16.5 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialGREVĂ GENERALĂ la Uzinele Sodice Govora. Doar trei angajaţi se mai află...

GREVĂ GENERALĂ la Uzinele Sodice Govora. Doar trei angajaţi se mai află în greva foamei

UPDATE: Doar trei angajaţi de la Uzinele Sodice Govora se mai află, joi la prânz, în greva foamei, scrie Mediafax.

Ceilalţi 55 au renunţat la această formă de protest la cererea medicilor şi a liderului de sindicat, după ce, pe parcursul nopţii, mai mulţi muncitori au fost transportaţi la spital.Potrivit reprezentanţilor Sindicatului “Sodistul”, mulţi dintre salariaţii aflaţi în greva foamei aveau probleme medicale grave, iar medicii de la Serviciul de Ambulanţă Vâlcea le-au cerut să renunţe la protest, muncitorii acceptând doar după o discuţie cu liderul sindicatului.

“I-am convins pe oameni să iasă din această formă de protest extrem. Le-am explicat că dacă patronatul nu a înţeles într-o noapte întreagă de negocieri că le pune viaţa în pericol prin poziţia lor, nu o să înţeleagă nici astăzi, iar mulţi dintre colegii mei au probleme medicale, fiind luaţi cu salvările toată noaptea. În concluzie oamenii au înţeles. Am rămas în greva foamei doar eu şi alţi doi colegi, cei care am intrat acum patru zile primii în această formă de protest”, a spus liderul Sindicatului Sodistul, Adrian Gheorghe Mugioiu.

_ _ _ _

Salariaţii Uzinelor Sodice Govora au protestat aseară în faţa combinatului, nemulţumiţi de faptul că noul contract colectiv de muncă i-ar putea lăsa fără aproape jumătate din venituri. 56 de muncitori, în frunte cu liderul sindicatului, au intrat în greva foamei, iar din această dimineaţă au anunţat că vor intra în grevă generală.

Runda nocturnă de negocieri dintre patronat, sindicate şi autorităţi s-a terminat fără nicio concluzie. „Muncim în nişte condiţii mizere. Pur şi simplu ne tratează ca pe sclavi. Nu le pasa de noi”, s-au plâns contestatarii, potrivit Digi 24.

150 de salariaţi, dintre care 56 în greva foamei, au protestat aseară în faţa instituţiei, în timp ce înăuntru se desfăşurau negocieri pentru încheierea unui nou contract colectiv de muncă. Discuţiile nu au avut însă niciun rezultat.

Citeşte şi Unul dintre greviştii foamei de la Uzinele Sodice Govora, dus cu ambulanţa la spital

„Problema este că nu vor să încheie contractul colectiv de muncă, spunând că trebuie să mai vadă, să mai analizeze nişte elemente în perioada următoare”, a explicat cum stau lucrurile preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea.

Patronii doresc ca sporurile angajaţilor să fie tăiate, lucru de neacceptat pentru sindicalişti. Dacă această prevedere va fi acceptată, muncitorii ar pierde aproape 40% din venituri.

„În prima fază au venit cu tăierea sporului de vechime, de noapte, de fidelitate, a primelor de Paşte, de Crăciun. Deci pentru toate bonusurile pe care le aveam la salariul de bază au venit cu tăiere”, spus secretarul sindicatului Sudistul, Gheorghe Chirca.

Citeşte şi GREVA FOAMEI la Uzinele Sodice Govora

Nemulţumiţi că de aproape jumătate de an nu se ajunge la niciun consens, muncitorii ameninţă cu greva generală.

„Aşa cum spune legea, avem obligaţia să asigurăm cel puţin o treime din funcţionarea fabricii şi o vom face”, a anunţat Gheorghe Chirca.

La Uzinele din Govora sunt produse toate tipurile derivate din sodă. Anul trecut, combinatul a încheiat pe profit. Acţionarul majoritar al uzinei este CIECH Varşovia, care deţine 92,9% din acţiuni, în timp ce statul român mai deţine, prin AVAS, sub un procent.

Citeşte şi Medicii ameninţă cu GREVA GENERALĂ: Spitalele nu vor onora la timp salariile

Cele mai citite

Cîțu insistă să-l cheme pe Ciolacu la o dezbatere pe teme economice

Fostul premier Florin Cîțu (PNL) îl cheamă cu insistență pe premierul Marcel Ciolacu (PSD) la o dezbatere pe teme economice. În prezent, Cîțu este senator...

Andrei Caramitru despre Nicușor Dan: “Așa dezastru colosal nu am văzut în viața mea”

Analistul economic Andrei Caramitru, fost consilier al președintelui USR, face un comentariu dur despre prestația lui Nicușor Dan ca primar al Bucuretiului, afirmând că...

Kosovo are dificultăți în aderarea la Consiliul Europei

Prim-ministrul din Kosovo, Albin Kurti, a criticat miercuri condiţiile de aderare la Consiliul Europei, în special crearea unei structuri guvernamentale semiautonome pentru comunitatea sârbă,...
Ultima oră
Pe aceeași temă