20.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialGorj: Coloana Infinitului va fi curăţată la primăvară

Gorj: Coloana Infinitului va fi curăţată la primăvară

Coloana Infinitului va fi supusă în primăvara anului viitor unui proces de spălare şi retuşare a petelor care au apărut la unele module, a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Primăria Târgu Jiu, restauratorul Paul Popescu, fost şef al Centrului “Constantin Brâncuşi”, potrivit Mediafax.

Popescu, implicat în procesul de restaurare a operelor brâncuşiene şi amenajare peisagistică a parcurilor în care se află acestea, a declarat că o echipă de specialişti a analizat la sfârşitul săptămânii trecute în special Coloana Infinitului, dar şi Masa Tăcerii.

Concluzia specialiştilor este aceea că, la un deceniu de la încheierea operaţiunilor de restaurare, opera are nevoie de “o primă curăţire a depunerilor”.

“Până în primăvară nu se va face nicio intervenţie. Atunci se va face o spălare generală cu apă distilată. Cele câteva pete observate în 2003 pe unele module nu s-au mai extins, iar etanşeitatea între module este foarte bună. Nici deviaţia de 25 de centimetri existentă de la început între bază şi vârf nu a evoluat în niciun fel”, a menţionat Popescu.

Acesta a mai precizat că, în unele locuri, se vor face mici retuşuri, vizate fiind în special unele pete apărute pe câteva module, precum şi muchia dinspre sud a modulului de la bază, de pe care bronzul s-a şters din cauza mâinilor puse de turişti de-a lungul anilor.

“Acolo s-a dus pelicula protectoare. Tot venind şi tot punând mâna, s-a şters. Este singura zonă afectată din această cauză”, a precizat Paul Popescu.

Coloana Infinitului a fost supusă unui proces de restaurare între anii 1996 şi 2000, ulterior fiind restaurate şi operele din piatră existente la Târgu Jiu, cele două parcuri din oraş în care se află creaţiile lui Constantin Brâncuşi, fiind supuse unui proces de amenajare peisagistică, programele respective fiind finanţate printr-un împrumut luat de statul român de la Banca Mondială.

Cele mai citite

Ministerul Finanţelor: Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice a scăzut uşor în martie 2024

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în martie 2024, de 1.289.540, cu 425 mai puţine comparativ cu luna anterioară...

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, crede că oxigenul este un gaz inflamabil. Nicușor Dan, primarul Capitalei, îl crede

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, politician foarte cunoscut în cadrul USR, susține că oxigenul este un gaz inflamabil. Inclusiv în prospectele unor produse tip...

Asfaltări din bani publici în curțile votanților PSD la Râmnicu Sărat

În Râmnicu Sărat, Administrația Domeniului Public (ADP) a fost acuzată de practici discutabile în contextul campaniei electorale. Din imaginile surprinse se poate observa...
Ultima oră
Pe aceeași temă