20 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăSpecialGermania vrea crearea unei armate europene comune

Germania vrea crearea unei armate europene comune

Ministrul german al Finanţelor Wolfgang Schäuble s-a declarat duminică pregătit pentru o creştere netă a cheltuielilor militare germane, în contextul crizei refugiaţilor, şi şi-a exprimat speranţa în crearea în cele din urmă a “unei armate europene comune”, relatează AFP în pagina electronică.

“Va fi necesar să degajăm mult mai multe mijloace în vederea unor iniţiative europene comune în domeniul Apărării”, a declarat pentru cotidianul popular Bild am Sonntag Schäuble, în vârstă de 73 de ani, decanul de vârstă al Guvernului, o personalitate majoră în politica germană.

În opinia sa, afluxul-record de refugiaţi către Europa implică o consolidare a angajamentului Germaniei “în domeniul politicii externe şi de securitate”, cu scopul de a ajuta UE să “stabilizeze” Orientul Mijlociu. “Acest lucru este valabil şi pentru Africa”, a adaugat oficialul german citat de Mediafax.

“În cele din urmă, scopul nostru trebuie să fie o armată europeană comună. Mijloacele afectate celor 28 de armate naţionale ar putea să fie folosite mult mai inteligent dacă sunt puse în comun”, argumentează Schäuble, obişnuit să se exprime liber, fără să se limiteze la poziţia Guvernului german.

În ceea ce priveşte repartizarea solicitanţilor de azil în cadrul Uniunii Europene (UE), ministrul german a îndemnat la indulgenţă faţă de statele mai reticente cu primirea migranţilor, în contextul în care Germania urmează să înregistreze singură peste un milion de nou-sosiţi anul acesta.

“Ţările din Europa de Est trebuie, de asemenea, să primească refugiaţi, dar mai puţini ca Germania”, apreciază Schäuble, considerând că Eurogrupul ar putea să iasă “consolidat” din actuala criză şi că acesta a efectuat deja “un pas important” prin faptul că a convenit să-şi securizeze frontierele externe.

Cele mai citite

nu l-a și spălat, când l-a scos din mocirlă

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Partidului Social Democrat (PSD), premierul Marcel Ciolacu, a explicat de ce Partidul Național Liberal (PNL), care stă drepți, de ceva...

Marcel Ciolacu, mesaj pentru românii din diaspora: “Vă cer iertare!”

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat, într-un discurs rostit duminică la Opera Națională Română, că fiecare român care pleacă definitiv din țară reprezintă un "eșec"...

Francesco Bagnaia, victorios în Marele Premiu de MotoGP al Cataloniei

Francesco Bagnaia, pilotul italian al echipei Ducati, a câştigat Marele Premiu al Cataloniei la MotoGP, desfășurat duminică pe circuitul Barcelona-Catalunya din Montmelo. Bagnaia și-a adjudecat...
Ultima oră
Pe aceeași temă