15 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialGraffiti, interzis în Bucureşti

Graffiti, interzis în Bucureşti

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a aprobat luni proiectul privind interzicerea în Capitală a inscripţiilor caligrafiate sau a imaginilor pictate de tip graffiti pe pereţii imobilelor sau pe alte suprafeţe publice sau private, potrivit NewsIn.

Potrivit proiectului, vor fi sancţionate persoanele care sunt surprinse desenând astfel de imagini. Edilii sectoarelor 1-6 vor putea amenaja spaţii speciale pentru graffiti în parcurile şi grădinile publice pe care le administrează.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat în repetate rânduri că vrea să fie curăţaţi toţi pereţii clădirilor “mâzgâliţi” cu graffiti, considerând că acestea “nu sunt nici măcar artă”. Ca să-i îmbuneze pe amatorii de graffiti, Oprescu i-a invitat pe aceştia, în cadrul acţiunii “Capitala creşte verde”, la ştrandul Dâmboviţa, pe 10 aprilie.

Edilul Capitalei anunţa, în urmă cu o lună, că municipalitatea va spăla zilnic cu o soluţie ecologică zidurile desenate cu graffiti pentru a-i descuraja pe cei care le produc. Oprescu a spus că ea va fi folosită în special în zona pasajelor pietonale şi rutiere, unde se întâlnesc des pereţi mâzgăliţi cu graffiti. Mai mult, în zona pasajelor vor fi montate şi camere de supraveghere, care vor avea şi scopul de urmări traficul.

În octombrie 2009, Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) propunea un proiect potrivit căruia desenatorii de graffiti să-şi poată exercita pasiunea doar în parcuri şi grădini publice, pe motiv că, dacă aceştia îşi expun creaţiile în altă parte, creează disconfort pentru restul populaţiei. Proiectul de hotărâre interzicea graffiti pe clădiri fără acordul proprietarilor, indiferent de forma de proprietate, cu excepţia spaţiilor special amenajate de autorităţi în grădini şi parcuri. Hotărârea permitea totuşi o excepţie de la acestă regulă: consiliile locale de sector pot amenaja şi în alte locuri spaţii pentru iubitorii de graffiti.

În expunerea de motive se arată că în lipsa spaţiilor amenajate, desenatorii de graffiti şi-au “exercitat” pasiunea pe clădiri istorice, garduri, pasaje, staţii de metrou, cabine telefonice, aducând atingere “imaginii urbanistice şi valorii istorice a municipiului”.

Cele mai citite

Cum alegi scaunul de birou pentru copii?

Școala online a fost pentru mult timp o normalitate în lumea celor mici. Tocmai de aceea, improvizarea unui birou acasă a devenit o prioritate...

Gabriela Firea: „Primarul oamenilor sau primarul împotriva oamenilor? Asta au de ales bucureştenii pe 9 iunie!”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, spune că pe 9 iunie bucureştenii au de ales între „fapte concrete şi experimente ratate”, între „primarul...

Iohannis,mesaj de Ziua Independenței Naționale a României

Președintele Klaus Iohannis a transmis, astăzi, un mesaj cu prilejul Zilei Independenței Naționale a României. Vă prezentăm în continuare textul mesajului, așa  cum ne-a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă