30 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialGitenstein către judecători: Dacă vă pierdeţi credibilitatea, sistemul judiciar devine inutil

Gitenstein către judecători: Dacă vă pierdeţi credibilitatea, sistemul judiciar devine inutil

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein,  a subliniat importanţa unor alegeri transparente pentru Consiliul Superior al Magistraturii, pe care l-a numit “guvernul magistraţilor”.

“Procesul de alegere a membrilor trebuie să fie nu doar corect, ci şi să elimine orice suspiciune de incorectitudine, fiindcă orice suspiciune va submina credibilitatea CSM şi a întregului sistem judiciar,” a spus ambasadorul la o dezbatere asupra alegerilor pentru Consiliu.

“Dumneavoastră, judecătorii, nu aveţi armată sau poliţie. Judecătorii au doar credibilitatea şi propria integritate. Dacă le pierdeţi pe acestea, sistemul de instanţe devine inutil. Aşadar, orice decizie sau acţiune a unuia dintre judecătorii români care va părea determinată de motive politice sau personale, va submina sistemele judiciar şi juridic din această ţară,” le-a spus Gitenstein magistraţilor.

Ambasadoul a vorbit de asemenea despre interesul pe care Statele Unite îl au faţă de reforma sistemului judiciar din România. Oficialul a precizat că există două motive, primul fiind legat de relaţia stategică a SUA cu România, care are o “importanţă crucială pentru interesele ce ţin de securitatea naţională a Statelor Unite, mai ales în această regiune”. “SUA îşi doresc un aliat de încredere, un aliat puternic, stabil, iar un sistem juridic solid şi eficient este indispensabil pentru existenţa unei democraţii trainice şi a unor pieţe libere. Democraţia, statul de drept şi existenţa pieţei libere sunt precum picioarele unui scaun cu trei picioare. Este nevoie ca fiecare dintre cele trei să fie funcţionale, pentru ca întregul să fie funcţional”, a spus Gitenstein.

În al doilea rând, a adăugat ambasadorul SUA, una dintre responsabilităţile sale este aceea de a ajuta companiile americane să îşi desfăşoare activitatea în România. “Investiţiile făcute de America în România în cadrul alianţei vestice sunt, cred eu, foarte importante pentru viitorul României”, a subliniat Mark Gitenstein. “Înainte de a investi într-o ţară, companiile americane vor să se asigure că acele contracte pe care le încheie vor fi îndeplinite în mod corect, transparent şi echitabil, iar pentru acest lucru este nevoie de un sistem de instanţe şi un sistem judiciar funcţionale”, a adăugat acesta.

 



Cele mai citite

Remize albe la EURO 2024: Anglia-Slovenia 0-0 și Danemarca-Serbia 0-0. Se știu primele două meciuri din optimi

Marți s-a încheiat și cea de-a patra grupă de la EURO 2024, după meciurile Anglia - Slovenia, scor 0-0, respectiv Danemarca - Serbia, scor...

Viktor Orban „a recidivat”: În 2013, în România, a murit un om după un accident cu o mașină din coloana oficială

Accidentul a avut loc în timp ce coloana oficială a lui Viktor Orban gonea spre aeroportul din Stuttgart. Cum se întâmplă în astfel de...

Rusia – Ucraina, ziua 854: Zelenski, inspecție în DonețK

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a mers astăzi la Pokrovsk, oraş situat aproape de o zonă dificilă a frontului în regiunea estică Doneţk, pentru a...
Ultima oră
Pe aceeași temă