantial ca angajat al unui sindicat sau al unei fundatii caritabile, plasarea sotiei sale intr-un consiliu de administratie al unei societati, fonduri pentru campanie sau un post de ambasador. El luase in calcul chiar autonumirea in Senat, pentru ca salariul obtinut ar fi fost mai bun decat cel de guvernator. In plus, el considera ca acest lucru i-ar fi ameliorat pozitia politica in perspectiva unei candidaturi la presedintie in 2016.
Blagojevich a fost acuzat in acelasi dosar ca a amenintat cu suspendarea ajutorului de stat pentru cotidianul Chicago Tribune, in cazul in care ziarul nu ii concedia pe criticii sai. Blagojevich a fost ales guvernator in 2003, dupa ce predecesorul sau, republicanul George Ryan, a fost condamnat la sase ani de inchisoare tot pentru coruptie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă