5.9 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialGripa porcina, la doi pasi de pandemie

Gripa porcina, la doi pasi de pandemie

» OMS considera posibila trecerea la faza 5 de alerta pandemica, penultimul nivel inaintea declararii pandemiei. Faza 5 inseamna ca pandemia nu este doar iminenta, ci, mai ales, inevitabila.

» Bruxelles-ul apreciaza ca prematura limitarea deplasarilor spre statele afectate de virusul gripei porcine, preconizand  abordarea denumirii de "o noua gripa" pentru a nu fragiliza industria de profil.

Gripa porcina s-a extins ieri in Israel si Noua Zeelanda, recrudescenta cazurilor in lume determinand Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) sa ridice nivelul de alerta si sa avertizeze ca nici un stat nu mai este la adapost de aceasta amenintare. Pornit in martie din Mexic, virusul gripei porcine de un tip inedit a provocat cazuri umane nonmortale diagnosticate in SUA, Canada, Spania, Marea Britanie, Israel, Noua Zeelanda.
Austria si Germania au confirmat ieri, la randul lor, existenta unor cazuri. Focarul epidemic din Mexic este singurul  unde au fost recenzate cazuri mortale. La nivel planetar, bilantul imbolnavirilor este provizoriu si datele sunt in continua schimbare, ieri totalul cazurilor inregistrate fiind estimat la 500. Pana in prezent, toate cazurile confirmate in afara Mexicului de catre OMS privesc persoane revenind din aceasta tara sau apropiati ai acestora. Organizatia onusiana incearca prin toate mijloacele sa determine caracteristicile virusului pentru a putea controla mai bine raspandirea lui.

Reuniuni la nivel inalt se succed la sediul din Geneva, dar expertii OMS recunosc pentru moment ca nu detin informatii privind "modul in care actioneaza, in care se transmite". Cea mai mare temere a OMS in prezent este "transmiterea", expertii organizatiei neintelegand faptul ca virusul a luat forme mortale in Mexic si ramane mai putin virulent in SUA. "Nu ne putem explica. O alta mare necunoscuta este si modul in care virusul gripei porcine,  denumit H1N1, se va prezenta in transmiterile viitoare." Cand virusurile evolueaza, este clar ca pot deveni mult mai periculoase pentru populatie, preciza un expert OMS.

Cazurile din SUA pot ridica gradul de alerta
"Confirmarea finala" a unor cazuri de gripa porcina in Statele Unite ar insemna ca un nou focar al maladiei s-a dezvoltat in afara Mexicului, justificand trecerea la faza 5 de alerta pandemica, penultima pe scara 6 a OMS. Autoritatile americane au anuntat peste 44 de cazuri de gripa porcina pe teritoriul lor, dar ieri se astepta inca o confirmare finala, Comitetul de urgenta al OMS fiind pregatit sa ia decizia de ridicare a gradului de alerta, pentru a doua oara in 24 de ore.
Pana in prezent, OMS nu a recomandat restrangerea deplasarilor, spre deosebire de unele tari ca Franta si Germania, care si-au sfatuit cetatenii sa evite calatoriile in Mexic. La New York, secre-tarul general al ONU, Ban Ki-moon, a avertizat ca virusul, sosit luni in Europa, "ar putea cauza o noua pandemie".

Cazuri confirmate si cazuri suspecte
Mexicul – focarul epidemiei, cu 150 de morti – a continuat sa intareasca dispozitivul de prevenire si decizia de inchidere a scolilor a fost extinsa la nivel national. In Statele Unite, tara cea mai afectata dupa Mexic, au fost confirmate 44 de cazuri in cinci state (New York, Ohio, Kansas, Texas si California),  urmand a fi distribuite 11 milioane de tratamente antivirale. In Canada au fost confirmate sase cazuri si intre 10 si 12 persoane au fost izolate, prezentand simptome "foarte apropiate" celor ale maladiei. Boala, care atinge in principal "tineri adulti sanatosi", potrivit autoritatilor mondiale ale sanatatii, se transmite pe cale respiratorie, de la om la om, si nu prin consumarea carnii de porc. Totusi, mai multe tari au suspendat total sau partial importurile de carne de porc, intre care China, Rusia, Ucraina, Thailanda, Indonezia si Liban, provenite in majoritate din Mexic sau SUA.

 

Simptomele (febra, dureri de cap, curbaturi) sunt similare celor ale gripei sezoniere, care ucide anual in lume intre 250.000 si 500.000 de persoane. Semn al ingrijorarii autoritatilor sanitare, cazurile suspecte au fost plasate sub observatie pretutindeni in lume, intre care 20 in Spania, 15 in Marea Britanie, 70 in Australia, unul in Coreea de Sud, unul in Franta, trei in Germania, altele in Italia, Irlanda, Elvetia, Danemarca, Suedia, Brazilia, Peru, Columbia sau Noua Zeelanda. Dar in unele state ca Franta si Belgia cazurile suspecte s-au dovedit a fi negative.
La Bruxelles urmeaza a avea loc astazi o intalnire a principalelor grupuri farmaceutice in vederea gasirii posibilitatilor de riposta fata de virusul gripei porcine, iar pentru joi s-a anuntat o reuniune extraordinara la Luxemburg a ministrilor Sanatatii din UE.

 

Comisia Europeana doreste abordarea formulei "noua gripa" pentru evitarea fragilizarii industriei porcine, aflata deja in criza in UE din cauza scaderii preturilor. Asa cum preciza directorul general al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Animale (OIE), Bernard Vallat,  "pana la proba contrarie, crescatoriile de porci nu sunt responsabile de epidemia de gripa originara din Mexic".

Cele mai citite

Economia României: Creștere modestă în 2025, dar optimism pe termen lung

Incertitudinea politică, deficitul bugetar scăpat de sub control și slăbiciunile structurale ale economiei vor continua să afecteze România. Cu toate acestea, impactul ar putea...

Economia României: Creștere modestă în 2025, dar optimism pe termen lung

Incertitudinea politică, deficitul bugetar scăpat de sub control și slăbiciunile structurale ale economiei vor continua să afecteze România. Cu toate acestea, impactul ar putea...

Incendiu puternic în Piața Matache din Capitală: Avertizare RO-ALERT pentru populație

Sâmbătă dimineață, un incendiu de proporții a cuprins mai multe magazine din Piața Matache, situată pe strada Cameliei, Sectorul 1 al Capitalei. Din cauza...
Ultima oră
Pe aceeași temă