16.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialGripa porcina inchide granitele si impune stare de urgenta

Gripa porcina inchide granitele si impune stare de urgenta

40 de cazuri de gripa A/H1N1 confirmate aseara la hotelul Sinaia din Prahova (unitate care a si fost inchisa pentru doua zile) si granite "contagioase", cu asta se confrunta Romania de aproximativ trei zile, de cand autoritatile au intrat in alerta din cauza numarului tot mai mare de imbolnaviri.

Luate prin surprindere de noul val de gripa porcina, autoritatile de la Bucuresti schimba strategii si aloca bani pentru vaccinuri venite din afara tarii, in speranta ca birocratia legata de procedurile de achizitie va fi mai scurta decat timpul necesar Institutului Cantacuzino pentru a produce dozele de vaccin. 36 de noi cazuri de gripa A/H1N1 au fost confirmate in Romania in numai 24 de ore, a anuntat sambata Adrian Streinu Cercel, secretar de stat in Ministerul Sanatatii. Pana la sosirea vaccinurilor de import, autoritatile fac apel la populatie sa respecte normele de igiena si sa fie foarte precaute la aparitia primelor semne de raceala. "Este foarte important ca oamenii sa se spele cu apa si sapun, aceasta fiind principala modalitate de a preveni raspandirea bolii. Este un virus nou si poate sa conduca si la decese, adica forme severe ale bolii. Nu stie nimeni persoana care va duce boala pe picioare sau cine va muri din cauza ei", a adaugat Streinu Cercel.

 

Potrivit specialistilor, persoanele infectate devin contagioase cu 24-48 de ore inainte de aparitia simptomelor (febra, tuse si secretii nazale apoase). Pentru a preveni si mai multe infectari, Ministerul Sanatatii ia in calcul si limitarea intrunirilor publice, avand in vedere ca virusul se ia din aer, iar mastile de protectie nu sunt suta la suta sigure. "Mastile ofera o protectie intre 40 si 80 la suta. Cele mai sigure sunt mastile cu filtru de protectie 4, cele destinate personalului medical", a declarat dr. Adriana Pistol, vicepresedintele Societatii Romane de Epidemiologie. In prezent, doar medicii infectionisti poarta masti de protectie, ele nefiind recomandate intregii populatii.

In timp ce Romania bajbaie printre virusuri extrem de agresive, vecinii nostri au trecut deja la masuri drastice. In Ucraina, guvernul a recunoscut ca epidemia a cuprins toata tara si a decis ca toate institutiile de invatamant sa fie inchise, reuniunile publice, concertele si filmele in cinematografe sa fie anulate in urmatoarele trei saptamani, iar calatoriile cu trenul – restrictionate. Circulatia ucrainenilor in propria tara va fi restrictionata, in special in privinta traficului feroviar, dupa cum a anuntat premierul Iulia Timosenko. La randul sau, Polonia ia in considerare inchiderea granitei cu Ucraina. si in Bulgaria s-a declarat stare de urgenta. scolile au fost inchise, iar reuniunile – interzise complet in Nicopole, oras situat la cativa kilometri de Turnu Magurele.

» 40 de turisti infectati la Hotelul Sinaia
Reteaua de supraveghere a bolilor transmisibile a depistat ieri 40 de cazuri de infectare cu virusul gripal A/H1N1 la Hotelul Sinaia din judetul Prahova. Unitatea hoteliera a fost inchisa timp de 48 de ore. Toti cei 40 de cetateni, romani si straini, au fost internati la "Matei Bals". Ei au luat virusul de la o turista din Portugalia care, timp de 48 de ore de la confirmarea bolii, a refuzat internarea.

Valentina Grigore
Valentina Grigorehttp://valentina-grigore
Valentina Grigore, sef departament Social
Cele mai citite

Scenă în aer liber în curtea interioară a Primăriei Capitalei

Curtea interioară a Primăriei Capitalei se va transforma, sâmbătă, într-o scenă în aer liber, unde vor răsuna melodii celebre din muzica ușoară românească, balade...

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...

VIDEO. Andreea Marin a dezvăluit secretul prin care își ține soțule aproape: “Construim în continuare”

Andreea Marin și Adrian Brâncoveanu alcătuiesc unul dintre cele mai discrete cupluri din showbiz-ul românesc, evitând expunerea excesivă în mediul public și preferând să-și...
Ultima oră
Pe aceeași temă