21.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialGripa porcina, un cocteil suspect din mai multe virusuri

Gripa porcina, un cocteil suspect din mai multe virusuri

Lumea a intrat in alerta dupa ce Mexicul a anuntat ca 150 de persoane au murit de gripa porcina si cazuri noi au fost descoperite in Statele Unite, Canada, Hong Kong, Noua Zeelanda, dar si in Spania, Marea Britanie si Israel. Organizatia Mondiala a Sanatatii a ridicat gradul de alerta la 4 si a anuntat ca ia in considerare sa il ridice la 5, in conditiile in care gradul 6 este echivalent cu declararea pandemiei globale.
Reprezentantii mai multor companii farmaceutice incearca sa dezvolte un vaccin, dar originea virusului ramane deocamdata un mister. Potrivit expertilor de la Centrul pentru Controlul Maladiilor din Atlanta, virusul are opt tulpini, dintre care doua gene clasice porcine nord-americane, doua segmente eurasiatice, doua de origine aviara americana si o tulpina de gripa umana.

 

Totodata, Organizatia Mondiala pentru Sanatate Animala (OIE) nu a reusit sa identifice virusul la nici un animal. "Pentru moment, se pare ca virusul gripal se transmite doar  de la om la om si nimic nu arata ca noua forma a virusului gripal a fost transmisa omului direct de la porci", au declarat surse din Organizatia ONU pentru Agricultura si Alimentatie, FAO. Cu toate acestea, ieri in CSAT s-a decis limitarea importurilor carne de porc. Potrivit ministrul de interne Dan Nica, in Romania situatia nu este periculoasa, insa autoritatile doresc sa lanseze o campanie de informare prin impartirea de fluturasi pe strazi. 

 

Alerta de gradul 4 anuntata de Organizatia Mondiala a Sanatatii se refera la autoritati, si nu la populatie, ne-a declarat reprezentantul OMS pentru Romania, Victor Olsavszky. "Acest nivel de alerta nu inseamna nimic pentru populatie, ci doar pentru autoritati, care trebuie de acum sa monitorizeze raspandirea cazurilor de gripa, sa studieze tipul virusului… Fiecare autoritate cu competentele ei", spune Olsavszky.
Gripa porcina nu poate fi comparata cu gripa aviara, spun specialistii. Una dintre diferentele importante – care a grabit instalarea epidemiei de gripa aviara – este ca cea de-a doua era adusa de pasarile calatoare, care imbolnaveau pasarile de curte de la care, eventual, virusul transmitea gripa la om.

Directorul general al Institutului Cantacuzino, Lucian Radu, ne-a explicat ca, in acest moment, nu pot fi furnizate foarte multe informatii despre gripa porcina, pentru ca au trecut abia trei-patru zile de la confirmarea existentei acesteia. Sunt mai multe etape de parcurs: tre-buie, mai intai, sa fie izolata tulpina virusului, apoi sa fie trimisa la laborator pentru identificare si studiere. Acolo se poate afla cat de repede se multiplica virusul. Aceste etape dureaza cateva saptamani, dupa care se trece la elaborarea unui vaccin contra virusului respectiv.
Virusul gripei porcine are tulpina H1N1 si mai multe companii farmaceutice au anuntat deja ca lucreaza la elaborarea unui vaccin impotriva gripei porcine. Acest proces ar putea dura intre doua si sase luni, asa incat aparitia vaccinului ar coincide cu inceperea noului sezon de gripa umana, cel din toamna.

Specialistii au evitat sa spuna cum se vor apara oamenii de gripa porcina daca va aparea si in Romania inaintea elaborarii vaccinului. "Deocamdata, avem alerta de gradul 4. Mai este o etapa, aceea ce poate fi asociata epidemiei, si abia apoi vine alerta de gradul 6, care inseamna, practic, pandemie", ne-a spus Victor Olsavszky. Organizatia Mondiala a Sanatatii a recomandat ieri doar continuarea producerii vaccinurilor normale pentru urmatorul sezon de gripa umana. "Pozitia cea mai buna acum este sa fim vigilenti", ne-a explicat si directorul Institutului Cantacuzino. "S-ar putea ca raspandirea virusului sa se opreasca brusc, s-ar putea sa si continue si sa apara pandemia. Insa tot ce putem face acum este sa monitorizam evolutia lui si sa evaluam situatia periodic", spune Lucian Radu.

» Masurile Guvernului
Subiectul gripei porcine a fost discutat ieri in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), care a amanat aprobarea Planului de inzestrare a Armatei si actualizarea Strategiei Energetice pentru a discuta despre masurile avute in vedere de Executiv pentru prevenirea unei epidemii de gripa porcina. Executivul a stabilit ieri un plan de masuri ce concorda cu recomandarile Comisiei Europene in acest sens, a declarat ministrul de Interne, Dan Nica.

Planul stabileste, pe langa o campanie de informare publica prin fluturasi impartiti pe strada, o serie de masuri, printre care: verificarea importurilor de porci vii, achizitionarea de aparatura medicala necesara, intensificarea supravegherii cazurilor de gripa de catre spitalele de boli infectioase si Directiile de Sanatate Publica, monitorizarea persoanelor care intra in Romania venind din tari in care au fost semnalate cazuri de gripa porcina. In plus, pentru ca orice risc sa fie evitat, persoanele care muncesc in fermele de porcine vor fi verificate de autoritatile sanitare pentru depistarea precoce a eventualelor imbolnaviri.

 

Gripa porcina, la doi pasi de pandemie

Tatiana Dabija
Tatiana Dabijahttp://tatiana-dabija
Tatiana Dabija, sef departament Eveniment
Cele mai citite

Armata israeliană: victimele atacului de la consulatul iranian din Damasc erau teroriști angajați împotriva Israelului

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a afirmat luni că victimele atacului care a vizat consulatul iranian la Damasc pe 1 aprilie erau "terorişti"...

Statul Qatar va avea investiții în România de 15 miliarde de euro, anunță premierul Ciolacu

Vizita premierului Marcel Ciolacu în Qatar, în perioada 16 aprilie-17 aprilie 2024, are ca principal obiectiv "dezvoltarea în România a unor proiecte de investiții...

Aici găsești sisteme parazăpezi pentru acoperiș care împiedică alunecarea zăpezii

Atunci când sezonul rece își face apariția, crește interesul pentru achiziționarea accesoriilor pentru acoperiș, precum parazăpezile. Este și firesc, având în vedere că este...
Ultima oră
Pe aceeași temă