14.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialGigi Becali NU va fi eliberat 3 luni. Contopirea pedepselor şi primirea...

Gigi Becali NU va fi eliberat 3 luni. Contopirea pedepselor şi primirea unui eventual spor, amânate

UPDATE

Instanţa Tribunalului Bucureşti a AMÂNAT pronunţarea contopirii pedepselor lui GIGI BECALI pentru data de  27 IUNIE. 

Procurorul de şedinţă a cerut amânarea judecării contopirii pedepselor lui Gigi Becali până ce instanţa primeşte cazierul judiciar al condamnatului.

Acest document este esenţial la dosar deoarece radiografiază toate pedepsele primite în  trei dosare ale latifundiarului.

Din documente se va vedea că în cele trei dosare, Gigi Becali are cinci condamnări cu închisoarea, în total  şapte ani, dar prin contopirea din ultimul dosar a rămas cu următoarele condamnări :

•în dosarul sechestrării hoţilor maşinii sale – trei ani cu suspendare;

•în dosarul schimburilor de terenuri -doi ani cu executare, schimbată în trei ani cu executare din cauza primului dosar penal ;

•în al treilea dosar – “Valiza”- a primit TREI PEDEPSE CU ÎNCHISOARE, respectiv două pedepse a câte TREI ANI pentru două infracţiuni de dare de mită şi UN AN pentru fals, în total şapte ani, din care s-a administrat pedeapsa cea mai grea, de trei ani.

ACUM, urmează contopirea pedepsei de trei ani din al doilea dosar, al schimburilor de terenuri,  cu pedeapsa de trei ani din “Valiza”, în care a vrut să dea mită  echipei U Cluj  suma de 1,7 milioane de euro pentru câştigarea unui meci de fotbal care ar fi avantajat echipa Steaua.

Această radiografie ar arăta câte infracţiuni a săvârşit Becali în concurs (adică până să fie condamnat în vreun dosar) , gravitatea lor, fapte penale care atrag un SPOR de pedeapsă.

În cazul în care instanţa de judecată NU aplică un spor de pedeapsă, transmite opiniei publice mesajul că se pot săvârşi cât mai multe infracţiuni în concurs deoarece pedeapsa e aceeaşi.

UPDATE 

Gigi Becali NU va fi eliberat temporar, pentru trei luni, asa cum a cerut el instanţei Tribunalului Bucureşti pentru a-şi aranja afacerile şi pentru a participa la majoratul fiicei sale. Această decizie poate fi atacată la Curtea de Apel Bucureşti.

Pe rolul instanţei a rămas contopirea pedepselor de câte trei ani închisoare cu executare, primite în două dosare penale. 

În total, Becali a fost condamnat în trei dosare penale. În primul dosar,  Becali a fost condamnat la 3 ani închisoare cu suspendare pentru sechestrarea hoţilor maşinii sale.

În al doilea dosar, al schimbului de terenuri cu MApN, el a fost condamnat la doi ani cu executare, iar prin contopirea cu pedeapsa din primul dosar a primit trei ani de închisoare cu executare.

În al treilea dosar -“Valiza”-, în care a fost acuzat de “premierea”  jucătorilor de fotbal ca să câştige un meci, situaţie ce ar fi avantajat Clubul de fotbal Steaua,  a primit trei pedepse cu executare:  câte trei ani de închisoare pentru două fapte de mită şi un an pentru fals, în total şapte ani de închisoare. 

Însă, prin contopirea pedepselor DOAR din acest dosar, Becali a primit pedeapsa cea mai mare , de 3 ani cu executare.

Acum urmează contopirea pedepsei de trei ani din dosarul schimbului de terenuri cu pedeapsa din dosarul “Valiza” . Potrivit legii, având în vedere că infracţiunile au fost săvârşite în concurs (adică urmărirea penală a început  înainte să primească vreo condamnare), la care se adaugă faptul că în al doilea dosar a primit trei pedepse cu executare, instanţa ar fi obligată să dea un spor de până la cinci ani închisoare. 

Acest spor poate fi determinat şi de faptul că Becali mai are un dosar pe rolul Parchetului -dosarul Avicola Iaşi – în care s-a început urmărirea penală, iar dacă va fi trimis în judecată, faptele penale din acest dosar sunt considerate recidive, care se pedepsesc sever.

Însă, nu este exclus ca Becali să NU PRIMEASCĂ  nici un spor, dar în acest caz instanţa de judecată ar transmite un mesaj de încurajare a săvârşirii infracţiunilor în concurs deoarece ele NU SUNT PEDEPSITE.

 ——–

 Condamnatul Gigi Becali află, miercuri, dacă va fi pus în libertate temporar, pentru trei luni, de către instanţa Tribunalului Bucureşti, care va se pronunţa în cazul cererii lui Becali de întrerupere a pedepsei de trei ani de închisoare, pedeapsă primită în dosarul schimbului de terenuri cu MApN.

Instanţa va judeca şi solicitarea de contopire a pedepsei din dosarul schimbului de terenuri cu cea din  “Valiza”, tot de trei ani cu executare. 

Luni, Gigi Becali şi-a susţinut în faţa instanţei cererea de eliberare temporară pe motiv că una dintre fiicele sale împlineşte 18 ani în 7 iulie şi că doreşte foarte mult să participe la majoratul acesteia.

De asemenea, a susţinut că decizia de arestare l-a luat prin surprindere şi a rămas cu afacerile nerezolvate. El a susţinut că trebuie să facă ordine la societăţile ARCOM Bucureşti, AVICOLA Iaşi, UZINA MECANICĂ Drăgăşani şi la FC STEAUA, precum şi să-şi gestioneze înprumuturile personale făcute rudelor şi apropiaţilor

Această a doua cerere NU se susţine deoarece Becali, în momentul încarcerării, era parlamentar şi NU AVEA VOIE SĂ FACĂ AFACERI.

Citeşte şi Becali: Vreau să fiu la majoratul fetei mele, să pun ordine în afaceri şi apoi să execut pedeapsa

Gigi Becali a arătat că, în opinia lui, poate fi lăsat trei luni în libertate, pentru că o astfel de situaţie nu ar ar ofensa opinia publică şi nici nu ar crea o stare de pericol social, precizând că a făcut donaţii şi acte de caritate de-a lungul anilor.

Citeşte şi Citeşte şi Becali plăteşte, după 16 ani, pentru cel mai mare tun dat statului. De ce l-a achitat prima instanţă

De altfel, Becali a ştiut că nu putea să dacă afaceri cât a fost parlamentar, el invocând această situaţie în favoarea sa. El a susţinut în faţa instanţei că nu putea participa în consiliile de administraţie ale acestor societăţi pe care le deţine pentru că ar fi fost acuzat de conflict de interese, dată fiind calitatea sa de europarlamentar şi, ulterior, de deputat.

Gigi Becali a reproşat faptul că statul român a fost rău cu el şi că tot ce îşi mai doreşte acum este să-şi facă ordine în afaceri, după care să se întoarcă în penitenciar şi să execute pedeapsa.

Finanţatorul Stelei a spus că nu va accepta niciodată ca fetele şi soţia lui să vină la închisoare pentru vizită şi că telefonul la care are drept zilnic îl foloseşte exclusiv pentru a vorbi cu Mihai Stoica şi cu antrenorul echipei Steaua, Laurenţiu Reghecampf.

Avocaţii lui Gigi Becali au depus la instanţă mai multe înscrisuri referitoare la situaţia firmelor omului de afaceri, precum şi la situaţia familială a acestuia.

Citeşte şi Decizia de eliberare a lui Gigi Becali a fost amânată. Vezi motivaţia judecătorului

Procurorul prezent la şedinţă a susţinut că nu este împotriva documentelor depuse, dar a cerut ca avocaţii lui Gigi Becali să precizeze temeiul legal (artiolele de lege) în baza căruia este făcută acţiunea de întrerupere a executării pedepsei. Procurorul a solicitat ca avocaţii să menţioneze dacă sunt menţinute ca motive şi problemele familiale ale lui Becali, caz în care se impune efectuarea unei anchete sociale.

Becali a mai spus că nu vrea să fie “ipocrit” şi să-şi folosească familia ca motiv în cadrul cererii de înterupere a executării pedepsei ( că e singurul întreţinător al familiei) , astfel că a cerut să fie eliminat motivul problemelor familiale dintre temeiurile juridice în baza cărora a fost fundamentată acţiunea.

Avocaţii au depus în 7 iunie, la Tribunalul Bucureşti, cererea de întrerupere pentru trei luni a pedepsei de trei ani de închisoare primite de Gigi Becali.

Avocatul Bogdan Bărbuceanu, unul dintre apărătorii lui Becali, declara, pentru Mediafax, că apărarea a cerut întreruperea pedepsei pentru trei luni – maximul prevăzut de lege – pentru ca Gigi Becali să-şi poată continua afacerile, să-şi întreţină familia şi să poată finanţa în continuare Clubul Steaua.

În 20 mai, Gigi Becali a fost condamnat definitiv de instanţa supremă la trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării Naţionale (MApN). Alături de acesta au primit pedepse de câte doi ani de închisoare cu executare fostul ministru al Apărării Victor Babiuc şi fostul şef al Statului Major General Dumitru Cioflină.

Aceştia au fost încarceraţi în 20 mai la Penitenciarul Rahova, iar în 10 iunie au fost transferaţi la Penitenciarul Jilava.

În 4 iunie, Gigi Becali a fost condamnat tot la trei ani de închisoare cu executare în dosarul “Valiza”, pentru dare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, decizia dispusă de Completul de cinci judecători al instanţei supreme fiind definitivă.

Instanţa nu a făcut reindivualizarea şi contopirea pedepselor lui Gigi Becali, astfel că avocaţii acestuia au cerut, la Tribunalul Bucureşti, contopirea pedepselor, pentru a se constata care este cea mai mare pe care o are de efectuat acesta. Cererea de contopire a pedepselor va fi judecată de magistraţii Tribunalului Bucureşti tot miercuri, 19 iunie.

Gigi Becali şi-a pierdut mandatul de deputat în urma condamnării sale definitive. Camera Deputaţilor a aprobat în 5 iunie, prin vot, vacantarea locului de deputat al lui Gigi Becali.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă