12.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialGrefierii vor "spor neuropsihic" si ameninta cu blocarea instantelor

Grefierii vor “spor neuropsihic” si ameninta cu blocarea instantelor

Negocierile dintre ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, si delegatii personalului auxiliar din Justitie n-au reusit sa aduca pacea in tribunale. Grefierii sunt hotarati sa lipseasca de la procese pana cand isi vor primi banii cuveniti, asa cum i-au primit si magistratii, in ciuda presiunilor facute de ministrul de resort.

Justitia din intreaga tara se afla pe un butoi cu pulbere dupa ce si ieri sute de grefieri din Bucuresti, Tulcea, Craiova si Pitesti au parasit spontan salile de judecata, protestand astfel fata de neacordarea drepturilor banesti care li se cuvin si fata de conditiile inumane in care muncesc. Grefierii cer plata orelor suplimentare, a celorlalte drepturi restante si a sporului de solicitare neuropsihica de 50% din salariu (asa-numitul "spor neuropsihic"). De cealalta parte, ministrul Justitiei vrea sa-i faca sa inteleaga ca "tara e saraca" si sa acorde sporul doar celor care l-au castigat deja prin procese, introducand astfel o discriminare intre salariati, sanctionata de Codul Muncii si de numeroase alte legi interne si europene. "Situatia va fi ciudata pentru cei care au procese pe rol, deoarece, in cadrul aceluiasi birou, unul va lua salariu mai mare, iar altul – mai mic", a declarat Stefania Teleman, grefier la Curtea de Apel Bucuresti.

 

Reprezentantii salariatilor au anuntat ca, data fiind aceasta situatie, protestele spontane ar putea continua, cu riscul paralizarii instantelor. In ultimele doua zile, in multe instante procesele s-au desfasurat cu mare greutate, doar in prezenta angajatilor care n-au participat la revolta.  Grefierii participa la sedintele de judecata, citeaza partile din procese, intocmesc actele de procedura dispuse de completul de judecata, completeaza condica proceselor, tehnoredacteaza si comunica hotararile judecatoresti, transcriu inregistrarile audio si stenogramele sedintelor de judecata. La protestele spontane au participat si angajati din cadrul Parchetelor, insa, in urma unei sedinte tinute joi de procurorii-sefi, personalului auxiliar din cadrul mai multor Parchete i s-a atras atentia sa nu se alature colegilor din instante, potrivit NewsIn.

Daca in urma cu doua zile ministrul Predoiu aprecia ca "nejustificate" protestele grefierilor, solicitand oprirea lor, ieri, dupa ce amploarea razmeritei a crescut, seful Justitiei a revenit la sentimente mai bune: "Protestele nu sunt nejustificate, dar sunt fara finalitate".  Aceasta schimbare de atitudine, asociata cu promisiunea ca situatia drepturilor salariale restante ar urma sa fie examinata in Guvern catre sfarsitul anului, din cauza ca "tara este saraca", nu i-a linistit pe grefieri. Acestia se plang nu numai de neacordarea drepturilor banesti cuvenite, ci si de conditiile inumane de munca si de discriminarea care li se aplica in raport cu magistratii. "Programul nostru incepe la 7.30, terminam la 17.00-18.00, sambata si duminica venim la serviciu, nu luam zile libere, nu putem pentru ca suntem grefieri putini si nu are cine sa ne inlocuiasca, nu ni se platesc ore suplimentare", a explicat Constantina Arama, grefier la Tribunalul Dolj.

 

Alti grefieri sustin ca, in timp ce magistratilor li s-au conferit drepturile salariale castigate dupa ce s-au judecat cu statul, ei nu si-au primit inca banii pe care i-au castigat in instanta. "Dansii au luat banii de pe 1 aprilie, noi tot am fost amanati, ca va dam luna viitoare, si tot asa pana la ora actuala", a spus Constantina Arama. La randul sau, stefania Teleman a remarcat ca discriminarea poate fi transpusa chiar intr-o lege: "Ministerul Justitiei a initiat un proiect de ordonanta de salarizare in sistemul justitiei, iar in proiect se prevede ca magistratii beneficiaza de toate drepturile recunoscute de lege, mai putin personalul auxiliar de specialitate si conex, caruia i se mentine actuala salarizare". Ministrul Predoiu arata ca legea in cauza nu exista.

Cele mai citite

Două locuințe din localitatea Voroneț au fost cuprinse de flăcări

Un incendiu a afectat, sâmbătă, în ajunul Paştelui, două locuinţe din localitatea Voroneţ, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, potrivit...

VIDEO. Protestele studențești de susținere a Palestinei se intensifică în universități mari din întreaga lume

Mişcarea studenţească împotriva ofensivei israeliene în Fâşia Gaza continuă în întreaga lume: pornind de la campusurile americane şi fiind uneori ţintă a represiunii poliţieneşti, a...

Șase persoane au fost rănite în regiunile ucrainene Harkov și Dnipro

Rusia a lansat peste noapte un atac cu drone asupra regiunilor ucrainene Harkov și Dnipro, rănind cel puțin șase persoane și lovind infrastructuri critice,...
Ultima oră
Pe aceeași temă