18.9 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialGRAFIC: China forţează hegemonia în „Marea Dragonului"

GRAFIC: China forţează hegemonia în „Marea Dragonului”

Marea Chinei de Sud a redevenit teatrul unor  dispute pe teme de suveranitate din ce în ce mai acute între China, Vietnam şi Fi­li­pine, ultimele fiind iritate de ambiţiile teritoriale ale Beijingului.

Arhipelagurile Paracelsus şi Spratly, grupuri de insule pierdute în mijlocul mării, fără locuitori civili, sunt la originea unui adevărat război diplomatic, miza fiind poziţia lor strategică, dar şi resursele de hidrocarburi. Joi, 9 iunie, Beijingul a cerut statelor din Asia de Sud-Est să înceteze să reclame suveranitatea asupra Insulelor Spratly, ceea ce a provocat iritarea statului Filipine, ale cărui coaste se află la doar câteva zeci de kilometri de aceste insule şi în consecinţă deţine dreptul de exploatare economică a unei părţi din aceste ape.

De patru luni, China a accentuat presiunea în vederea preluării insulelor în dispută, care au aparţinut Imperiului de Mijloc acum şase secole şi care astăzi ar reprezenta echivalentul a 20 miliarde de dolari în hidrocarburi. Filipine a sperat în susţinerea aliatului lor american. Potrivit preşedintelui filipinez, Benigno Aquino, „chinezii sunt o superputere cu o populaţie de peste zece ori mai mare ca a noastră. Nu dorim să se declanşeze ostilităţile”. El a subliniat că „prezenţa aliatului nostru, SUA, ar garanta libertatea navigaţiei şi ca toţi să respecte dreptul internaţional”.

Statele Unite s-au declarat preocupate de tensiunile din ultimele zile generate de diferendele teritoriale în Marea Chinei meridionale şi au pledat pentru o soluţie diplomatică şi paşnică. „SUA şi comunitatea inter­naţională împărtăşesc interesul  pentru securitatea maritimă în zonă”, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Mark Toner, evocând libertatea navigaţiei, dezvoltarea economică şi respectarea legilor internaţionale. Ambiţiile teritoriale ale Chinei în ansamblul regiunii suscită îngrijorarea crescândă a vecinilor săi ca şi din partea Statelor Unite care au afirmat, în repetate rânduri, că se opun ferm recurgerii la forţă pentru rezolvarea acestor dispute. Dar China refuză întotdeauna cu vehemenţă orice intervenţie a Washingtonului şi revendică proprietatea întregii Mări a Chinei de Sud.

2011/06/16//186058-grafic.jpg Click pe grafic pentru a mări

Exerciţii navale

Dacă Beijingul a promis vecinilor săi că nu va recurge la forţă în Marea Chinei de Sud, Hanoi a lansat luni exerciţii ale marinei sale de război cu muniţie reală, Vietnamul fiind iritat de ultimele incidente dintre navele sale şi patrulele chineze. În zorii zilei de 26 mai, vaporul vietnamez Binh Minh 02 efectua studii seismice la 120 mile maritime în largul apelor Cap Dai Lanh, când echipajul a detectat trei nave chineze. O oră mai târziu, patrule chineze au penetrat în zonă şi au secţionat cablurile întinse de vasul vietnamez. O confruntare similară s-a produs la 9 iunie şi a vizat Viking 2, navă norvegiană închiriată de PetroVietnam care a fost abordat de un vas chinez de pescuit foarte rapid urmat de alţi doi compatrioţi.

În afara Vietnamului, Filipine denunţă din martie intruziuni ale chinezilor.  În ultimele două săptămâni s-au înmulţit replicile, fiecare acuzând cealaltă parte de „gravă violare a suveranităţii sale teritoriale” şi tonul a urcat simţitor, după decizia Hanoiului de a efectua manevre militare cu vase de război în largul Hoi An. China a anunţat, la rândul ei, exerciţii militare „de rutină” la finele lunii iunie în apele teritoriale din vestul Pacificului şi a cerut Hanoiului să înceteze activităţile în apele disputate.

Războiul arhipelagurilor

Ce justifică această creştere a tensiunii pentru un teritoriu care la prima vedere pare ostil? Marea Chinei de Sud regrupează sute de insule nelocuite, în mare parte acoperite de bancuri de nisip şi recife, alcătuind două arhipelaguri principale, Paracelsus şi Spratley.

Actuala situaţie din Marea Chinei de Sud este în fapt  reacutizarea unei dispute mai vechi privind insulele Paracelsus şi Spratleys, presupus bogate în hidrocarburi şi situate pe rute maritime internaţionale strategice care leagă Asia orientală cu Oceanul Indian. China, Vietnam, sultanatul Brunei, Malaysia, Filipine şi Taiwan revendică integral sau o parte din aceste teritorii. Insulele Spratly sunt revendicate în toată regiunea şi sunt populate de militari vietnamezi, chinezi, malaysieni, brunezi şi filipinezi aflaţi în garnizoane alimentate de ţările respective pentru a-şi marca teritoriul. Insulele Paracelsus fac obiectul altui diferend între Vietnam şi China, tensiunile pentru deţinerea acestor insule bogate în hidrocarburi fiind recurente. În martie 1988, o confruntare directă cu nave chineze a antrenat moartea a 70 de vietnamezi. O a treia dispută opune China, Japonia şi Taiwanul în problema suveranităţii insulelor Diagu sau Senkaku. 

Cele mai citite

Evenimente de Noaptea Muzeelor

Evenimentul Noaptea Muzeelor, aflat la a XX-a ediţie, se va desfăşura în România pe tot parcursul zilei de astăzi.La eveniment şi-au anunţat participarea muzee,...

Starea de sănătate a lui Robert Fico este una “pozitivă”

Prognoza referitoare la evoluția stării de sănătate a premierului slovac Robert Fico după tentativa de asasinat "este încurajatoare", a declarat sâmbătă ministrul slovac al...

Comisar acuzat de relații sexuale cu o minoră de 13 ani

Un scandal de proporții a izbucnit la Poliția de Frontieră Galați, unde comisarul șef Aurel Mihail Topciu, în vârstă de 47 de ani,...
Ultima oră
Pe aceeași temă