17.6 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSpecialGrecia acuză FMI şi UE de amestec în treburile interne

Grecia acuză FMI şi UE de amestec în treburile interne

Guvernul elen a acuzat sâmbătă inspectorii Fondului Monetar Internaţional şi ai UE de amestec în treburile interne ale ţării, după ce aceştia au spus că Grecia trebuie să scoată la privatizare active în valoare de 50 de miliarde de euro şi să accelereze reformele structurale, informează NewsIn.

Într-un comunicat dat publicităţii sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Atena, Giorgios Petalotis, spune că inspectorii internaţionali au avut un comportament “inacceptabil” în conferinţa de presă pe care au susţinut-o vineri, la încheierea vizitei lor de evaluare trimestrială.

Inspectorii au spus că Grecia trebuie să obţină 50 de miliarde de euro din privatizări în următorii patru ani şi să accelereze reformele structurale în următoarele luni pentru a salva situaţia financiară a ţării.

Apreciind totuşi că s-au făcut progrese până acum, inspectorii au spus că vor recomanda deblocarea, luna viitoare, a următoarei traşe din împrumut, în valoare de 15 miliarde de euro.

Grecia a obţinut anul trecut un împrumut de 110 miliarde de dolari de la FMI şi UE, care i-a permis să evite un colaps financiar, însă a fost nevoită să ia măsuri dure pentru reducerea cheltuielilor, ceea ce a determinat un val de proteste ce continuă şi în prezent. Duminică vor intra în grevă muncitorii feroviari şi mişcarea lor protestatară va fi urmată ulterior de alte grupuri profesionale – doctori, jurişti, farmacişti.

Îndatorarea Greciei va depăşi 150% din PIB anul acesta, iar inspectorii FMI au schiţat un nou program de privatizare până în 2015 în valoare de 50 de miliarde de euro, de şapte ori mai mare decât ţinta stabilită în urmă cu trei luni. Reprezentantul FMI a respins sugestia ca Grecia să-şi vândă monumentele antice, dar a spus că “administrarea proastă a proprietăţii publice este o sursă majoră de pierderi”.

Cel mai probabil, vor fi scoase la privatizare companiile de stat care nu sunt listate la bursă şi ce ţine de dezvoltarea domeniului public, inclusiv facilităţile olimpice care au rămas nefolosite de la Jocurile găzduite de Atena în 2004.

“Avem nevoi, dar şi limite şi nu negociem cu nimeni limitele respectului de sine. Nu primim ordine decât de la poporul grec”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului într-un comunicat difuzat după ce presa a criticat guvernul pentru că nu are replică la comentariile inspectorilor referitoare la grevele antiausteritate şi la planul de a vinde mai multe proprietăţi publice.

Cele mai citite

În 2023, Lidl România a plătit la bugetul de stat peste 2,2 miliarde de lei, o sumă de 2 ori mai mare decât profitul...

Companiile Lidl din România (Lidl Discount SRL, Lidl România SCS, Lidl România SRL și Lidl Imobiliare România Management SCS) au încheiat anul calendaristic 2023...

SUA vor lua măsuri după ce Georgia a adoptat legea controversată privind “influenţa străină”

Statele Unite(SUA) examinează "măsuri" de retorsiune după ce Georgia a votat o lege controversată privind "influenţa străină", a afirmat miercuri şeful diplomaţiei americane, Antony...

Interviul lui Volodimir Zelenski – bombă cu ceas pentru Occident

Se apropie Summitul aniversar al NATO de la Washington, din 9 -11 iulie 2024. Se împlinesc 75 de ani de la înființarea Alianței militare. Liderul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă