21.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialGoogle aniversează 200 de ani de la naşterea chimistului Robert Bunsen

Google aniversează 200 de ani de la naşterea chimistului Robert Bunsen

Google aniversează astăzi 200 de ani de la naşterea chimistul Robert Bunsen care a rămas în istorie drept inventatorul arzătorului Bunsen. Logo-ul interactiv Google este compus din eprubete şi instrumente de forme diferite folosite de chimişti în laborator.

Robert Bunsen s-a născut pe 31 martie 1811 în Göttingen, Germania şi a studiat chimia, geologia şi industria manufacturieră. El a avut o contribuţie importantă în chimia organică, geologie, studii fotochimice şi spectrografie.

Una dintre primele sale descoperiri a fost utilizarea hidratului de oxid de fier ca antidot pentru otrăvirea cu arsenic. Experimentele lui erau foarte periculoase: Bunsen a fost la un pas să se otrăvească, iar din cauza unei explozii care a fost loc în laboratorul său, chimistul şi-a pierdut vederea la unul dintre ochi.

Împreună cu britanicul Michael Faraday a inventat în 1855 lampa cu gaz.

Alături de Gustav Robert Kirchhoffau, in 1859, Bunsen a inventat spectroscopul. Cu ajutorul acestei invenţii, el a descoperit două noi elemente: cesiu şi rubidiu.

În ceea ce priveşte arzătorul Bunsen, chimistul a creat doar conceptul arăzătorului, dar nu a fost el cel care l-a realizat în realitate.

În domeniul geologiei, a analizat rocile vulcanice şi gazele din Islanda şi a testat toate teoriile actuale despre gheizere.

În timpul vieţii sale, Bunsen a primit numeroase premii şi distincţii. A murit pe 16 August 1899.

Google îşi modifică logoul frecvent pentru a omagia diferite personalităţi ale culturii universale sau pentru a marca evenimente speciale din istorie.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Accident suspect în apele teritoriale românești. O navă dinspre Ucraina a ciocnit un alt vas dar și-a continuat drumul până în Bulgaria

O navă care plecase din Ucraina, purtând pavilionul Insulelor Comore, a ciocnit un vas sub pavilionul Tanzaniei, în apele teritoriale românești, în dreptul orașului...

Noua lege a pensiilor. Ce venituri va avea un român care a muncit 35 de ani

Noua lege a pensiilor vine cu metode diferite de calcul a veniturilor persoanelor după retragerea din activitate. Românii care au cotizat timp de 35...

CS Dinamo a făcut eventul! „Dulăii” au câștigat Cupa României după o finală cu CSM Constanța

Formația de handbal masculin CS Dinamo Bucureşti a cucerit Cupa României, după s-a impus cu 23-19 în finala disputată contra celor de la CSM...
Ultima oră
Pe aceeași temă