13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialGuvern: Premierul este îngrijorat de consecinţele deciziei CCR cu privire la ANI...

Guvern: Premierul este îngrijorat de consecinţele deciziei CCR cu privire la ANI şi caută soluţii

Premierul este îngrijorat de consecinţele pe care decizia CCR cu privire la Legea ANI le-ar putea avea asupra ridicării Mecanismului de Cooperare şi Verificare convenit cu CE, iar Guvernul va căuta soluţii pentru a pune în acord, cât mai rapid, Legea ANI cu prevederile Constituţiei, potrivit unui comnicat al instituţiei.

“Primul-ministru Emil Boc este îngrijorat de consecinţele pe care le-ar putea avea o astfel de decizie a Curţii Constituţionale referitoare la Legea de funcţionare şi organizare a Agenţiei Naţionale de Integritate pentru ceea ce înseamnă ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare, convenit cu oficialii Comisiei Europene”, se arată în comunicatul remis joi seara de Guvern.

În comunicat se precizează că premierul Emil Boc “va întreprinde tot ceea ce este necesar, la nivel guvernamental şi parlamentar”, pentru a nu afecta obiectivul autorităţilor române privind încheierea Mecanismului de Cooperare şi Verificare. “Primul-ministru va colabora cu toţi factorii de decizie interesaţi pentru a nu fi afectat drumul pe care România s-a înscris în ceea ce priveşte transparenţa şi controlul averilor demnitarilor”.

Documentul precizează vor fi identificate soluţii pentru ca Legea ANI să fie pusă “cât mai rapid” în acord cu prevederile Constituţiei, având în vedere că funcţionarea Agenţiei este una dintre condiţionalităţile cuprinse în Mecanismul de Cooperare şi Verificare, dar că se aşteaptă motivarea deciziei Curţii Constituţionale şi publicarea acesteia în Monitorul Oficial.

CCR a declarat neconstituţionale mai multe prevederi din Legea de funcţionare şi organizare a Agenţiei Naţionale de Integritate, astfel încât ANI nu mai poate să depoziteze declaraţiile de avere şi de interese, să amendeze persoanele care nu le depun la timp, să ceară confiscarea averilor sau punerea sechestrului pe acestea şi nici nu mai poate sesiza parchetul, în cazul unor neconcordanţe în declaraţii. În plus, declaraţiile de avere şi de interese nu vor mai fi publice.

Cele mai citite

Monica Niculescu, în finala de dublu a turneului WTA Trophee Clarins de la Paris

Perechea româno-chineză Monica Niculescu/Lin Zhu s-a calificat în finala de dublu a turneului de tenis Trophee Clarins de la Paris, după ce au învins...

Ministrul Bogdan Ivan anunță lansarea platformei #nofake pentru raportarea conținutului deepfake

Românii pot raporta conţinutul inadecvat pe care îl văd pe reţelele de socializare pe platforma „#nofake”, a anunţat vineri ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării,...

Lituania a preluat președinția rotativă a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei de la Liechtenstein

Lituania a preluat președinția rotativă a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei de la Liechtenstein, în cadrul unei reuniuni a miniștrilor afacerilor externe din...
Ultima oră
Pe aceeași temă