11 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialGheorghe Guşet, victorios în lupta cu boala

Gheorghe Guşet, victorios în lupta cu boala

Gheorghe Guşet, multiplul campion naţional la aruncarea greutăţii, are de doi ani un rinichi nou şi o viaţă aproape normală.

Gheorghe Guşet, cel mai valoros component al lotului naţional masculin de aruncarea greutăţii al României, afla cu stupoare, în urmă cu doi ani şi jumătate, că are ambii rinchi bolnavi şi că, pentru a supravieţui, are nevoie de un transplant renal. În câteva luni de la aflarea veştii, chinuit de boală, de şedinţele de dializă la care era supus de trei ori pe săptămână, de dureri şi de stresul provocat de cele trei încercări ratate de găsire a unui rinichi de la un donator compatibil, Ghiţă Guşet (42 de ani) a slăbit 26 de kilograme. În cele din urmă, atletul a fost supus intervenţiei chirurgicale de transplant renal, iar operaţia a reuşit.

„Zilnic iau 28 de pastile”

Acum, chiar dacă are un alt rinichi, Ghiţă Guşet se poate considera un om sănătos, cu o viaţă aproape normală. „Este vorba în primul rând de psihicul pe care trebuie să-l ai. Teoretic, nu simţi că ai ceva străin în corp, dar în sufletul tău ştii că nu mai eşti ca înainte. Zilnic iau 28 de pastile pentru ca organismul să nu respingă grefa din corpul meu, iar aceste medicamente, care fac bine pe-o parte, este foarte clar că dăunează în alta. În plus, trebuie să fac minimum de efort, pentru că orice mişcare suplimentară îmi poate afecta starea generală de sănătate şi automat poate avea influenţe negative asupra grefei. Nu trebuie însă să te gândeşti deloc la asta, ci să fii optimist şi să te comporţi la fel ca orice om normal”, ne-a mărturisit Gheorghe Guşet.

Antrenează o grupă de copii la Zalău

În ciuda bolii pe care o are, fostul performer nu a renunţat la sport şi activează în prezent, cu succes, ca antrenor în cadrul Clubului Sportiv Municipal din Zalău. „Împreună cu logodnica mea, Lorena, avem o grupă de 18-20 de copii şi juniori, din care încercăm să scoatem sportivi de performanţă. Evident că cea mai mare dorinţă a mea ar fi să cresc cel puţin un sportiv cu care să ajung să particip la Jocurile Olimpice. Eu mi-aş fi dorit să mă retrag după Jocurile Olimpice de la Londra cu o medalie olimpică la gât, dar boala m-a împiedicat să îmi realizez acest vis. Ar fi extraordinar dacă vreunul dintre elevii mei ar reuşi o astfel de performanţă. Este însă foarte dificil, pentru că sunt din ce în ce mai puţin copii care se îndreaptă spre performanţă”, a spus Guşet.

Fiul său, al treilea la naţionalele de seniori

Una dintre marile bucurii ale lui Gheorghe Guşet este că printre elevii săi se numără şi fiul său, George, care anul acesta a înregistrat performanţe notabile atât la tineret, cât şi la seniori. „Juniorul (n.r. – George Guşet are 22 de ani şi este încadrat la categoria de vârstă tineret) s-a clasat al doilea la naţionalele de tineret şi al treilea la seniori, iar la campionatele universitare a fost al treilea (n.r. – este student la Facultatea de Management). Sunt rezultate promiţătoare, mai ales că vin după un an şi jumătate de pauză. Aş fi foarte bucuros dacă mi-ar călca pe urme, mai ales că acum este unul dintre cei mai valoroşi aruncători din ţară. Nu ştiu însă dacă va alege să facă performanţă, pentru că situaţia de la noi din ţară este ciudată. Nu se mai pune bază pe sport, or, pentru a obţine rezultate ai nevoie de condiţii de pregătire şi bani, iar noi nu prea mai avem nici una, nici alta”, şi-a spus oful Gheorghe Guşet. 

Cinci titluri în Cupa Europei

Gheorghe Guşet, multiplul campion naţional la aruncarea greutăţii şi de cinci ori câştigător în Cupa Europei, este primul român care a înregistrat o performanţă de peste 20 de metri la această disciplină şi singurul care a trimis bila de fier la peste 21 de metri. La 38 de ani, în 2006, Gheorghe Guşet a îmbunătăţit recordul naţional la aruncarea greutăţii în cadrul Campionatelor Mondiale de atletism de la Moscova şi a stabilit cea mai bună performanţă pentru vârsta respectivă.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă