11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialGermania tatoneaza relatia cu Rusia

Germania tatoneaza relatia cu Rusia

Cancelarul german Angela Merkel s-a intalnit ieri la Sankt Petersburg cu presedintele Federatiei Ruse, Dmitri Medvedev, in cadrul reuniunii anuale a guvernelor de la Moscova si Berlin – o intalnire desfasurata intr-o atmosfera delicata, date fiind tensiunile generate de criza militara din Caucaz.
Summitul ruso-german, stabilit conform unui program elaborat inaintea conflictului din august, a stat, de altfel, sub semnul evenimentelor din Georgia. Chiar daca ambele parti au dat de inteles ca doresc o detensionare a relatiilor, vizita lui Merkel a fost scurtata la numai o zi, fata de doua cat era initial prevazut, iar delegatia Germaniei – cel mai mare partener comercial european al Rusiei – a fost mai mica decat de obicei. Cancelarul Merkel a calatorit in fosta capitala a Imperiului Rus numai cu sase dintre membrii cabinetului sau.

Desi concentrate in buna masura pe Caucaz si pe desfasurarea observatorilor UE veniti sa supravegheze retragerea fortelor rusesti de pe teritoriul georgian, discutiile bilaterale au vizat si o detensionare a atmosferei, concentrandu-se si pe cooperarea Moscovei cu Berlinul, dar si cu Uniunea Europeana. De altfel, inaintea vizitei lui Merkel, Medvedev a tinut sa sublinieze ca nu exista fundamente ideologice pentru un nou Razboi Rece, reamintind ca Occidentul si Rusia au nevoie de cooperare pe teme precum ambitiile nucleare ale Iranului, lupta antiterorism si combaterea efectelor negative ale crizei – teme de pe agenda discutiilor cu cancelarul german.

La randul sau, partea germana a inclus pe agenda discutiilor subiectul Acordului de Parteneriat si Cooperare (ACP), document strategic pentru relatiile Rusia-UE, a carui soarta urmeaza sa fie dezbatuta luna aceasta la Consiliul European. La summitul extraordinar de la inceputul lunii septembrie, UE a decis suspendarea oricaror negocieri privind ACP pana la retragerea fortelor ruse pe pozitiile dinaintea izbucnirii conflictului din Georgia. Decizia a fost promovata de Marea Britanie, dar, mai ales, de fostele state comuniste din UE. Germania a avut o atitudine mai nuantata fata de criza din Caucaz. Berlinul a criticat dur interventia militara impotriva Georgiei si recunosterea de catre Moscova a independentei Abhaziei si Osetiei de Sud. In acelasi timp insa, oficialii germani au pledat constant pentru mentinerea contactelor intre UE si Rusia, in ciuda pozitiei reticente a tarilor din estul blocului comunitar.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă